UEFA: Γιατί αναβλήθηκε το Euro, τι γίνεται με την τρέχουσα σεζόν

Η ποδοσφαιρική σεζόν είναι στον… αέρα λόγω του κορονοϊού και η UEFA δίνει απαντήσεις σε πολλά «καυτά» ζητήματα που απασχολούν συλλόγους και ομοσπονδίες και εξηγεί γιατί προχώρησε σε αναβολή του Euro.

UEFA: Γιατί αναβλήθηκε το Euro, τι γίνεται με την τρέχουσα σεζόν

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης η UEFA αποφάσισε λόγω του κορονοϊού να αναβάλει το Euro για το καλοκαίρι του 2021. Επί της ουσίας δεν πήρε καμία άλλη απόφαση για τις εγχώριες διοργανώσεις και απλά με την απόφασή της να αναβάλει το Euro δημιούργησε χώρο για Champions League, Europa League και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Από την Τρίτη και μετά τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, όμως το σίγουρο είναι ότι ακόμη κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα συμβεί. Η UEFA επιχείρησε με ένα μακροσκελές κείμενό της στην επίσημη ιστοσελίδα της να λύσει αρκετές απορίες που έχουν δημιουργηθεί. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι λέει η UEFA για τις τύχες της σεζόν.

1) Πότε θα παιχτεί ποδόσφαιρο. Όπως έγινε από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η UEFA θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις εθνικές αρχές για να καθοδηγήσει το ποδόσφαιρο. Οι αποφάσεις της Τρίτης έδειξαν ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, πάντα μετά τις συμβουλές των ειδικών.

2) Για τον λόγο που η UEFA έδωσε προτεραιότητα στους εγχώριους αγώνες. Η μετακίνηση του Euro 2020 θα βοηθήσει τους διεθνείς και εγχώριους αγώνες να ολοκληρωθούν. Σε αυτή την απόφαση έδωσαν τη συγκατάθεσή τους 55 ομοσπονδίες. Αποδεικνύουμε ότι υπάρχει αλληλεγγύη και ανοχή.

3) Αν το Euro γίνει σε δώδεκα διαφορετικές χώρες. Πιστεύουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι σχετικά με τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Είναι ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό γεγονός και πρέπει να ταιριάζει με τα 60ά γενέθλιά του.

4) Ο ρόλος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε. Η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε θα ερευνήσει τους τρόπους που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν. Τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν όταν θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πότε θα μπορέσουν να γίνουν ξανά παιχνίδια.

5) Για τους τελικούς των διοργανώσεων. Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου αν βελτιωθεί η κατάσταση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η υγεία όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Η ομάδα εργασίας θα αξιολογήσει όλα τα σενάρια. Πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της κατάστασης.

6) Πώς θα συμμετέχουν οι ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν αν δεν τελειώσουν τα πρωταθλήματα. Είναι νωρίς να δοθεί απάντηση σε αυτό. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων.

7) Για την οικονομική ζημία. Η UEFA θα δουλέψει σκληρά προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη ζημία στις 55 ομοσπονδίες-μέλη της. Οι αγώνες που έχουν αναβληθεί θα διεξαχθούν κανονικά και θα προσπαθήσουμε το Euro 2021 να γίνει με τους ίδιους όρους. Αναβάλλοντας το Euro δώσαμε στις εγχώριες διοργανώσεις τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν κανονικά με λιγότερες οικονομικές επιπτώσεις.