Ο «μαθητής» Ρούι Φαρία γίνεται δάσκαλος

Η πορεία του 42χρονου Πορτογάλου ως βοηθός και «δεξί χέρι» του Ζοσέ Μουρίνιο επί 17 έτη και η απόφασή του να αποχωρήσει το καλοκαίρι και να γυρίσει «σελίδα» στην καριέρα του.

Ο «μαθητής» Ρούι Φαρία γίνεται δάσκαλος

Ακολούθησε πιστά τον Ζοσέ Μουρίνιο σε κάθε «μάχη» για 17 ολόκληρα χρόνια! Όποια ομάδα κι αν επέλεξε στο παρελθόν ο Πορτογάλος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο ίδιος ήταν πάντα το «δεξί χέρι» του, βάζοντας το δικό του «λιθαράκι» στις τεράστιες επιτυχίες του θρυλικού προπονητή. Ο λόγος για τον Ρούι Φαρία, ο οποίος από το προσεχές καλοκαίρι θα ολοκληρώσει την καριέρα του ως βοηθός και θα ανοίξει τα… φτερά του για να γίνει πρώτος προπονητής.

Η πρώτη γνωριμία του Φαρία με τον Μουρίνιο έγινε την περίοδο που ο τελευταίος ήταν ακόμα βοηθός του Λουίς Φαν Χάαλ στη Μπαρτσελόνα. Ο Φαρία παρακολούθησε τότε σεμινάρια στο «άντρο» των «μπλαουγκράνα» και οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο τράβηξαν το ενδιαφέρον του Πορτογάλου τεχνικού. Το 2001 όταν ο Μουρίνιο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λεϊρία πήρε μαζί του στο σύλλογο και τον νεαρό συμπατριώτη του, ο οποίος έκανε έτσι τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο. Μάλιστα, στη Λεϊρία ο Φαρία πέρα από βοηθός του Μουρίνιο ήταν παράλληλα υπεύθυνος για την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών.

Από εκεί ξεκίνησε η κοινή τους πορεία στους πάγκους. Έναν χρόνο αργότερα, το 2002, όταν ήρθε η στιγμή ο Μουρίνιο να αποχωρήσει από την Λεϊρία και να μετακομίσει στους «δράκους» της Πόρτο, ο Φαρία τον ακολούθησε πιστά, ενώ το ίδιο έγινε και στους υπόλοιπους «σταθμούς» του Μουρίνιο: στην Τσέλσι το 2004 αλλά και το 2013, στην Ίντερ το 2008, στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2010 και τέλος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016.

«Μετά από πολλή σκέψη και με βαριά καρδιά, αποφάσισα πως είναι η σωστή στιγμή για εμένα να προχωρήσω. Ήταν 17 χρόνια με απίστευτες και αξέχαστες εμπειρίες. Ωστόσο, νιώθω πως ήρθε η ώρα να περάσω λίγο περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου πριν πιέσω για την επόμενη δοκιμασία, όποια κι αν είναι αυτή, στην προσωπική μου ζωή. Ευχαριστώ από καρδιάς τον προπονητή, Ζοσέ Μουρίνιο, για την πίστη του σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια ξεκινώντας από τότε που για μένα όλο αυτό ήταν ένα όνειρο ενός μαθητευομένου. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη, για την γνώση και την εμπειρία, αλλά κυρίως για την φιλία του. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όλους τους συλλόγους στους οποίους είχα το προνόμιο να εργαστώ όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο Ρούι Φαρία.

Η επόμενη μέρα και οι φήμες για Άρσεναλ

Ο Φαρία θα καθίσει σήμερα για τελευταία φορά στο πλευρό του Ζοσέ Μουρίνιο ως βοηθός του, ενώ στη συνέχεια θα αναζητήσει μία ομάδα για να ξεκινήσει την καριέρα του ως πρώτος προπονητής. Στο Νησί, μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει φημολογία που τον θέλει να βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για να αντικαταστήσει τον Αρσέν Βενγκέρ στην τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ, ωστόσο το πού θα επιλέξει τελικά ο Φαρία να κάνει το πρώτου «βήμα» θα το δούμε στη συνέχεια.

Όσον αφορά το νέο «δεξί χέρι» του Μουρίνιο; Η αποχώρηση του Φαρία θα ανοίξει την πόρτα στον Μάικλ Κάρικ για να κάνει το πρώτο του προπονητικό βήμα. Ο Άγγλος μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κρεμάσει αυτό το καλοκαίρι τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά θα παραμείνει στο σύλλογο και θα ενταχθεί στο προπονητικό τιμ των «κόκκινων διαβόλων». Προς το παρόν πάντως, ο Ζοσέ Μουρίνιο ευχαρίστησε τον Φαρία για την πολυετή προσφορά του, λέγοντας: «Δεκαεφτά χρόνια… στη Λειρία, στο Πόρτο, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, ξανά το Λονδίνο και μετά το Μάντσεστερ. Προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια, γέλια και κάποια δάκρυα χαράς. Δεκαεφτά χρόνια με ένα παιδί που τώρα έγινε άντρας. Ένας πανέξυπνος μαθητής που τώρα έγινε ειδικός του αθλήματος, έτοιμος για μια επιτυχημένη καριέρα ως προπονητής. Θα μου λείψει ο φίλος μου και αυτό είναι το πιο δύσκολο για μένα, αλλά η ευτυχία του είναι το πιο σημαντικό και σέβομαι την απόφασή του. Να είσαι χαρούμενος αδερφέ».