Ο επίμονος Ολλανδός Άριεν Ρόμπεν

Το «γυάλινο» είδωλο που κατέκτησε σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του εκτός από… την τύχη και η αστείρευτη «δίψα» του για μια θέση στο χορτάρι

Ο επίμονος Ολλανδός Άριεν Ρόμπεν

Τι κι αν ταλαιπωρήθηκε και εφέτος από τραυματισμούς και η σκέψη της αποχώρησης από τη Μπάγερν Μονάχου πέρασε πιο κοντά από ποτέ από το μυαλό του, ώστε να επιστρέψει στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα», την Γκρόνινγκεν, και να κλείσει εκεί την καριέρα του. Ο Άριεν Ρόμπεν συμφώνησε τελικά να παραμείνει για ακόμα μία χρονιά στους Βαυαρούς και να συνεχίσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο.

Στα 34ά του, έχοντας διαγράψει μία λαμπρή επαγγελματική καριέρα 18 χρόνων, έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα: πρωταθλήματα, Κύπελλα και φυσικά ευρωπαϊκά τρόπαια και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις. Αυτό όμως που τον στιγμάτισε, ήταν τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που τον ακολουθούσαν από το ξεκίνημα της «θητείας» του στους αγωνιστικούς χώρους μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Όσες φορές κι αν «έπεφτε», πάντα σηκωνόταν πιο αποφασισμένος και έτοιμος για τις νέες προκλήσεις, ενώ το ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο είναι πόσα περισσότερα θα μπορούσε να είχε πετύχει στην ήδη πλούσια καριέρα του, αν η «κατάρα» των τραυματισμών δεν του είχε χτυπήσει στην πόρτα…

«Μπάτμαν και Ρόμπιν»

Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 1999 στην Γκρόνινγκεν και παρότι ο ίδιος ήταν μόλις 16 ετών κέρδισε γρήγορα μία θέση στο βασικό σχήμα της ομάδας του. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις αλλά και η συχνότητα με την οποία έβρισκε δίχτυα τον οδήγησαν το 2002 στην Αϊντχόφεν και παρέα με τον Ματέια Κέζμαν συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό δίδυμο στην επίθεση, με τους οπαδούς του συλλόγου να τους… βαφτίζουν «Μπάτμαν και Ρόμπιν». Εκείνη την περίοδο όμως, άρχισαν παράλληλα και τα πρώτα προβλήματα του Ρόμπεν με τους τραυματισμούς. Πάντα όμως τα ξεπέρναγε και συνέχιζε. Στο διάστημα της «θητείας» του στην Αϊντχόφεν ο νεαρός Ρόμπεν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και το καλοκαίρι του 2004 βρέθηκε στο στόχαστρο ουκ ολίγων αγγλικών συλλόγων που «έριζαν» για την απόκτησή του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη που κινήθηκε για να τον πάρει στο Νησί, ωστόσο η πρόταση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μόλις επτά εκατομμυρίων ευρώ έκανε τον πρόεδρο της ολλανδικής ομάδας, Χάρι Βαν Ράιχ, να απαντήσει: «Φτάνουν για μια υπογεγραμμένη του φανέλα». Η Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς μπήκε στο… παιχνίδι και τελικά ήταν αυτή που τον πήρε στις τάξεις της έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης

Η καλή μέρα, λένε, πως φαίνεται από το πρωί. Για τον Άριεν Ρόμπεν όμως στην Τσέλσι δεν ήταν και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα κιόλας της «θητείας» του στο σύλλογο της αγγλικής πρωτεύουσας. Στην προετοιμασία υπέστη κάταγμα στο μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού και χρειάστηκε να περιμένει ως το Νοέμβρη για να επιστρέψει και πάλι στη δράση. Αν και κατέκτησε τελικά δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, δύο Λιγκ Καπ κι ένα Κομιούνιτι Σιλντ δεν «στέριωσε» στους «μπλε» και το 2007 ήρθε η στιγμή για να αλλάξει για ακόμα μία φορά παραστάσεις και «στρατόπεδο».

Εκείνη την περίοδο, ο (τότε) προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Μπερντ Σούστερ, είχε ζητήσει τον Μίκαελ Μπάλακ από τον πρόεδρο των «μερένχες», Ραμόν Καλντερόν για την ενίσχυση του ρόστερ. Ο τελευταίος όμως, είχε ήδη στρέψει το βλέμμα του στον Ρόμπεν και η γνώμη του υπερίσχυσε. Τον πήρε τον Αύγουστο του 2007 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου έναντι 24ων εκατομμυρίων ευρώ και ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός έβαλε την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Εκ του αποτελέσματος βέβαια, ούτε στην ισπανική ομάδα έμελλε να μείνει για πολύ. Αντιμετώπισε και εκεί πολλά προβλήματα τραυματισμών και παρότι πήρε ένα πρωτάθλημα κι ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, δύο χρόνια αργότερα (το 2009) ετοίμασε ξανά βαλίτσες αναζητώντας νέα ποδοσφαιρική «στέγη». Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανέβηκε στον προεδρικό θώκο της «βασίλισσας» και ενέταξε στο ρόστερ της ομάδας τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Κακά, ενώ την ίδια στιγμή ο Ρόμπεν περνούσε φεύγοντας την πόρτα του Μπερναμπέου.

Ο ποδοσφαιρικός του… Παράδεισος

Με την ταμπέλα του «γυάλινου» ποδοσφαιριστή να τον ακολουθεί, η Μπάγερν Μονάχου άνοιξε την αγκαλιά της για να τον υποδεχτεί και όχι μόνο πέτυχε το στόχο της καταβάλλοντας 25 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ, αλλά του έδωσε και το νούμερο «10» που νωρίτερα είχε φορέσει ο συμπατριώτης του, Ρόι Μακάι. Στους Βαυαρούς ο Ολλανδός βρήκε τον ποδοσφαιρικό του… Παράδεισο.

Αν και τα προβλήματα τραυματισμών του δεν έπαψαν ποτέ, εν τούτοις ο ίδιος επέστρεφε κάθε φορά όλο και πιο δυνατός και εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του, οδηγώντας το σύλλογο στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι επτά πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, ένα γερμανικό Σούπερ Καπ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ αλλά κι ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, με τον ίδιο τον παίκτη να μετρά 138 γκολ σε 289 εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις.

Πλέον, αν και διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του, ο Ρόμπεν δείχνει ακόμα έφηβος από άποψη δυνάμεων και διάθεσης εντός αγωνιστικού χώρου κι όπως απέδειξε με τη νέα του ανανέωση στη Μπάγερν, όχι μόνο δεν προτίθεται ακόμα να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά είναι έτοιμος για ακόμα μία δυνατή σεζόν, πιο «πεινασμένος» για τίτλους και διακρίσεις.