Τόσνο: Η Ρωσίδα… Σταχτοπούτα!

Η απίθανη ιστορία της Τόσνο που, 5 χρόνια μετά την ίδρυση της, κατέκτησε το Κύπελλο, αλλά κινδυνεύει μ’ υποβιβασμό, ενώ δεν έχει δικαίωμα Ευρωπαϊκής εξόδου!

Τόσνο: Η Ρωσίδα… Σταχτοπούτα!

Τις πιο ωραίες ιστορίες, λένε, τις «γράφει» η ίδια η ζωή... Άδικο έχουν; Πάρτε παράδειγμα εκείνη της Τόσνο.

Της, άσημης, Ρώσικης ομάδας, που, το βράδυ της Τετάρτης, κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της βραχύβιας ιστορίας της.

Πριν 5 (ολογράφως, πέντε...) χρόνια, το 2013, ιδρύθηκε η ομάδα, που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, η οποία απέχει 53 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη και προχθές πανηγύρισε το παρθενικό της Κύπελλο, κερδίζοντας, στον τελικό, του Βόλγογκραντ, την Άβανγκαρντ Κουρσκ. Ομάδα δεύτερης κατηγορίας.

Αλλά σαμπώς, πριν μερικούς μήνες, τι ήταν η Τόσνο;

Για την ακρίβεια, 6 Μαϊου 2017, η νέα, πλέον, Κυπελλούχος, της μεγαλύτερης σ’ έκταση χώρας του κόσμου, εξασφάλιζε (ως δεύτερη, της 2ης Κατηγορίας), για παρθενική φορά, την άνοδο της στη Ρώσικη Πρέμιερ Λιγκ!

368 μέρες αργότερα, σε έναν τελικό ανάμεσα σε... Σταχτοπούτες, αφού κι η αντίπαλος της δεν είχε ξαναϋπάρξει φιναλίστ, επικράτησε 2-1.

O Aλεξέϊ Σκορτσόφ άνοιξε το σκορ, για το συγκρότημα που καθοδηγεί ο Ντμίτρι Παρφένοφ, αλλά οι, τύποις φιλοξενούμενοι –που είχαν φτάσει στον τελικό αποκλείοντας δύο εκπροσώπους της πρώτης κατηγορίας, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Άμκαρ!– ισοφάρισαν 6 λεπτά αργότερα με τον Κιρέεφ.

Ωστόσο, η ομάδα με την 72χρονη ιστορία, υποκλίθηκε στην νεόκοπη αντίπαλο της, 10 λεπτά πριν τα 90, ελέω του τέρματος του Μιρζόφ.

Έτσι, η Τόσνο διαδέχθηκε, στο «libro d’ oro» των κατακτήσεων του Ρωσικού Κυπέλλου, την Σπαρτάκ Μόσχας.

Μάλιστα, τη λαοφιλέστερη Ρωσική ομάδα, την είχε αποκλείσει στον (μονό) ημιτελικό, στην πρωτεύουσα!

Πήρε 1-1 (χάρη σε γκολ του Γκαλιούλιν, στο 88’) πριν επικρατήσει, των Μοσχοβιτών, στα πέναλτι 5-4!
Τόσο η πρόκριση επί του συλλόγου που φέρει το όνομα του Σπάρτακου, όσο κι η κατάκτηση του Κυπέλλου, πανηγυρίστηκαν έξαλλα από ανθρώπους και φίλους της Τόσνο, μόνο που η σεζόν της δεν είναι τόσο...παραμυθένια!

Η αδειοδότηση, το «ασανσέρ» κι η... κολοκύθα!

Αμέσως μετά την λήξη του τελικού, ο, πρόεδρος της Ρωσικής Π.Ο., Αλεξάντερ Αλάγιεφ, ανακοίνωσε ότι η Τόσνο είναι εκπρόθεσμη, αναφορικά με την κατάθεση αίτηση αδειοδότησης από την UEFA κι ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχει στο Εuropa League! Καίτοι, κατακτώντας το Κύπελλο, προκρίθηκε κατευθείαν στους ομίλους της διοργάνωσης!

Ακόμη όμως κι αν ξεπεραστεί αυτός ο «σκόπελος» -που υφίσταται λόγω οικονομικών προβλημάτων, που απειλούν την βιωσιμότητα της- και το «παραμύθι» της παρθενικής Ευρωπαϊκής παρουσίας επιτευχθεί, υπάρχει ένας ακόμη: ο υποβιβασμός.

Οι νέοι Κυπελλούχοι Ρωσίας είναι προτελευταίοι, ισόβαθμοι της Ανζί Μαχατσκάλα και μεθαύριο, στην τελευταία αγωνιστική, φιλοξενούνται από την, αδιάφορη, Ούφα. Χρειάζονται έναν πόντο παραπάνω από την Ανζί (φιλοξενείται από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία κυνηγά την απευθείας παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) για να πάνε στα μπαράζ παραμονής, ούτως ώστε να μην γίνουν, την ίδια χρονιά, ευχάριστη έκπληξη κι «ασανσέρ» κατηγοριών!

Ούτως ειπείν, η «μοντέρνα Σταχτοπούτα» του Ρωσικού ποδοσφαίρου κινδυνεύει αντί της «άμαξας», που θα την βγάλει σε, πρωτόγνωρες, Ευρωπαϊκές λεωφόρους, να επιβιβαστεί σε... κολοκύθα που θα την επαναφέρει να βολοδέρνει στα «αποκαϊδια» των εσχατιών της χώρας...