MπενΑΤΙΑ!

Η... εξωγήινη εμφάνιση, σ’ επιθετικό επίπεδο, του Μεχντί Μπενάτια έφερε το 4ο σερί Κύπελλο της Γιουβέντους, που οσονούπω θα πανηγυρίσει κι ισάριθμα νταμπλ

MπενΑΤΙΑ!

Είναι εκ των κορυφαίων της Γιουβέντους την τρέχουσα σεζόν, αλλά συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν πάνω του. Κι όταν γίνεται, λόγω θέσης, δεν είναι για καλό...

Όπως το βράδυ του αποκλεισμού από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Τότε που ορκιζόταν, σ’ όλους, ότι το μαρκάρισμα στον Λούκας Βάσκεθ, στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού προημιτελικού, του Τσάμπιονς Λιγκ –το οποίο έδωσε στον, Άγγλο διαιτητή, Όλιβερ τη δυνατότητα να δείξει την άσπρη βούλα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μειώσει, 3-1, στέλνοντας στα ημιτελικά τους «μερένχες»- ήταν καθ’ όλα νόμιμο.

Ή το άλλο βράδυ, προ 15ημερου, που έχασε, στην «μετωπική» τίτλου με την Νάπολι τον Κουλιμπαλί κι εκείνος σκόραρε, θέτοντας εν αμφιβόλω την εγχώρια κυριαρχία της Γιουβέντους για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

Όμως ο Μεχντί Μπενάτια -περι ου ο λόγος- το βράδυ της Τετάρτης, στον τελικό του Κόπα Ιτάλια, πήρε την προσωπική του ρεβάνς: όχι μόνο «κατάπιε» τους επιθετικούς της Μίλαν, αλλά αναδείχθηκε σε ανέλπιστο, επιθετικό πρωταγωνιστή!

Με δύο γκολ, σε διάστημα 10λεπτου -το πρώτο με απίστευτη φαλτσαριστή κεφαλιά στο 54’ και το δεύτερο με τάϊμινγκ και «οσμή» της φάσης και του λάθους του Ντοναρούμα, που θα ζήλευαν πολλοί φουνταριστοί- έβαλε τις βάσεις του 4ου σερί Κυπέλλου που, ουσιαστικά, σημαίνει ισάριθμο νταμπλ (σ. ένας πόντος χρειάζεται στην Γιούβε για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα)!

Επίδοση πρωτοφανής, στα χρονικά των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, αποτελώντας αψευδή απόδειξη της εγχώριας κυριαρχίας των «μπιανκονέρι» στο «κάλτσιο».
Κι όμως ο (απρόσμενος) ήρωας μας, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θ’ αγωνιζόταν στον τελικό, αν ήταν υγιής ο Κιελίνι...

Ο Ιταλός αμυντικός με τον οποίο συνέθεσαν το κεντρικό δίδυμο της «Γηραιάς Κυρίας» (εκείνο που από τις 19 Νοέμβρη ως τα τέλη Μάρτη είχε δεχθεί ΕΝΑ γκολ!) ήταν τραυματίας κι ο Μαροκινός επελέγη από τον Αλέγκρι να τον αντικαταστήσει.

Από «τιμωρημένος» για το γκολ του Κουλιμπαλί... ήρωας!

Καίτοι προερχόταν από 2 αγώνες καθηλωμένος στον πάγκο («τιμωρία» για το ότι έχασε τον Κουλιμπαλί το «μετέφραζαν» όλοι) ο Αφρικανός «σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος» θύμισε σε όλους ότι η δική του παρουσία και του «Κιέλο» αποτέλεσαν βάσεις της φετινής επιτυχημένης σεζόν της ομάδας του Τορίνου.

Αμυντικός μοντέρνος (τρομερή η έφεση του να βγαίνει πρώτος στην μπάλα), ολοκληρωμένος, σχεδόν τρομακτικός για τους αντιπάλους, με τα εντυπωσιακά του σωματικά προσόντα.

Ο Αλέγκρι τον έχει εγκωμιάσει πολλάκις, λέγοντας ότι η οι πιεμοντέζι ανέκτησαν την αμυντική τους σταθερότητα μόλις ο Μπενάτια βρήκε αγωνιστική συνέχεια κι έκανε το «βήμα μπροστά».
Η ικανότητα του σε «στημένες» μπάλες ήταν γνωστή. Άλλωστε είχε σκοράρει και στο 1-0 κόντρα στην, πρώην ομάδα του, Ρόμα, στο Τορίνο. Πάλι μετά από κόρνερ του Πιάνιτς. Όπως και χθες βράδυ...

Ερωτηθείς αν η εμφάνιση του αποτέλεσε προσωπική ρεβάνς για όσα πέρασε, εσχάτως ο Μπενάτια, που κατέστησε εφικτή τη, δίχως αναταράξεις, αναπλήρωση του κενού του, αποχωρήσαντα, Μπονούτσι, δεν περιαυτολόγησε κρατώντας χαμηλούς τόνους: «Είναι ωραίο να βλέπεις τον κόσμο μας τόσο χαρούμενο. Στην ομάδα έχουμε παίκτες που έχουν (ξανα)γράψει την ιστορία του κάλτσιο. Μ’ αυτούς όλα είναι ευκολότερα. Γράφτηκαν πολλά για μένα μετά το γκολ του Κουλιμπαλί, ότι είμαι άχρηστος... Απλά σήμερα προσέφερα στην ομάδα ότι μπορούσα»