To παραμύθι της Σεν Πιερουάζ

Το ποδοσφαιρικό παραμύθι της Σεν Πιερουάζ, από το ηφαιστειογενές νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό, που έκανε εφέτος την υπέρβαση στο Κύπελλο Γαλλίας και έχασε στην παράταση την πρόκριση για τους «16»

To παραμύθι της Σεν Πιερουάζ

Το δικό της ποδοσφαιρικό παραμύθι έζησε εφέτος η Σεν Πιερουάζ στο Κύπελλο Γαλλίας. Μπορεί να έφυγε με την πικρία του αποκλεισμού στην παράταση από την Επινάλ (1-0) και να έχασε την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, ωστόσο κέρδισε το χειροκρότημα και τα εύσημα από ολόκληρη την Ευρώπη τόσο για τις εμφανίσεις της όσο και για την πορεία της γενικότερα στον θεσμό.

Ποια είναι η Σεν Πιερουάζ; Είναι μία ερασιτεχνική γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα το Σεν-Πιέρ της Ρεϊνιόν. Ένα ηφαιστειογενές νησί στον Ινδικό ωκεανό, ανατολικά της Μαδαγασκάρης και νοτιοδυτικά του Μαυρίκιου, με πληθυσμό 866.506 κατοίκους, που αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας από το 1946.

Στην «Σάντα Απολλώνια» (=Αγία Απολλωνία), όπως την είχαν ονομάσει οι πρώτοι ευρωπαίοι (σ. Πορτογάλοι) που έφτασαν στο νησί το 1635 και που σήμερα είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σεν Πιερουάζ χρειάστηκε να διανύσει περίπου έξι χιλιάδες μίλια για να φτάσει στην Γαλλία και να δώσει τον αγώνα της κόντρα στην Επινάλ στο Κύπελλο.

Κι αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που χρειάστηκε να ταξιδέψει αεροπορικώς πάνω από 12 ώρες για να φτάσει στη Γαλλία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ίδια διοργάνωση. Το ίδιο έκανε και στην προηγούμενη φάση του θεσμού, όταν απέκλεισε την Νιόρ (σ. ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας) και πήρε το «εισιτήριο» για τους «32».

Από τον Ροζέ Μιλά και τον Παπέν στον Παγέτ και τον Μπεν

«Ήταν καλό γιατί ο κόσμος δεν ξέρει για το ποδόσφαιρο στην Ρεϊνιόν και ήταν μία ευκαιρία για τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται εδώ να δείξουν το ταλέντο τους. Η μεγάλη απόσταση υποχρεώνει την ομάδα να ταξιδέψει μία εβδομάδα νωρίτερα ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, αλλά και πάλι δεν είναι εύκολο να έρχεσαι κάθε δύο εβδομάδες για να παίζεις γιατί είναι πολύ μακριά. Για το νησί έχουμε ήδη γράψει ιστορία», ανέφερε ο 32χρονος εξτρέμ της Σεν Πιερουάζ, Ελιοτ Γκραντέν, ο οποίος κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Μαρσέιγ, Κρίσταλ Πάλας, αλλά και στον Ερμής Αραδίππου από την Κύπρο.

Η Σεν Πιερουάζ, που ιδρύθηκε το 1956, έχει να επιδείξει στην τροπαιοθήκη της 20 πρωταθλήματα και οκτώ Κύπελλα στην Ρεϊνιόν. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο για την ίδια είναι το Κύπελλο Γαλλίας, εκεί όπου εφέτος πραγματοποίησε την μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της και έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα από υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας που έφτασε στους «32».

Η προηγούμενη που έφτασε επίσης στο ίδιο επίπεδο ήταν η Λε Γκελντάρ από την γαλλική Γουιάνα το 1989, η οποία αποκλείστηκε τελικά με το βαρύ 11-0 από την Ναντ, στην οποία αγωνίζονταν ακόμα τότε σε πολύ νεαρή ηλικία ο Μαρσέλ Ντεσαγί αλλά και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας και παγκόσμιος πρωταθλητής, Ντιντιέ Ντεσάν.

Στο παρελθόν η Σεν Πιερουάζ είχε τραβήξει την προσοχή λόγω της παρουσίας των Ροζέ Μιλά και Ζαν-Πιέρ Παπέν στο έμψυχο δυναμικό της, ενώ από εκεί έκαναν και τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα τόσο ο Ντιμιτρί Παγέτ όσο και ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού και πλέον του Ερυθρού Αστέρα, Μοχάμεντ Μπεν. Μεταξύ άλλων, ακόμα και ο Τζιμπρίλ Σισέ έπαιξε εκεί προτού ολοκληρώσει την καριέρα του.

Αυτήν την φορά ο σύλλογος από την Ρεϊνιόν μαγνήτισε το ενδιαφέρον για τα κατορθώματά του στο χορτάρι και παρά τον αποκλεισμό από την Επινάλ κέρδισε τα εύσημα και τον θαυμασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.