Oι 24 Έλληνες της Πρέμιερ Λιγκ

Οι 24 ποδοσφαιριστές που ύψωσαν ελληνική σημαία στο δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου και έγραψαν τη δική τους ιστορία στα βρετανικά γήπεδα.

Oι 24 Έλληνες της Πρέμιερ Λιγκ

Σε μία χώρα όπου το ίδιο το ποδόσφαιρο αποτελεί πάθος και τρόπο ζωής, κάθε αγώνας στα γήπεδά της είναι γιορτή. Από το 1992 δε, όταν πήρε και τη σημερινή της ονομασία και εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων, είναι κάτι περισσότερο: είναι ένα υπερθέαμα που προσφέρει απλόχερα σε κάθε θεατή αμέτρητες συγκινήσεις. Ο λόγος για τη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας, την Πρέμιερ Λιγκ, που εκτός από δημοφιλέστερο θεωρείται (από τους περισσότερους) και ως το κορυφαίο πρωτάθλημα σε ολόκληρο τον πλανήτη! Εκεί όπου οι οπαδοί δεν ζουν μόνο για τα μεγάλα ντέρμπι και εκεί όπου οι «μικροί» όχι μόνο υψώνουν το ανάστημά τους στα μεγαθήρια και φαβορί, αλλά συχνά τα καταποντίζουν, αποδεικνύοντας πως οι μάχες κρίνονται στο χορτάρι και όχι στους… ισολογισμούς!

Στην ποδοσφαιρική «Εδέμ» μία συμμετοχή αποτελεί όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή. Παίκτες από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου έχουν νιώσει τη «μαγεία» της και η χώρα μας δεν υπήρξε φυσικά απούσα από αυτήν τη γιορτή! Από το 1996 μέχρι σήμερα Έλληνες αθλητές έχουν αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα βρετανικά γήπεδα. Από τον Γιώργο Δώνη που έκανε το πρώτο «βήμα» με τα χρώματα της Μπλάκμπερν μέχρι τον Κωνσταντίνο Μαυροπάνο που την περασμένη εβδομάδα έκανε το ντεμπούτο του στα «σαλόνια» με τη φανέλα της Άρσεναλ. Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τους 24 παίκτες που ύψωσαν ελληνική σημαία στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και το λαοφιλέστερο πρωτάθλημα του κόσμου…

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο του 1996 με τον Γιώργο Δώνη. Έχοντας διαγράψει μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Παναθηναϊκό, έμεινε ελεύθερος και μετακόμισε στην Μπλάκμπερν, η οποία έναν χρόνο νωρίτερα (1994-95) είχε στεφθεί πρωταθλήτρια στο Νησί. Ο τότε 26χρονος άσος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής, ενώ στον ενάμιση χρόνο που παρέμεινε στα «ρόδα» πραγματοποίησε 22 εμφανίσεις και πέτυχε δύο γκολ. Μάλιστα, ήταν και ο πρώτος που βρήκε δίχτυα στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, στο 1-1 κόντρα στην Έβερτον στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996.

Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ)

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης άφησε τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ το 1998 και πήρε τον δρόμο για την Αγγλία για λογαριασμό της Λέστερ. Με τον Μάρτιν Ο’ Νιλ στον πάγκο τότε των «αλεπούδων» αγωνίστηκε σε 50 αναμετρήσεις και πέτυχε και τρία γκολ, ενώ αξέχαστη παραμένει η «φωτοβολίδα» του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Γενάρη του 1999. Επιπρόσθετα, βρέθηκε σε δύο τελικούς Λιγκ Καπ, εκ των οποίων στον πρώτο η ομάδα του γνώρισε την ήττα από την Τότεναμ στο «Γουέμπλεϊ», αλλά στον δεύτερο κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στην Τρανμίρ, στο ίδιο γήπεδο.

Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ)

Ο Νίκος Νταμπίζας έφυγε από τη χώρα μας πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό με προορισμό τον αγγλικό Βορρά και τη Νιούκαστλ το 1998 σε ηλικία 24 ετών. Στο Νησί πραγματοποίησε εξαιρετική καριέρα και καθιερώθηκε στα μετόπισθεν των «ανθρακωρύχων», ενώ πέρα από τις 130 συμμετοχές και τα 11 γκολ που κατέγραψε στον σύλλογο, πήρε μέρος και σε δύο τελικούς Κυπέλλου, στους οποίους η ομάδα του γνώρισε ισάριθμες ήττες από Άρσεναλ (1998) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα (1999). Τον Γενάρη του 2004 έκλεισε το «κεφάλαιο» Νιούκαστλ και άνοιξε νέο στη Λέστερ, στην οποία είχε 51 συμμετοχές και ένα γκολ.

Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Νιούκαστλ)

Ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους υπήρξε συμπαίκτης με τον Νίκο Νταμπίζα στη Νιούκαστλ το 1999. Σε αντίθεση όμως με τον Έλληνα στόπερ, ο Γεωργιάδης δεν αγωνιζόταν βασικός και παρέμεινε μόλις μία σεζόν στον σύλλογο του «Σεν Τζέιμς Παρκ», πριν επιστρέψει στην πατρίδα μας. Συνολικά είχε δέκα συμμετοχές με τους «ανθρακωρύχους» στο πρωτάθλημα, ενώ πριν αποχωρήσει πέτυχε και ένα γκολ στον σύλλογο, στο νικηφόρο ματς Κυπέλλου με την Έβερτον (4-1).

Βασίλης Μπορμπόκης (Ντέρμπι)

Έπειτα από δύο σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας με τις «λεπίδες» της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Βασίλης Μπορμπόκης έκανε το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ το 1999 με τη μεταγραφή του στην Ντέρμπι. Στα «κριάρια» είχε 16 συνολικά συμμετοχές και παρέμεινε έναν χρόνο, πριν γυρίσει στην Ελλάδα.

Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ)

Ήταν μόλις 21 χρόνων ο Στάθης Ταυλαρίδης όταν έφυγε από τον Ηρακλή για να συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στα βρετανικά γήπεδα. Η Άρσεναλ τον ενέταξε στο δυναμικό της, αλλά στα δυόμισι περίπου χρόνια του στους «κανονιέρηδες» έπαιξε σε μόλις ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον. Πέρα από τους Λονδρέζους, αγωνίστηκε και στην Πόρτσμουθ ως δανεικός και στη συνέχεια μετακόμισε στη Λιλ, αρχικά ως δανεικός και εν συνεχεία με κανονική μεταγραφή το 2004.

Κώστας Κωνσταντινίδης (Μπόλτον)

Στην Πρέμιερ Λιγκ ο Κώστας Κωνσταντινίδης βρέθηκε μέσω της Χέρτα. Ο σύλλογος του Βερολίνου παραχώρησε στους Γουόντερερς τον Έλληνα άσο το 2002 με τη μορφή δανεισμού, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί και πραγματοποίησε μόλις τρεις εμφανίσεις, προτού επιστρέψει στη Γερμανία.

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον)

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις αλλά και τα γκολ του έμειναν χαραγμένα στη μνήμη όχι μόνο των Ελλήνων φιλάθλων αλλά και των Βρετανών. Ο λόγος για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο ή αλλιώς τον «Stelios», όπως τον θυμούνται ακόμα οι Άγγλοι, που κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα όλων στο Νησί με την Μπόλτον. Μετά από μία λαμπρή καριέρα στον Ολυμπιακό, αποκτήθηκε από την αγγλική ομάδα το 2003 και στα πέντε χρόνια της παρουσίας του στον σύλλογο σημείωσε 20 τέρματα σε 137 εμφανίσεις του στην Πρέμιερ Λιγκ. Βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων συλλόγων της κατηγορίας, αλλά παρέμεινε τελικά στην Μπόλτον, ενώ τη σεζόν 2008-09 έπαιξε δύο φορές και στη Χαλ.

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)

Με το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης στο στήθος, έπειτα από την εντυπωσιακή πορεία της Εθνικής μας στο Euro 2004 της Πορτογαλίας, ο Βασίλης Λάκης πήρε μεταγραφή στους νεοφώτιστους τότε στην Πρέμιερ Λιγκ «αετούς» της Κρίσταλ Πάλας. Δεν είχε βέβαια αρκετό χρόνο συμμετοχής (10) και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην ΑΕΚ, αφού η Πάλας τερμάτισε στη 18η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε από την κατηγορία.

Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ)

Έχοντας αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό τον Γενάρη του 2005, ο Κώστας Χαλκιάς έπιασε… λιμάνι στο Πόρτσμουθ. Ο Έλληνας τερματοφύλακας δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο βασικό σχήμα της αγγλικής ομάδας και έπειτα από μόλις έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα αποχώρησε από τον σύλλογο, για να αγωνιστεί στην Ισπανία και τη Μούρθια.

Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ)

Ένας ακόμα Έλληνας ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Πόρτσμουθ και αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν και ο Γιάννης Σκοπελίτης. Μετά τη θητεία του στο Αιγάλεω, εντάχθηκε στο δυναμικό της αγγλικής ομάδας τη σεζόν 2005-06, αλλά δεν έμεινε πολύ στους «πομπέι» και έναν χρόνο αργότερα γύρισε στο Αιγάλεω. Στο διάστημα της παρουσίας του στο «Φράτον Παρκ» πραγματοποίησε 18 εμφανίσεις.

Φάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ)

Κάτοικος του «Φράτον Παρκ» υπήρξε και ο Φάνης Γκέκας. Έπαιξε στην Πόρτσμουθ το 2009 με τη μορφή δανεισμού από τη Λεβερκούζεν, ωστόσο αγωνίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα στην Πρέμιερ Λιγκ, όταν μπήκε ως αλλαγή στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον. Έτσι, επέστρεψε στη Γερμανία και τις «ασπιρίνες».

Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ)

Παίκτης της Πόρτσμουθ έγινε το 2009 και ο Άγγελος Μπασινάς. Αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο και έκανε το ντεμπούτο του στο ματς κόντρα στη Λίβερπουλ, αλλά ο Τόνι Άνταμς που τον είχε πάρει την ομάδα απολύθηκε λίγο αργότερα από την τεχνική ηγεσία και ο Έλληνας μέσος δεν πήρε ευκαιρίες με τον νέο προπονητή Πολ Χαρτ. Με την άφιξη του Άβραμ Γκραντ στον πάγκο των «πομπέι», ο Μπασινάς εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, αλλά το καλοκαίρι του 2010 αποχώρησε από τον σύλλογο έχοντας συμπληρώσει 17 συμμετοχές.

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι)

Η εντυπωσιακή καριέρα του Γιώργου Σαμαρά στα ολλανδικά γήπεδα με τη Χέρενφεν τράβηξε τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων το 2006 που έριζαν για την απόκτησή του. Από την Αγγλία η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι είχαν δείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο οι «πολίτες» ήταν τελικοί αυτοί που τον ενέταξαν στο δυναμικό τους τον Γενάρη του 2006, καταβάλλοντας το ποσό των έξι εκατομμυρίων λιρών, που αποτελούσε ρεκόρ (για την εποχή) για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο Σαμαράς έπαιξε σε 54 ματς πρωταθλήματος και πέτυχε 8 γκολ, πριν αποχωρήσει τον Γενάρη του 2008 με προορισμό τη Σέλτικ, εκεί όπου μεγαλούργησε. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, επέστρεψε στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ και αγωνίστηκε στη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον.

Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ)

Ο Σωτήρης Κυριάκος φόρεσε τη «βαριά» φανέλα της Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 2009. Στη θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός έμεινε δύο χρόνια. Πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις και πέτυχε τρία γκολ στο πρωτάθλημα, πριν φύγει τον Αύγουστο του 2011 με προορισμό τη Γερμανία και τη Βόλφσμπουργκ. Τον Γενάρη του 2012 γύρισε στο αγγλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Σάντερλαντ ως δανεικός και έπαιξε τρία ματς στην κατηγορία.

Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)

Ο Απόστολος Βέλλιος αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ όμως είχε παίξει νωρίτερα με την Έβερτον. Το 2011 άφησε τον Ηρακλή και αποκτήθηκε από τα «ζαχαρωτά» και στην τριετή του καριέρα στον σύλλογο του «Γκούντισον Παρκ» πήρε μέρος σε 22 αναμετρήσεις του αγγλικού πρωταθλήματος και πέτυχε και τρία γκολ.

Βαγγέλης Μόρας (Σουόνσι)

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ο (τότε) προπονητής της Σουόνσι, Μπρένταν Ρότζερς, αναζητούσε μία λύση για τα μετόπισθεν των «κύκνων» και επέλεξε τελικά τον Βαγγέλη Μόρα, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για τρεις μήνες. Έκανε το ντεμπούτο του στο ισόπαλο 2-2 κόντρα στη Γουλβς τον Οκτώβρη του 2011, ωστόσο αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική του συμμετοχή στην κατηγορία με τον ουαλικό σύλλογο.

Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ)

Ο Γιώργος Καραγκούνης έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό το 2012 και πήρε τον δρόμο για το Λονδίνο και τη Φούλαμ. Έκανε το ντεμπούτο του στην Πρέμιερ Λιγκ κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι στο «Κρέιβεν Κότατζ» και πέτυχε το παρθενικό του γκολ στον σύλλογο τον Γενάρη του 2013 κόντρα στη Γουίγκαν. Στο τέλος της σεζόν έμεινε ελεύθερος από τους Λονδρέζους, αλλά λίγο αργότερα ήρθε σε συμφωνία με τον σύλλογο και παρέμεινε για ακόμα μία χρονιά. Στα δύο συνολικά χρόνια της παρουσίας του στους Λονδρέζους μέτρησε 39 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ)

Ο Χάρης Μαυρίας βρήκε ποδοσφαιρική στέγη στη Σάντερλαντ το καλοκαίρι του 2013, αλλά αγωνίστηκε μόνο τέσσερις φορές στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ως δανεικός τον Φεβρουάριο του 2015 και παρότι το καλοκαίρι του ιδίου έτους γύρισε στις «μαύρες γάτες», εντούτοις δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο βασικό σχήμα της ομάδας και έφυγε το 2016.

Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)

Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού, Κώστας Μήτρογλου, αποκτήθηκε από τη Φούλαμ τον Γενάρη του 2014. Έκανε το ντεμπούτο του στο 1-1 κόντρα στη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, αλλά στο τέλος της περιόδου οι Λονδρέζοι τερμάτισαν στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ και υποβιβάστηκαν από την κατηγορία. Λόγω των αρκετών προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπισε στους «κότατζερς» είχε μόλις τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα και το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους» με τη μορφή δανεισμού.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ)

Το… όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ για τον άλλοτε αριστερό μπακ του Ολυμπιακού, Χοσέ Χολέμπας, ξεκίνησε το 2015, όταν η Γουότφορντ απέκτησε τα δικαιώματά του από τη Ρόμα. Ο διεθνής Έλληνας άσος συνεχίζει μέχρι και σήμερα την καριέρα του στις «σφίγγες». Έχει πραγματοποιήσει 70 εμφανίσεις στα μεγάλα «σαλόνια» και έχει πετύχει τρία γκολ, ενώ τον περασμένο Γενάρη έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο συνεργασίας που θα τον κρατήσει στον αγγλικό σύλλογο ως το καλοκαίρι του 2020.

Ορέστης Καρνέζης (Γουότφορντ)

Ο Ορέστης Καρνέζης είναι συμπαίκτης του Χοσέ Χολέμπας τη φετινή σεζόν στη Γουότφορντ. Έφυγε από την Ουντινέζε το περασμένο καλοκαίρι και πέρασε το κατώφλι του «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ» για να ενταχθεί στο ρόστερ της αγγλικής ομάδας με τη μορφή δανεισμού για έναν χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα ο 32χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έχει πραγματοποιήσει 14 εμφανίσεις κάτω από τα δοκάρια του συλλόγου. Τον περασμένο Φλεβάρη εξέφρασε με δηλώσεις του την επιθυμία του να παραμείνει στις τάξεις της Γουότφορντ για μεγαλύτερο διάστημα.

Κώστας Σταφυλίδης (Στόουκ)

Κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου που μας πέρασε η Στόουκ κινήθηκε για την απόκτηση του Κώστα Σταφυλίδη από την Άουγκσμπουργκ και τον πήρε τελικά με τη μορφή δανεισμού ως το τέλος της σεζόν. Ο 24χρονος αριστερός μπακ μετράει πέντε συμμετοχές στην αγγλική ομάδα, η οποία έπειτα από τη χθεσινή της εντός έδρας ήττα από την Κρίσταλ Πάλας υποβιβάστηκε από τα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ και την επόμενη περίοδο θα συνεχίσει την πορεία της στην Τσάμπιονσιπ.

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ)

Έναν μήνα αφότου γιόρτασε τα 20ά του γενέθλια, ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος άφησε τη χώρα μας και τον ΠΑΣ Γιάννινα για να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Προορισμός του ήταν το Λονδίνο και η Άρσεναλ, η οποία τον ενέταξε στο δυναμικό της τον περασμένο Γενάρη. Ο νεαρός αμυντικός από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις εντυπωσίασε, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκανε και το ντεμπούτο του στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ στον αγώνα κόντρα στη Μάντσεστερ Γ. Τι και αν οι «κανονιέρηδες» ηττήθηκαν από τους «κόκκινους διαβόλους», ο ίδιος έγινε αποδέκτης ουκ ολίγων θετικών σχολίων, ενώ συνάμα έγινε και ο 200ός παίκτης των Λονδρέζων που έκανε ντεμπούτο υπό τις οδηγίες του προπονητή Αρσέν Βενγκέρ.

(Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 6/5/2018)



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110