Η επιστροφή των «δράκων» της Πόρτο

Η πορεία της Πόρτο από το πρωτάθλημα του 2013 ως την εφετινή επιστροφή της στο «θρόνο» έπειτα από πέντε χρόνια

Η επιστροφή των «δράκων» της Πόρτο

Ήταν 11 Μαΐου του 2013, στην προτελευταία αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος, όταν η Πόρτο χάρη σε ένα αυτογκόλ του Περέιρα κι ένα τέρμα του Κέλβιν στο 92’ έκανε τη μεγάλη ανατροπή (2-1) στην έδρα της κόντρα στη Μπενφίκα (που είχε προηγηθεί με τον Λίμα) και προσπερνούσε τους «αετούς» της Λισαβώνας στην κορυφή της βαθμολογίας με έναν πόντο περισσότερο. Ήταν η… πρόβα του «στέμματος», το οποίο φόρεσε τελικά μία εβδομάδα αργότερα στην εκτός έδρας νίκη της επί της Πάκος Φερέιρα, σηκώνοντας στα «ουράνια» της χώρας τον 27ο τίτλο της ιστορίας της.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια για να «ξυπνήσουν» οι «δράκοι», ώσπου χθες πραγματοποίησαν τελικά τη μεγάλη τους επιστροφή στη θέση του πρωταθλητή, βλέποντας τις Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Μπενφίκα να μένουν στη «λευκή» ισοπαλία στο μεταξύ τους ματς και στο -4 (αμφότερες) από την πρωτοπόρο Πόρτο μία «στροφή» πριν το φινάλε της περιόδου. Τα όνειρα και οι ελπίδες χρόνων των «δράκων» έγιναν πλέον πραγματικότητα και όλα όσα έζησαν τις προηγούμενες περιόδους μακριά από τον πορτογαλικό «θρόνο» είναι έτοιμα να δώσουν τη θέση τους σε στιγμές έκστασης για την κατάκτηση του 28ου τροπαίου τους στην κατηγορία.

Από τον Βίτορ Περέιρα στον Πάουλο Φονσέκα

Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2013 ξεκίνησε μία νέα «εποχή» στην Πόρτο. Ο Βίτορ Περέιρα, που στα δύο χρόνια της παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία των «δράκων» είχε οδηγήσει το σύλλογο στην κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων, αποφάσισε να γυρίσει «σελίδα». Αποχώρησε από το πόστο του για να συνεχίσει την προπονητή του καριέρα στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Αχλί, πριν έρθει και στη χώρα μας το Γενάρη του 2015 για να κατακτήσει το νταμπλ με τον Ολυμπιακό.

Διάδοχός του στον πορτογαλικό σύλλογο ήταν ο Πάουλο Φονσέκα, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του. Αν και ξεκίνησε με το «δεξί» την πορεία του, με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ τον Αύγουστο του 2013 κόντρα στη Βιτόρια Γκιμαράες, εν τούτοις στο πρωτάθλημα η Πόρτο απέτυχε να διατηρήσει τα «σκήπτρα» και τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε στην απόλυση του Φονσέκα και οι ιθύνοντες της ομάδας κλήθηκαν την επόμενη περίοδο να βρουν μία λύση για την επιστροφή της ομάδας στο δρόμο των επιτυχιών.

Η μεταγραφική ενίσχυση

Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν το στόχο τους με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αποφάσισαν να ανοίξουν διάπλατα το ταμείο τους για την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών. Έδωσαν το «τιμόνι» της ομάδας στον Χουλέν Λοπετέγκι και τις «πύλες» του «Ντραγκάο» πέρασαν μεταξύ άλλων παίκτες όπως ο Αμπουμπακάρ, ο Άντριαν Λόπες, ο Μάρτινς Ίντι, ο Μπραχίμι, ο Τέγιο αλλά και οι Ερνάνι, Μαρκάνο (που αγωνίστηκαν στη χώρα μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού). Παρά τα δεκάδες εκατομμύρια όμως που δαπάνησαν, η επιτυχία τελικά δεν ήρθε στο πρωτάθλημα. Η Πόρτο τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με μόλις τρεις πόντους λιγότερους από τη Μπενφίκα και για ακόμα μία φορά έμεινε μακριά από το «θρόνο» της πρωταθλήτριας.

Παρόλα αυτά, ο Λοπετέγκι πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη διοίκηση και συνέχισε το έργο του στον πάγκο. Όταν άρχισαν όμως την επόμενη σεζόν (2015-16) τα απανωτά αρνητικά αποτελέσματα, μοιραία ήρθε και η απόλυση για τον Ισπανό. Έπειτα από μικρό διάστημα το Γενάρη του 2016 με τον Ρούι Μπάρος ως υπηρεσιακό προπονητή, το «κατώφλι» του Ντραγκάο πέρασε ο Ζοσέ Πεσέιρο, γνωστός από τη «θητεία» του στη χώρα μας στον Παναθηναϊκό. Όπως αποδείχτηκε βέβαια, ο Πορτογάλος τεχνικός έμελλε να παραμείνει μόνο ως το φινάλε εκείνης της περιόδου, καθώς η Πόρτο τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα με 15 πόντους διαφορά από την πρωταθλήτρια τότε Μπενφίκα.

Με τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο στον πάγκο από τον Ιούνη του 2016 οι «δράκοι» έμειναν για ακόμα μία χρονιά μακριά από τον τίτλο. Όσο κι αν προσπάθησαν να προσπεράσουν την… ασταμάτητη Μπενφίκα του «πιστολέρο» Κώστα Μήτρογλου και του Ανδρέα Σάμαρη απέτυχαν εκ νέου και έμειναν με την απογοήτευση της δεύτερης θέσης πίσω από τους πρωταθλητές «αετούς».

Το… ξύπνημα των «δράκων»

Η φετινή σεζόν όμως, δεν έμελλε να είναι ανάλογη των προηγούμενων. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο κάθισε το καλοκαίρι στην «ηλεκτρική καρέκλα» στην άκρη του πάγκου της Πόρτο και ο σύλλογος παιχνίδι με παιχνίδι άρχισε να διαβαίνει το δρόμο των επιτυχιών. Ξεκίνησε με ένα σερί επτά νικηφόρων αγώνων πριν πάρει και τον πόντο της ισοπαλίας κόντρα σε Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και Μπενφίκα αντίστοιχα, ενώ εκ του αποτελέσματος το αήττητο σερί της Πόρτο κράτησε ως τα μέσα του περασμένου Μάρτη, όταν έχασε 1-0 από την Πάκος Φερέιρα στην… 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος!

Η δεύτερη ήττα της στη σεζόν στην κατηγορία ήρθε δύο αγωνιστικές αργότερα, με αντίπαλο τη Μπελενένσες (2-0), ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, ήταν και η τελευταία! Οι «δράκοι» επέστρεψαν άμεσα στα θετικά αποτελέσματα και απομακρύνθηκαν ακόμα περισσότερο από τους διώκτες τους, ώσπου χθες μπήκε και μαθηματικά πλέον ένα τέλος στην αναμονή χρόνων για την επιστροφή τους στη θέση του πρωταθλητή.

Το «στείρο» 0-0 της Σπόρτινγκ με τη Μπενφίκα, που μοιράζονται τη δεύτερη θέση, επέτρεψε στην Πόρτο να ξεφύγει στο +4 στην κορυφή της βαθμολογίας μία αγωνιστική πριν το φινάλε της περιόδου! Το τρόπαιο του πρωταθλήματος μετά από πέντε χρόνια πήρε και πάλι το δρόμο για το Ντραγκάο και άπαντες πλέον στο «στρατόπεδο» των «δράκων» περιμένουν τη μεγάλη γιορτή για να πανηγυρίσουν τον 28ο τίτλο τους.