Οι κορυφαίοι της δεκαετίας: Παρί, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Κριστιάνο, Μέσι και Βάρντι

Ποιες ήταν οι κορυφαίες ομάδες στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης την δεκαετία που φεύγει, και ποιοι οι κορυφαίοι παίκτες. Διαβάστε επίσης ποιος αναδεικνύεται νικητής στη μάχη των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι κορυφαίοι της δεκαετίας: Παρί, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Κριστιάνο, Μέσι και Βάρντι

Άλλη μια δεκαετία φεύγει και ήρθε η ώρα να γράψουμε για τις ομάδες που κυριάρχησαν στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανικό, Αγγλικό, Ιταλικό, Γερμανικό, Γαλλικό), τους παίκτες που ξεχώρισαν με την παρουσία τους αλλά, αξίζει να κάνουμε και μια ειδική μνεία στη ξεχωριστή μάχη του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι.

Οι κορυφαίες πρωταθλήτριες της δεκαετίας

Κυρίαρχη η Παρί Σεν Ζερμέν η οποία λόγω του πολύ πλούσιου ρόστερ της στο πρωτάθλημα δεν έχει ιδιαίτερο ανταγωνισμό, και τα 10 αυτά χρόνια κατέκτησε συνολικά 23 εγχώριους τίτλους με την Μπαρτσελόνα με πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Ισπανία να ακολουθεί κατά πόδας με 22 τίτλους, έναντι 19 της Μπάγερν Μονάχου, και 17 της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην Ιταλία από την άλλη μεριά η Γιουβέντους από ένα σημείο και μετά δεν είχε αντίπαλο (η αντίστοιχη Παρί της Serie A).

Στην Premier League ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρα μια ομάδα που να έχει κυριαρχήσει τα 10 προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα η Μάντσεστερ Σίτι έχει 10 τίτλους συνολικά, όπως και Γουνάιτεντ, με τη Λίβερπουλ να ακολουθεί με 4.

Οι καλύτεροι παίκτες της δεκαετίας σε κάθε Λίγκα

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που ήταν κομβικοί για τις ομάδες τους, με το πέρασμα της δεκαετίας.

Στην Αγγλία από την κυριαρχία του Γουέιν Ρούνεϊ τα πρώτα χρόνια, περάσαμε στις χρονιές των Τζέιμι Βάρντι της Λέστερ, των Σέρχιο Αγκουέρο και Νταβίντ Σίλβα της Σίτι και του Εντέν Αζάρ της Τσέλσι οι οποίοι ήταν κομβικοί για τις ομάδες τους.

Στην Ισπανία οι Μέσι, Ρονάλντο, Λουίς Σουάρεζ, Καρίμ Μπενζεμά και Αντρές Ινίεστα ήταν στυλοβάτες για την κυριαρχία των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην Γερμανία η Μπάγερν με μια πλειάδα ποδοσφαιριστών ικανότατων όπως οι: Nόιερ, Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν κυριάρχησε, και μόνο η Ντόρτμουντ με τον πολύ καλό Μάρκο Ρόις προσπάθησε να την κοντράρει.

Στην Ιταλία οι Μπουφόν, Κιελίνι, Πίρλο και Χιγκουαΐν προσέφεραν τα μέγιστα στην Γιουβέντους, με την Νάπολι του Μάρεκ Χάμσικ να ανταγωνίζεται τους «μπιανκονέρι».

Τέλος, στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν με τους Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι, Μπαπέ, Βεράτι και Τιάγκο Σίλβα ήταν μακράν η καλύτερη του πρωταθλήματος.

Κριστιάνο εναντίον Μέσι

Η μητέρα των μαχών μεταξύ των δυο κορυφαίων άσων, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρο νικητή αφού, αλλού υπερισχύει ο Πορτογάλος και αλλού ο Αργεντινός.

Αναλυτικά:

Ο Μέσι από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έχει σκοράρει 537 γκολ έναντι 491 του Ρονάλντο.

Σε εγχώριους τίτλους ο Αργεντινός προηγείται του Πορτογάλου, αφού με την Μπαρτσελόνα μετράει 23 τίτλους έναντι 20 του Κριστιάνο με Ρεάλ και Γιουβέντους.

Ο Ρονάλντο ωστόσο προηγείται του μεγάλου ανταγωνιστή του στους διεθνείς τίτλους αφού έχει κατακτήσει 2 παραπάνω Champions League και ένα παραπάνω UEFA Super Cup.

Πέραν αυτών όμως, ο άσος των «μπιανκονέρι» έχει κατακτήσει με την Πορτογαλία το Euro του 2016 και το πρόσφατο Nations League.

Από την άλλη μεριά ο Μέσι έχει κατακτήσει 7 από τα 10 πρωταθλήματα με τους «μπλαουγκράνα», 5 από τα 10 Copa Del Rey και 5 στα 10 Super Coppa Ισπανίας.

Το 2020 αναμένεται καυτό λοιπόν για την ανάδειξη του κορυφαίου, στη μεταξύ τους μονομαχία, ενώ στα πρωταθλήματα η Λίβερπουλ τρέχει με σπασμένα φρένα να γίνει το σημείο αναφοράς για την δεκαετία που έρχεται.