«Μηχανή γκολ» που σπάει τα κοντέρ!

Η πορεία της Λίβερπουλ με τα 46 γκολ στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ, που κατέρριψε το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα της περιόδου 1999/00

«Μηχανή γκολ» που σπάει τα κοντέρ!

Το ταξίδι στα «αστέρια» της Λίβερπουλ που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου στη Γερμανία έμελλε τελικά να διαρκέσει ως τις 26 Μαΐου στο Κίεβο, εκεί όπου η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ θα διεκδικήσει κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Έχοντας περάσει από χθες το βράδυ και το «εμπόδιο» της Ρόμα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, οι «κόκκινοι» μετρούν πλέον το χρόνο αντίστροφα για τον τελικό του «Ολιμπίνσκι», όπου φιλοδοξούν να κατακτήσουν το έκτο τρόπαιο στην ιστορία τους.

Στο δρόμο για τον τελικό η «αρμάδα» του Γιούργκεν Κλοπ πέρα από τις εντυπωσιακές της εμφανίσεις κατέρριψε κι ένα ιστορικό ρεκόρ, αυτό της πιο παραγωγικής ομάδας σε μια σεζόν στα μεγάλα «σαλόνια», καθώς με τα 46 γκολ που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα (μαζί με τις αναμετρήσεις της στα πλέι-οφ) ξεπέρασε κατά ένα το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα που κρατούσε από την περίοδο 1999/00 στη διοργάνωση, η οποία περιελάμβανε δύο φάσεις ομίλων.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, αφού η «αγία τριάδα» της επίθεσής της, οι Σαλάχ (10), Φιρμίνο (10) και Μανέ (9) έφτασε τα 29 γκολ στο θεσμό, που είναι και τα περισσότερα μίας επιθετικής τριάδας (σε μία μόνο σεζόν) στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ! Οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ και Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης είχαν σταματήσει στα 28 την περίοδο 2013/14, ενώ το θρυλικό «MSN» της Μπαρτσελόνα (Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες και Νεϊμάρ) στα 27 τη σεζόν 2014-2015. Τόσο οι «μερένχες» όσο και οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν εκείνες τις περιόδους το βαρύτιμο τρόπαιο και αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι αν και η φετινή Λίβερπουλ θα καταφέρει να συνδυάσει τα ρεκόρ της με την κατάκτηση του τίτλου…

Η εκκίνηση από το Χόφεχαϊμ και το αήττητο στη φάση των ομίλων

Έχοντας τερματίσει την περσινή αγωνιστική περίοδο στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, με μόλις έναν πόντο περισσότερο από την πέμπτη Άρσεναλ, η Λίβερπουλ πήρε το τελευταίο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτος της «σταθμός» στα «σαλόνια» ήταν η Χόφενχαϊμ στα πλέι-οφ του θεσμού. Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι στη Γερμανία τον περασμένο Αύγουστο οι «κόκκινοι» βρέθηκαν με το ένα… πόδι στην επόμενη φάση, καθώς κέρδισαν την αντίπαλό τους με 2-1 και στη ρεβάνς του Άνφιλντ έκαναν «πάρτι» διασύροντάς την με 4-2.

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων τους έφερε αντιμέτωπους με τη Σεβίλλη, τη Σπαρτάκ Μόσχας και την Μάριμπορ. Η ομάδα του Κλοπ όμως, όχι μόνο πέρασε στους «16», αλλά τερμάτισε πρώτη και αήττητη από το γκρουπ. Η εκκίνηση δεν ήταν ιδανική, καθώς ξεκίνησε με δύο σερί ισοπαλίες, πρώτα με τους Ανδαλουσιάνους (2-2) στο Άνφιλντ και εν συνεχεία με τη Σπαρτάκ (1-1) στη Μόσχα. Στη συνέχεια όμως, η… μηχανή των γκολ πήρε μπρος και «φιλοδώρησε» με δέκα γκολ τη Μάριμπορ (7-0 εκτός έδρας και 3-0 εντός).

Στο Σάντσεθ Πιθχουάν κόντρα στη Σεβίλλη αν και προηγήθηκε με 0-3 δέχτηκε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και μοιράστηκε τον πόντο με τους Ανδαλουσιάνους (3-3), ενώ την τελευταία αγωνιστική εξέθεσε με νέα «εφτάρα» αυτή τη φορά τη Σπαρτάκ Μόσχας (7-0) στο Άνφιλντ. Έτσι, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον όμιλο με… 23 τέρματα, πετυχαίνοντας μάλιστα τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν (25).

Στους «16» βρέθηκε στο δρόμο της η Πόρτο, ωστόσο από το πρώτο κιόλας ματς η Λίβερπουλ φρόντισε να βάλει τέλος στις όποιες ελπίδες των «δράκων» για πρόκριση στην επόμενη φάση. Η «αρμάδα» του Κλοπ εξέθεσε τους πορτογάλους και μάλιστα στο «σπίτι» τους με το εμφατικό 5-0 και μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς στο Μέρσεϊσαϊντ (0-0).

Ο «κακός δαίμονας» της Σίτι και τα ευρωπαϊκά «σκήπτρα»

Το μεγαλύτερο επίτευγμα όμως των «κόκκινων» ήταν αναμφισβήτητα η πρόκριση επί της Μάντσεστερ Σίτι στα προημιτελικά. Μίας ομάδας που εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της και που συνάμα ήταν εκ των φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Η Λίβερπουλ, βέβαια, είχε… διαφορετική άποψη! Οι «κόκκινοι», που από τον περασμένο Γενάρη είχαν βάλει «φρένο» στο φετινό αήττητο σερί των «πολιτών» στο πρωτάθλημα (4-3 στο Άνφιλντ), τους υποδέχτηκαν εκ νέου τον Απρίλη στο Μέρσεϊσαϊντ. Πραγματοποιώντας νέα μεγαλειώδη εμφάνιση, πήραν τη νίκη με το ευρύ 3-0 και όσο κι αν προσπάθησαν οι (μετέπειτα) πρωταθλητές Αγγλίας να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση στον επαναληπτικό στην έδρα τους, εν τούτοις οι «κόκκινοι» ήταν θριαμβευτές και στο Ετιχάντ (1-2) και έφτασαν στην 4άδα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κόντρα σε μία Ρόμα που είχε αφήσει «άφωνη» την Ευρώπη με την πρόκρισή της στα προημιτελικά επί της Μπαρτσελόνα, η Λίβερπουλ επεφύλασσε μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση. Το 5-2 επί των Ρωμαίων στο Άνφιλντ έβαλε γερές «βάσεις» για την πρόκριση στον τελικό, την οποία και «σφράγισε» τελικά χθες στη Ρώμη παρά την ήττα της με 4-2 από την ομάδα της «Αιώνιας Πόλης».

Έτσι, με το ρεκόρ των 46 γκολ στην Ευρώπη και τους Σαλάχ, Φιρμίνο και Μανέ σε… δαιμονιώδη φόρμα η αγγλική ομάδα περιμένει πλέον την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης. Αν η «βασίλισσα» θα διατηρήσει το «στέμμα» της ή αν η Λίβερπουλ μετά τον τελικό της Πόλης το 2005 θα είναι αυτή που θα κρατήσει και πάλι τα ευρωπαϊκά «σκήπτρα» δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε…