Βαρκελώνη, μέσω Εuro 2020, ο Κούμαν;

Ο Ρόναλντ Κούμαν επανέφερε την Ολλανδία στις μεγάλες διοργανώσεις, μετά από 4ετή απουσία, ανέστησε την προπονητική του καριέρα και παρουσιάζεται  επικρατέστερος διάδοχος του Βαλβέρδε στην Μπαρτσελόνα!

 

Βαρκελώνη, μέσω Εuro 2020, ο Κούμαν;

Η αλήθεια είναι ότι έλειψε. Το ...μπετόν πορτοκαλί χρώμα στις κερκίδες που καταλάμβαναν στα γήπεδα απανταχού της υφηλίου. Δεν το είχαμε δει στα τελικά του Euro 2016, στη Γαλλία, ούτε, πέρσι, στα ρωσικά γήπεδα, που φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θα το δούμε, όμως, σε κάποιες από τις 12 πόλεις που θα φιλοξενήσουν το επικείμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού η Ολλανδία επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις.

Μαζί της, πλην της τεράστιας ποδοσφαιρικής κληρονομιάς (των Κρόιφ, Μίχελς) που κουβαλά, επέστρεψε (στα χείλη όλων) κι ο Ρόναλντ Κούμαν, που ανέστησε μια προπονητική καριέρα η οποία έμοιαζε να πνέει τα λοίσθια, μετά την προπέρσινη απόλυση από την Έβερτον.

Αρχές του 2018 ανέλαβε την Ολλανδία και το περασμένο καλοκαίρι την οδήγησε στον παρθενικό τελικό του Nations League (νικώντας Γερμανούς, Γάλλους κι Άγγλους).

Παρότι δεν κατάφερε κόντρα στην Πορτογαλία να ζευγαρώσει τους τίτλους των «οράνιε» - με εκείνο το ευρωπαϊκό του 1988, στο Μόναχο, κόντρα στην ΕΣΣΔ, που κατακτήθηκε με τον ίδιο παίκτη, να παραμένει ο μοναδικός– του πιστώνεται ότι η νεανική ομάδα του, στην μεταβατική (μετά Ρόμπεν και Φαν Πέρσι) εποχή επέστρεψε σε μεγάλη διοργάνωση!

Επιτυχία που δεν αποκλείεται να φέρει σε άλλα, γνώριμα, ποδοσφαιρικά, «λημέρια» τον 56χρονο τεχνικό. Στη... Βαρκελώνη ας πούμε!

Ο «αστερίσκος» στο συμβόλαιο και το «Γουέμπλεϊ»

Προ μηνός εκπρόσωπος της Ολλανδικής Π.Ο. αποκάλυψε ότι το διάρκειας 4,5 ετών συμβόλαιο του – με «ορίζοντα» δηλαδή τα τελικά του Μουντιάλ στο Κατάρ – έχει «αστερίσκο».

Το προσεχές καλοκαίρι, μετά το Euro, o γεννημένος στο Ζάανταμ εκλέκτορας μπορεί να αποχωρήσει για έναν μόνο πάγκο συλλόγου: Της Μπαρτσελόνα.
Που, φαίνεται, πως αποτελεί διακαή του πόθο να καθήσει...

Άλλωστε υπάρχει 6ετής, ποδοσφαιρική προϋπηρεσία του (1989-95) στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, όπου όχι μόνο έβαλε τις βάσεις της παράδοσης ώστε οι «μπλαουγκράνα» αμυντικοί να έχουν απαραίτητα τεχνική κατάρτιση, αλλά αποτελεί διαχρονικό ήρωα αφού με εκείνο το φάουλ - φωτοβολίδα της 20ης Μάη του 1992 έχρισε την Μπάρτσα, για πρώτη φορά στα χρονικά της, πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Σαμπντόρια σ’ έναν τελικό που κρίθηκε στην παράταση (1-0).
Τον τελευταίο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών...

Δεδομένου ότι η τρίτη σεζόν του Ερνέστο Βαλβέρδε στον σύλλογο της Βαρκελώνης, ως τώρα, δεν προοιωνίζει τίποτα ότι δεν θα είναι η τελευταία του, αφού οι «μπλαουγκράνα» αποδίδουν κάτω από τα στάνταρ τους (παρότι πρώτοι σε πρωτάθλημα και Champions League) o, εμβληματικός, για το κοινό της ομάδας, Ολλανδός μοιάζει ελκυστική περίπτωση για την «επόμενη μέρα».

Άλλωστε οι δεσμοί Μπαρτσελόνα - Ολλανδικού ποδοσφαίρου είναι άρρηκτοι, από τα 70’ς λόγω της άφιξης των Μίχελς – Κρόιφ κι επιβεβαιώθηκαν με την απόκτηση του Φρένκι Ντε Γιονγκ το καλοκαίρι...

Από εκεί προέρχεται κι η τάση προώθησης νεαρών παικτών από τα τμήματα υποδομής.

Εξάλλου ουδείς ξεχνά ότι ο Κούμαν έφερε στην Premier League και την Σαουθάμπτον, κατά τη διετή του, επιτυχημένη, θητεία στους «Αγίους» (2014-16). τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, ακρογωνιαίο λίθο του οικοδομήματος της τωρινής Λίβερπουλ.

Αλλά και για τον ίδιο τον Κούμαν η Μπάρτσα αποτελεί προτεραιότητα. Ου μην απωθημένο.

Είναι φανερό ότι δεν θέλει να περάσει στην προπονητική αποστρατεία, που συνήθως αποτελεί το διεθνές ποδόσφαιρο, δίχως να πάρει ρεβάνς απ’ όσους τον έκριναν ξοφλημένο, το φθινόπωρο του 2017, όταν - μετά από μια σεζόν που έβγαλε την Έβερτον στην Ευρώπη - την άφησε στην επικίνδυνη ζώνη με 8π. στα 9 πρώτα ματς της σεζόν.
Κι όλα αυτά έχοντας ξοδέψει το προηγούμενο καλοκαίρι 150 εκ. ευρώ, αδυνατώντας να βρει τον αντικαταστάτη του Λουκάκου.

Αλλαγή «τσιπ»

Μόνο που πέρα από την αποτυχία του στο μάνατζμεντ της ομάδας, δεν είχε καταφέρει να διαχειριστεί την καθημερινή πίεση των ΜΜΕ, βρίσκοντας την ...υγειά του στο χαλαρότερο πρόγραμμα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος.


Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς αν μπορεί να (ξαν)αλλάξει τσιπ, επιστρέφοντας στους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας μιας ομάδας, μάλιστα, που επιτυχία συνιστά, μόνο, η κατάκτηση του Champions League!

Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν ισχυρές φωνές κατά του (νταμπλούχου πρόπερσι και πρωταθλητή πέρσι) Βαλβέρδε.

Σε μια ομάδα που ο προπονητής εκτελεί και χρέη «κυβερνητικού εκπροσώπου» με γκάμα θεματολογίας από τα ποδοσφαιρικά. ως τις ταραχές στην Βαρκελώνη...

Kαι στην τελική για να γίνει ένας «γάμος» δεν φτάνει να θέλει ο «γαμπρός», αλλά κι η (πολύφερνη) «νύφη» (από την Καταλωνία)...