Η Μπάγερν, ο Κόβατς και η επιβεβαίωση του Ούλι Χένες

Πως έφτασε ο Νίκο Κόβατς μέσα έναν μήνα από το 7-2 επί της Τότεναμ να απολυθεί από την τεχνική ηγεσία της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και η επιβεβαίωση του προέδρου των Βαυαρών, Ούλι Χένες, για τις… μουρμούρες στον σύλλογο

Η Μπάγερν, ο Κόβατς και η επιβεβαίωση του Ούλι Χένες

Σε αναζήτηση ενός νέου μόνιμου προπονητή συνεχίζεται να βρίσκεται η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου έπειτα από την λύση της συνεργασίας της με τον Νίκο Κόβατς. Τι κι αν υπό την καθοδήγηση του Κροάτη τεχνικού οι Βαυαροί διέσυραν με το εντυπωσιακό 7-2 την Τότεναμ στο Λονδίνο για το Champions League, τελικά ο 48χρονος είδε την… πόρτα της εξόδου, «πληρώνοντας» την βαριά ήττα της ομάδας του με 5-1 από την Άιντραχτ στην Φρανκφούρτη για το πρωτάθλημα.

Τι συνέβη και μέσα σε έναν περίπου μήνα άλλαξε το κλίμα για τον Νίκο Κόβατς; Η ήττα από την Άιντραχτ ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής της διοίκησης της Μπάγερν, αφού είχαν προηγηθεί αρκετά που προμήνυαν την λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος του συλλόγου, Ούλι Χένες.

«Υπήρχαν… ρεύματα μέσα από την ομάδα που ήθελαν να φύγει ο προπονητής. Γι’ αυτό και ο σύλλογος ενήργησε ανάλογα με την συγκεκριμένη υπόθεση. Σίγουρα ο Κόβατς δεν είναι χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη, αλλά πιστεύω πως παράλληλα είναι και ανακουφισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, ο Κροάτης εξ αρχής δεν ήταν η πρώτη επιλογή των Βαυαρών για την θέση του προπονητή στον σύλλογο έπειτα από την αποχώρηση του Γιούπ Χάινκες το περσινό καλοκαίρι. Ο Τόμας Τούχελ που βρισκόταν στην λίστα της διοίκησης, αν και αποχώρησε από την Ντόρτμουντ επέλεξε τελικά την Παρί Σεν Ζερμέν και στην Μπάγερν στράφηκαν τελικά στον Κόβατς.

Ο τελευταίος κέρδισε έδαφος χάρη στη νίκη της πρώην ομάδας του, της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με 3-1 επί της Μπάγερν στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας, αφού στο πρωτάθλημα εκείνη την περίοδο (2017-18) οι «αετοί» είχαν τερματίσει στην όγδοη θέση της Μπουντεσλίγκα με 35 πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια Μπάγερν.

Οι μουρμούρες των οπαδών της Μπάγερν για την επιλογή του Κόβατς έγιναν ακόμα πιο έντονες στο ξεκίνημα της σεζόν (2018-2019), όταν οι Βαυαροί υπέπεσαν σε τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα: πρώτα στην ισοπαλία (1-1) με την Άουγκσμπουργκ στο Μόναχο και εν συνεχεία με τις ήττες (τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη) από Χέρτα (2-0) και Γκλάντμπαχ (0-3).

Το γυαλί είχε ήδη αρχίσει να «ραγίζει» για τον Κροάτη, ο οποίος μάλιστα στην συνέχεια έγινε αποδέκτης ακόμα μεγαλύτερης κριτικής, όταν η Μπάγερν αποκλείστηκε στην φάση των «16» του Champions League από την Λίβερπουλ. Και όχι μόνο από τους οπαδούς, αλλά ακόμα και από τους παίκτες των Βαυαρών, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να τονίζει μεταξύ άλλων πως οι πρωταθλητές είχαν παίξει πολύ αμυντικά κόντρα στους «κόκκινους».

Το καλοκαίρι των αλλαγών, οι μουρμούρες και η αντίστροφη μέτρηση

Η κατάκτηση του νταμπλ στην Γερμανία μπορεί να ηρέμησε τα «πνεύματα» στο εσωτερικό της Μπάγερν, αλλά η αποτυχία της ομάδας το καλοκαίρι να ενισχύσει το ρόστερ της σε θέσεις «κλειδιά» έμελλε να παίξουν σημαντικό ρόλο για τα όσα έμελλε να επακολουθήσουν.

Στην πρεμιέρα του εφετινού πρωταθλήματος η ισοπαλία στο Μόναχο με την Χέρτα ήταν ένα δυνατό χτύπημα για τον Κόβατς. Δεν ήταν όμως και το μοναδικό, αφού στις πρώτες 10 αγωνιστικές της νέας Μπουντσελίγκα οι πρωταθλητές υπέπεσαν σε τέσσερα ακόμα αρνητικά αποτελέσματα και νωρίς – νωρίς βρέθηκαν να κυνηγούν τους πρωτοπόρους.

Ισοπαλία (1-1) με την Λειψία τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη ήττα (1-2) στο Μόναχο από την Χόφενχαϊμ και ισοπαλία (2-2) εκτός έδρας με την Άουγκμπουργκ, ώσπου ήρθε τελικά και το… τελειωτικό χτύπημα με το 5-1 από την Άιντραχτ στην Φρανκφούρτη.

Αν συνυπολογίσουμε σ’ αυτά και τις… μουρμούρες του Τόμας Μίλερ, που εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής του στα ματς των Βαυαρών σκεφτόταν να αποχωρήσει τον Γενάρη από τους Βαυαρούς, όπως επίσης και του Μάνουελ Νόιερ για την τακτική της ομάδας στα ματς, ο Νίκο Κόβατς μετρούσε πια αντίστροφα για την απόλυσή του από τον σύλλογο, κάτι που τελικά έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Με υπηρεσιακό προπονητή τον Χάνσι Φλικ η Μπάγερν διέσυρε το περασμένο Σάββατο (09/11) την Ντόρτμουντ στο ντέρμπι, ωστόσο, μένει να ξεκαθαρίσει, πλέον, ποια απόφαση θα πάρουν οι Βαυαροί όσον αφορά και τον επόμενο μόνιμο τεχνικό του συλλόγου.