Όσκαρ Γκαρθία: Επιμένει... Καταλανικά η Θέλτα!

Η Θέλτα με την πρόσληψη του Όσκαρ Γκαρθία συνεχίζει την πρακτική του να έχει προπονητή με... DNA της Μπαρτσελόνα!

Όσκαρ Γκαρθία: Επιμένει... Καταλανικά η Θέλτα!

Στον Πειραιά κι εν γένει, στα μέρη μας, το όνομα του Όσκαρ Γκαρθία είναι συνώνυμο της προπονητικής αποτυχίας. Για να μην πούμε του προπονητικού «παλτού»...

Άλλωστε οι 88 μέρες που ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού (5 Γενάρη 2018 με 3 Απριλίου του ίδιου έτους) όχι μόνο ήταν λιγότερες από εκείνες που έμειναν την ίδια σεζόν, οι Μπέσνικ Χάσι (108 μέρες) και Τάκης Λεμονής (101), σε μια προβληματική χρονιά των «ερυθρολεύκων», αλλά συνδυάστηκαν με την απώλεια των δύο εγχώριων τίτλων.

Γεγονότα που, συν την εικόνα της ομάδας (η οποία «έβγαζε» έλλειμα πειθαρχίας και δουλείας...) έκαναν τη διοίκηση των ερυθρολεύκων να υπαναχωρήσει στην απόφαση της, ότι είναι ο κατάλληλος για να «χτίσει» την ομάδα της επόμενης χρονιάς δίνοντας τα «κλειδιά» (σωστά, όπως απέδειξε η ιστορία...) στον Πέδρο Μαρτίνς.

Πρώτη του δουλειά στην Primera Division!


Από τότε είχε να προσληφθεί ο γεννημένος στο Σαμπαντέλ, Καταλανός τεχνικός, ο οποίος, αφού ακούστηκε για κάμποσες ομάδες, έκτοτε, έκανε το όνειρο του, να προπονήσει ομάδα της Primera Division, πραγματικότητα, με την πρόσληψη του από την Θέλτα!

Μετά το κάζο στον Πειραιά ο προπονητής - που είχε προϋπηρεσία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Καταλωνίας, ως βοηθός (2009-10), στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα (2010-12), στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (2012-13 και 2014), στην Μπράιτον (2013-14), Γουότφορντ (2014), Σάλτσμπουργκ (2015-17) και Σεντ Ετιέν (2017) - ήταν στο... ταμείο ανεργίας.

Αλλά οι ιθύνοντες της Θέλτα τον ανέσυραν από εκεί, 20 ώρες αφότου ανακοίνωσαν την απόλυση του Φραν Εσκριμπά, ο οποίος πλήρωσε το ...μάρμαρο της εντός έδρας ήττας από την Χετάφε (0-1).

Ο 46χρονος που θα ντεμπουτάρει, στον πάγκο των «Κελτών», του Βίγκο, κόντρα στην ομάδα που ανδρώθηκε παικτικά (1984-94 στην Ακαδημία, 1994-1999 μέλος της πρώτης) και προπονητικά, την Μπαρτσελόνα, το προσεχές Σάββατο, οφείλει αυτή του τη δουλειά σ’ αυτό ακριβώς το «μπλαουγκράνα» παρελθόν του, αφού η ομάδα της Γαλικίας επιμένει στους προπονητές με …DNA της Μπάρσα!

Ο 5ος πρώην «μπλαουγκράνα» επί προεδρίας Μουρίνιο!

Ο Όσκαρ Γκαρθία, που ως παίκτης αγωνιζόταν ως μεσοεπθετικός, θα έχει στο επιτελείο του, τρεις βοηθούς της επιλογής του, αφού η προπονητική «μπογιά» του περνάει ακόμη.

Άλλωστε, κάποτε, παραλληλιζόταν με τον... Πεπ Γκουαρντιόλα των Ακαδημιών της Μπάρτσα έχοντας οδηγήσει την ομάδα Νέων της στην κατάκτηση του τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ) το 2011!
Δύο χρόνια μετά το παρθενικό της «μεγάλης» ομάδα, που είχε τον νυν μάνατζερ της Μάντσεστερ Σίτι στον πάγκο....

Σ’ αυτές τις δάφνες προσθέστε το πρωτάθλημα Ισραήλ (2013) και δύο Αυστριακά νταμπλ (2016, 2017).

Παρά τις αποτυχίες του, στη Γαλλία και στα μέρη μας, στο Βίγκο βάρυνε ιδιαίτερα το παρελθόν του στην Μπαρτσελόνα, που τον κάνει τον 5ο τεχνικό επί προεδρίας του Κάρλος Μουρίνιο (από το 2006) που έχει στο βιογραφικό του προϋπηρεσία στους Καταλανούς!

Είχαν προηγηθεί οι Κρίστο Στόϊτσκοφ (2007), ο πρώτος προπονητής που προσέλαβε ο Μουρίνιο και παρότι ο Βούλγαρος έριξε την ομάδα στην Segunda Division, ο ιδιοκτήτης της Θέλτα συνέχισε να επιμένει καταλανικά!


Δεύτερος ήταν ο Εουσέμπιο Σακριστάν για μία σεζόν (2009-10), που έδωσε ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες από τα φυτώρια, αλλά κι ο Λουίς Ενρίκε (2013-14) που εκεί έφτιαξε το «όνομα» του πριν μεταπηδήσει στην Μπαρτσελόνα για να την μετατρέψει στην μοναδική ομάδα στα παγκόσμια ποδοσφαιρικά χρονικά με 2 τρεμπλ στο παλμαρέ της (2015)!

Ο τελευταίος στη λίστα μέχρι τον Όσκαρ ήταν, την προπέρσινη σεζόν, ο (βοηθός του «Λούτσο», στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, την τριετία 2014-17) Χουάν Κάρλος Ουνθουέ.

Στόχος του Όσκαρ Γκαρθία, πέραν του να σώσει την ευρισκόμενη στη ζώνη του υποβιβασμού (3η από το τέλος) Θέλτα είναι να της επαναπροσδώσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Μπαρτσελόνα.
Και σ’ αυτό αναμένεται να έχουν κομβικό ρόλο οι πρώην «μπλαουγκράνα» Ντένις Σουάρεθ και Ραφίνια (δανεικός).