Θεωρείται ξεγραμμένη η Μπάγερν;

Μερικοί λόγοι που οι πρωταθλητές Γερμανίας δεν είναι χαμένοι από χέρι στην υπόθεση πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Θεωρείται ξεγραμμένη η Μπάγερν;

Ο Ζινεντίν Ζιντάν αντιλήφθηκε από τους πρώτους χειμερινούς μήνες ότι η σεζόν δεν ενδείκνυται για τη διεκδίκηση εγχώριων τίτλων, αλλά είναι ιδανική για να γραφτεί ιστορία με ανεπανάληπτο ρεκόρ, αυτό της κατάκτησης τριών διαδοχικών τροπαίων Τσάμπιονς Λιγκ.

Το βασικό βήμα έγινε. Η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε νικήτρια με 2-1 από το Μόναχο και απέκτησε σαφέστατο προβάδισμα για να γίνει και φέτος φιναλίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Για πολλούς η ρεβάνς στο Μπερναμπέου φαντάζει εύκολη υπόθεση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Μπορεί να θεωρηθεί μια ομάδα όπως η Μπάγερν ξεγραμμένη από την υπόθεση πρόκριση πριν αποκλειστεί και τυπικά;

Κατ’ αρχήν έχουμε να κάνουμε με ένα σύλλογο, ο οποίος ποτέ δεν φοβήθηκε κανέναν. Το είδαμε και στον πρώτο ημιτελικό. Ο Γιουπ Χάινκες παρέταξε τους πρωταθλητές Γερμανίας με ένα και μοναδικό χαφ. Μόνο ο Χάβι Μαρτίνες ήταν κλασικός ανασταλτικών καθηκόντων μέσος. Δίπλα του αγωνίζονταν ο Μίλερ και ο Χάμες Ροντρίγκες και μπροστά του οι Ριμπερί, Ρόμπεν, Λεβαντόφσκι. Ένας για να μαρκάρει και πέντε για να επιτίθενται δηλαδή. Ήταν σαν να λέει στον Ζιντάν: «Δεν προσαρμόζω το παιχνίδι μου στο δικό σου και δεν ανησυχώ για το ποιος αμύνεται και ποιος επιτίθεται».

Και το πλέον σημαντικό ήταν ότι δεν κόστισαν αυτές οι επιλογές. Κατάφερε να περιορίσει την τροφοδότηση του Ρονάλντο, ο οποίος χάθηκε στο γήπεδο. Οι Βαυαροί δέχτηκαν γκολ από ένα ωραίο εκτός περιοχής σουτ του Μαρσέλο και ένα δεύτερο ύστερα από τραγικό λάθος του Ραφίνια που ισοδυναμούσε με αυτογκόλ. Ελάχιστες ήταν οι οργανωμένες επιθέσεις της Ρεάλ.

Ακόμα και μετά την απώλεια του Ρόμπεν, η Μπάγερν βρήκε λύσεις. Αν ο Ριμπερί ήταν πιο εύστοχος στις δύο περιπτώσεις που βρέθηκε σε θέση βολής το σκορ, θα ήταν διαφορετικό. Επίσης, αν ο Λεβαντόφσκι δεν επιδιδόταν στις πιο …ήπιες εκτελέσεις στις δικές του περιπτώσεις, πάλι το σκορ θα ήταν διαφορετικό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και λίγο πριν το φινάλε, όπου οι γηπεδούχοι είχαν ξεμείνει από δυνάμεις, κέρδιζαν τις περισσότερες μονομαχίες και μετέφεραν τη δράση στην περιοχή του Κέιλορ Νάβας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι Μαδριλένοι κατέκτησαν μια σπουδαία νίκη χωρίς να τη διεκδικήσουν ιδιαίτερα. Αμύνθηκαν μαζικά και εκμεταλλεύτηκαν συγκεκριμένες συγκυρίες.

Ο επαναληπτικός φυσικά και θα είναι πολύ δύσκολος για το σύνολο του Γιουπ Χάινκες. Θα πάει βέβαια εν πολλοίς ξεκούραστο στο Μπερναμπέου. Στον αγώνα με την Άιντραχτ για τη Μπουντεσλίγκα θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι αναπληρωματικοί.

Θα ταξιδέψει και χωρίς τον Αριέν Ρόμπεν. Όμως, ο Ολλανδός διάγει την πιο δύσκολη σεζόν του. Δεν έχει αγωνιστεί σε πολλά παιχνίδια. Βρίσκεται συνήθως μεταξύ πάγκου και εξέδρας λόγω τραυματισμού. Επιπλέον συχνά δεν χρησιμοποιείται στο βασικό σχήμα από τον προπονητή του. Φυσικά και είναι μεγάλη απώλεια, όμως η φετινή Μπάγερν έχει συνηθίσει να λειτουργεί και χωρίς αυτόν.

Τον Λεβαντόφσκι θα χρειαστούν οι Βαυαροί. Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπός του είναι να βρεθεί το καλοκαίρι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Μπάγερν, η διοίκηση της οποίας ποτέ δεν μένει απαθής στα γεγονότα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν ο Πολωνός θέλει να πάει στη Μαδρίτη, θα πρέπει να κάνει εμφάνιση αντάξια των δυνατοτήτων του. Αλλιώς η βαυαρική συναίνεση δεν θα είναι εύκολη εκτός κι αν οι Ισπανοί πληρώσουν τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων.

Πέρα από αυτά, η γερμανική μηχανή και πέρσι είχε ηττηθεί και με 2-1 στο Μόναχο και απάντησε με νίκη στο Μπερναμπέου. Ίσως να έπαιρνε και την πρόκριση (στα ημιτελικά) αν δεν αποβαλλόταν άδικα ο Βιδάλ και αν σηκωνόταν το σημαιάκι τότε που ο Ρονάλντο πανηγύριζε γκολ όντας δύο μέτρα πίσω από την αντίπαλη άμυνα.

Οι παίκτες του Χάινκες, ο οποίος θέλει να αποχωρήσει κατακτώντας το μάξιμουμ των διαθέσιμων τίτλων (τρεμπλ) διψούν για επιτυχίες. Τη Μάιντζ κερδίζουν στο πρωτάθλημα και πανηγυρίζουν σαν να κατακτούν το Μουντιάλ.

Καλή ομάδα έχει δημιουργήσει η Ρεάλ, αλλά όσο αδυνατεί να διεκδικήσει ποσοστό στην κατοχή της μπάλας και περιμένει πίσω από τη σέντρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ανώτερη ούτε ακλόνητο φαβορί. Και το παράδειγμα των αναμετρήσεων με τη Γιουβέντους ήταν διδακτικό…