H πρεμούρα της FIFA να ξυπνήσει τον Κινέζικο «δράκο»!

Η FIFA θέλοντας ν’ ανοίξει την Κινέζικη «αγορά» έδωσε τη διοργάνωση του νέου διευρυμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων του 2021 στην πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου

H πρεμούρα της FIFA να ξυπνήσει τον Κινέζικο «δράκο»!

Προφανώς οι ιθύνοντες της FIFA το έκαναν για να είναι …σετάκι!

Λες και δεν έφταναν όσα λέγονται για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ και τα αιματοβαμμένα (από εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, ανασφάλιστων, εργατών, που εργάζονται σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας...) γήπεδα, τα οποία αναγείρονται στην μέση της ερήμου του (πάμπλουτου) κρατιδίου του Περσικού Κόλπου, για να φιλοξενήσουν τα ματς του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου (2022), μία χρονιά πριν, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έστειλε την παρθενική διοργάνωση του νέου, διευρυμένου, Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στην Κίνα!

Στην Κίνα, που είναι στις πρώτες θέσεις για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο λόγω της καταπίεσης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων κι όσων διαδραματίζονται στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και για θέματα ελευθερίας του Τύπου και των social media.

Παρόμοια θέματα έχει και το Κατάρ, βέβαια, αλλά ποιος νοιάζεται;

Σίγουρα, πάντως, όχι στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου...

Που παρότι το μότο της είναι «Για το παιχνίδι. Για τον κόσμο» λειτουργεί με γνώμονα το άνοιγμα νέων (ποδοσφαρικών κι όχι μόνο...) «αγορών», για τους πολυάριθμους, πολυεθνικούς, χορηγούς της.

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η... πρεμούρα να ξυπνήσει τον κινέζικο «δράκο» σε ποδοσφαιρικό επίπεδο;

Περισσότερα ματς κι επέκταση της (υπερφορτωμένης) σεζόν

Δίχως να έχουν επισημοποιηθεί τα κριτήρια συμμετοχής, στη νέα διοργάνωση, που ευαγγελίζονται οι χαρτογιακάδες της FIFA να αντικαταστήσει το αποτυχημένο πρότζεκτ του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (σ. πρωταθλήτριες κάθε ζώνης συν την κάτοχο του Μουντιάλ και την οικοδέσποινα), ο Τζιάνι Ινφαντίνο, από την Σανγκάη, ανακοίνωσε, με στόμφο («Ιστορική απόφαση για το ποδόσφαιρο...») ότι η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση των 24 συλλόγων, απ’ όλον τον πλανήτη!

Εκείνη που αντικαθιστά την τωρινή των μόλις 7 συμμετεχουσών (6 πρωταθλήτριες, των ισάριθμων ηπείρων, συν τη διοργανώτρια).

Εκείνη που θα περιέχει περισσότερα ματς (8 όμιλοι των τριών, με πρόκριση του πρώτου στα προημιτελικά, ήτοι 5 αγώνες μίνιμουμ, αντί για δύο, για τους Ευρωπαίους, ως τώρα...) τα οποία θα διεξάγονται Ιούνιο – Ιούλιο (17/06-04/07 σε πρώτη φάση) κι όχι Δεκέμβριο, όπως συνέβαινε ως τώρα.
Επεκτείνοντας, δηλαδή, τη διάρκεια της σεζόν, σε υπερφορτωμένους, ήδη, παίκτες...

Λέγεται ότι από την Ευρώπη στη διοργάνωση που θα διεξάγεται ανα 4ετία (πριν τη Μουντιαλική χρονιά) θα είναι 8 οι συμμετέχουσες.


Οι νικήτριες των Champions League και Europa League. Κι ότι αν κάποια ομάδα πάρει το τρόπαιο περισσότερες από μία φορές θα αναπληρώνεται η θέση από τον πιό πρόσφατο φιναλίστ. Αλλά όλα αυτά δεν είναι επίσημα...

Οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων

Επίσης τα ανωτέρω συμβαίνουν χωρίς να έχει ρητά δώσει την συναίνεση της η UEFA κι η ECA .

Η πρώτη είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις βλέποντας την FIFΑ να παίρνει τις κορυφαίες ομάδες των διοργανώσεων της για να στελεχώσει τη δική της, εγείροντας θέμα της διαφάνειας της χορηγίας του 1 δις ευρώ, που είχε διαφημίσει ο Ινφαντίνο, ως δέλεαρ, για τις συμμετέχουσες.

Όσο για την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, που απείλησε με μποϊκοτάζ τη νέα διοργάνωση, προφανώς θα προτιμούσε η ίδια να κάνει το deal και να πάρει τη «μερίδα του λέοντος», αφού αντικειμενικά δίχως ομάδες της «γηραιάς ηπείρου» δεν μπορεί να σταθεί όλο αυτό, καθόσον η παρουσία τους αποτελεί τον «κράχτη».

Κοντολογίς, τι έκανε η FIFA;

Πήρε τα φιλικά που δίνουν κάθε καλοκαίρι οι Ευρωπαϊκές ομάδες στις χώρες της Άπω Ανατολής και τους έβαλε επίσημο «μανδύα» στην πολύχρονη προσπάθεια της ν’ ανοίξει την, αχανή, κινέζικη αγορά.

Άλλωστε πέραν των Κινέζων δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι για να φιλοξενήσουν το ασχημάτιστο, ακόμη, ποδοσφαιρικό, μόρφωμα. Αλλά και να υπήρχαν...

Να τολμήσω μια πρόβλεψη: δεν είναι μακριά η μέρα που θα επιχειρηθεί ν’ ανοίξει κι η ινδική (όσο κι αν το κρίκετ είναι το εθνικό σπορ. εκεί..) αγορά, που επίσης αριθμεί πάνω από 1 δις ψυχές (εν δυνάμει ποδοσφαιρικών καταναλωτών)!