Clasico: Ποιος εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του τον Δεκέμβρη;

 

Η αναβολή του clasico Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης, στις 26 Οκτώβρη δεν λύνει το πρόβλημα ασφαλείας του, αλλά το μεταθέτει στις καλένδες

Clasico: Ποιος εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή του τον Δεκέμβρη;

Ωραία. Το clasico της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, στο «Καμπ Νόου» αναβλήθηκε.

Για άγνωστη, μέχρι στιγμής, ημερομηνία.

Και τώρα, τι, δηλαδή, όταν διεξαχθεί (18/12, θέλουν οι ομάδες, 4/12 αντιπροτείνει η διοργανώτρια αρχή, υπενθυμίζοντας ότι στις 18 υπάρχουν αγώνες Κυπέλλου) θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα ασφάλειας στην Βαρκελώνη;

Γιατί γι αυτό μετατέθηκε η διεξαγωγή του σπουδαιότερου ποδοσφαρικού αγώνα, του πλανήτη, διασυλλογικά (σ. εξαιρείται ο εκάστοτε τελικός του Champions League) και σίγουρα του παραδοσιακά πιο πολιτικοποιημένου!

Οι Ισπανοί κυβερνώντες υποστήριζαν ότι εγγυώνται την ασφαλή διεξαγωγή του, ακόμη και στις 26/10, αλλά, την ίδια στιγμή, η Βασιλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας πήρε την πρωτοβουλία αναβολής του, μετά από 5 ταραχώδεις μέρες που έζησε η Βαρκελώνη, απ΄όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ισπανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για επιβολή ποινών (9-13 ετών) στους 9 φυλακισμένους ηγέτες του Καταλανικού Δημοψηφίσματος για την Ανεξαρτησία της 1η Οκτώβρη του 2017!

Απόφαση που έμοιαζε να σηκώνει το ...καπάκι στην «χύτρα» της αντίδρασης που σιγόβραζε στην Καταλούνια επί 2 χρόνια για την καταστολή του (δίχως νομική βάση) προκηρυχθέντος δημοψηφίσματος.

Η αναβολή του clasico, με την επίκληση της προγραμματισμένης, για την ίδια μέρα πορείας, είναι η αλήθεια ότι βόλεψε πολλούς.

Καταρχάς τις Ισπανικές Αρχές. Ποδοσφαιρικές και μη.

Γιατί ούτε για την Λίγκα είναι ευχάριστο η «βιτρίνα» της – που ‘χε οριστεί μεσημεριάτικα (14.00, ώρα Ελλάδος) για να μπορέσουν να τη δουν ζωντανά στην Αγγλία, αλλά και σε ώρα prime time στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη ποδοσφαρική «αγορά» της Άπω Ανατολής – να μετατραπεί σε «διαδήλωση», ούτε φυσικά σε πολιτικό επίπεδο.

Ακολούθως για την Μπαρτσελόνα, που θα έπρεπε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας του αγώνα, ως υπεύθυνη της ομαλής διεξαγωγής του, εντός γηπέδου.

Και φυσικά για την Ρεάλ Μαδρίτης που θα’ χε, στο θυμικό των φίλων των γηπεδούχων, το ρόλο του εκπροσώπου του Ισπανικού κράτους, καλούμενη ν’ αντιμετωπίσει μια υπέρ το δέον «καυτή» ατμόσφαιρα.

Τα ανωτέρω η Λίγκα προσπάθησε να τα... ντριμπλάρει προτείνοντας αλλαγή έδρας του clasico με τη διεξαγωγή του πρώτου στο «Μπερναμπέου» και του δεύτερου στη Βαρκελώνη.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια ώστε το πρόβλημα να μετατεθεί για τις καλένδες.
Ωστόσο δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις δύο ομάδες.

Οι «μερένγκες», απόλυτα λογικά, αρνήθηκαν. Όχι γιατί δεν προλάβαιναν σε 10 μέρες να διαθέσουν τα 80.000 εισιτήρια (άλλωστε, τα περισσότερα διαρκείας είναι...), αλλά γιατί σε αγωνιστικό επίπεδο είναι πολύ πιο συμφέρον για εκείνους να έχουν το ματς του 2ου γύρου εντός έδρας. Τότε που θα κρίνονται περισσότερα...

Ωστόσο κι η Μπαρτσελόνα το απέρριψε το αίτημα. Όχι μόνο γιατί στο εσωτερικό της υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει το συγκεκριμένο ματς ν’ αποτελέσει μορφή διαδήλωσης, αλλά και γιατί τα 100.000, περίπου, εισιτήρια είχαν διατεθεί και τα μέλη της, οι υποστηρικτές της ανα την υφήλιο, είχαν κανονίσει την έλευση τους στην Βαρκελώνη.

Τα «θύματα» της αναβολής


Αυτοί ήταν τα «θύματα» της αναβολής. Γιατί ναι μεν οι «μπλαουγκράνα» ανακοίνωσαν ότι τα χρήματα των εισιτηρίων θα τους επιστραφούν, αλλά δεν είναι κοινοφελές ίδρυμα για να τους επιστρέψουν και τα αεροπορικά!

Πολλοί, εξάλλου, απ’ όσους είχαν κανονίσει, απ’ όταν έγινε η κλήρωση, άδειες και τα οικονομικά τους δεν θα μπορέσουν να είναι παρόντες, όποτε κι αν γίνει το ματς.

Φυσικά το ξεβόλεμα τους ωχριά, σε σύγκριση με το ενδεχόμενο προβλημάτων ασφαλείας.
Ωστόσο, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε δύο μήνες το κλίμα θα έχει ομαλοποιηθεί;

Τι θα χει αλλάξει;

Θα απελευθερωθούν οι 9 Καταλανοί ηγέτες;

Ή θα επέμβει ο Ισπανικός στρατός;

Ήδη χθες σημειώθηκαν νέα επεισόδια με διαδηλωτές να πολιορκούν τα κεντρικά της αστυνομίας, μετά από γενική απεργία που παρέλυσε την Καταλούνια. Οι δυνάμεις καταστολής «απάντησαν» με πλαστικές σφαίρες και χημικά...

Σε μισό εκατομμύριο υπολογίζονται όσοι έκαναν πορεία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Βαρκελώνης, αψηφόντας τις απειλές του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών ότι κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι ετών!

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 200 είναι οι τραυματίες των τελευταίων ημερών και 100 οι συλληφθέντες.
Νούμερα και καταστάσεις που δεν συνάδουν ότι συν τω χρόνω θα αμβλύνεται η κατάσταση.

Μάλλον στην Ιβηρική δεν γνρίζουν ούτε τις «Τρύπες», ούτε το πως ξεκινά η «Καινούρια ζάλη» τους: «Ο χρόνος είναι ο χειρότερος γιατρός...»