Μετά την κούπα τι;

Μόνο σίγουρη δεν είναι η ποδοσφαιρική ανέλιξη των παικτών της ομάδας κάτω των 19 ετών της Μπαρτσελόνα, που πήραν, χθες, το Youth League, όπως μαρτυρά η πορεία των προκατόχων τους, του 2014.

Μετά την κούπα τι;

Και τα... κοκόρια της Μπαρτσελόνα «γεννάνε» τις τελευταίες ημέρες! Μετά την Σαββατιάτικη κατάκτηση του Κυπέλλου, την επομένη, έμαθε πως χάρη στο αποτέλεσμα Ατλέτικο Μαδρίτης–Ρεάλ Μπέτις (0-0) χρειάζεται έναν πόντο, σε πέντε ματς, για να πανηγυρίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για να δέσει το...γλυκό, ήρθε η χθεσινή κατάκτηση του Youth League επί της Τσέλσι, με 3-0, στην Νιόν, με δύο γκολ του Βενεζολάνου Άλεξ Μαρκές (33’, 52) κι ένα του Άμπελ Ρουίς (92’).

Εξέλιξη που συνιστά κι “επικοινωνιακή” νίκη, λίγες μέρες, μόνο, μετά από την παρουσίαση 11αδας, της πρώτης ομάδας των Καταλανών, χωρίς παίκτη από τις Ακαδημίες, μετά από 16 χρόνια.

Ωστόσο το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ, σε ηλικίες κάτω των 19 ετών –με το οποίο έπιασε την χθεσινή της αντίπαλο ως πολυνίκη της διοργάνωσης– μετά το, παρθενικό στα χρονικά του θεσμού, το 2014, επαναφέρει, την κουβέντα για το κατά πόσο μπορεί να επενδύσει στην παραγωγική του διαδικασία ο σύλλογος της Βαρκελώνης στελεχώνοντας την πρώτη του ομάδα.

Ταλέντο, αναμφισβήτητα, υπάρχει, δουλειά επιστημονική και μεθοδική γίνεται, αλλά το προηγούμενο με την προ τετραετίας “φουρνιά” μόνο ευοίωνο δεν είναι για τους παίκτες τους Πάκο Πιμιέντα.
Γιατί η εξέλιξη εκείνων των πρωταθλητών Ευρώπης (στην ηλικία τους), μόνο η αναμενόμενη δεν ήταν.
Απόδειξη; Ένας, μόνο, εξ ‘αυτών, αγωνίζεται σε ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν…

Ο Μουνίρ Ελ Χανταντί, στην Αλαβές, όπου έχει 9 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Παρότι έφτασε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα (2014-16), παρότι έπαιξε ως και στην «μεγάλη» Εθνική Ισπανίας (2014), δεν κατάφερε να καθιερωθεί και μετά τον περσινό δανεισμό του στην Βαλένθια φαίνεται πως βρήκε την «Ιθάκη» του, στην ομάδα της Βιτόρια.

Αντίθετα τα υπόλοιπα «αστέρια» εκείνης της ομάδας, Αντάμα Τραορέ (Μπέτις Β), Καπτούμ (Μίντλεσμπρο της Τσάμπιονσιπ) δεν παίζουν σ’ επίπεδο πρώτης κατηγορίας. Α, υπάρχει κι ο Χοσέ Αουρέλιο, τρίτος γκολκίπερ της Ζιρόνα, αλλά δίχως συμμετοχή στην φετινή παρθενική παρουσία των Καταλανών στην Πριμέρα.

Μεγάλες προσδοκίες...

Και το ερωτηματικό, πλέον, είναι μπορούν οι ποδοσφαιρικοί επίγονοι εκείνων να τα πάνε καλύτερα;
Σίγουρα πάντως, οι προσδοκίες και για κείνους είναι μεγάλες. Όπως για τον γκολκίπερ Ινιάκι Πένια. 19χρονος, βασικός στην εθνική U19, προαλείφεται για γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα Β, αφού ξεπέρασε τον τραυματισμό στο γόνατο. Ικανός, όπως απαιτεί το παιχνίδι των «μπλαουγκράνα», με την μπάλα στα πόδια, ήδη έχει προπονηθεί υπό τις οδηγίες του Βαλβέρδε, ενώ ήταν κομβικός στον ημιτελικό με την Μάντσεστερ Σίτι.

Στην ίδια συνομοταξία κι ο δεξιός μπακ Ματέου Μορέϊ. Ήταν ένα βήμα από την Μπάγερν, το καλοκαίρι, που θαμπώθηκε από την έφεση του στο σκοράρισμα και την ταχύτητα του. Συνομήλικος του (18 χρ.) ο αριστερός μπακ Χουάν Μιράντα, που έπαιξε και με την Μπαρτσελόνα Β στην φετινή Σεγούντα. Μπορεί να παίξει και στις δύο πτέρυγες, ενώ έχει ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Καταλωνίας.

Στα “υπ’όψιν” κι ο Κάρλες Πέρες. 20χρονος, δεξιός εξτρέμ, προκάλεσε αίσθηση στο ντεμπούτο του, με τη δεύτερη ομάδα, σκοράροντας χατ τρικ στην Τενερίφη. Βασικός της, σουτάρει με τα δύο πόδια, ενώ στο Υοuth League σκόραρε 7 φορές.

Σημειώστε και το όνομα του, 17χρονου, υψηλόσωμου (1,89 μ.), δις σκόρερ στον τελικό, Άλεξ Μαρκές, αλλά σημείο αναφοράς της ομάδας αποτελεί ο 18χρονος Αμπέλ Ρουίθ. Με ένα γκολ και μια ασίστ στον τελικό επιβεβαίωσε ότι είναι ικανότατος με την μπάλα αλλά πολύ γρήγορος στις εκτελέσεις του.
Το θέμα πλέον για κείνον, αλλά και τους συμπαίκτες του είναι να δείξουν ότι υπάρχει για κείνους θέση στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου...