Ο Ολυμπιακός κρίνει τον αριθμό των ελληνικών ομάδων στο Europa Conference League

Στο χέρι του Ολυμπιακού βρίσκεται  ο αριθμός των ελληνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος το 2021 στο Europa Conference League

Ο Ολυμπιακός κρίνει τον αριθμό των ελληνικών ομάδων στο Europa Conference League

Επισήμως από την Τρίτη (24/9) μετράμε αντίστροφα για το Europa Conference LeagueEuropa League 2) τη νέα διοργάνωση τη UEFA η οποία θα ξεκινήσει τη σεζόν 2021-22 με τη συμμετοχή 32 ομάδων χωρισμένων σε 8 ομίλους.

Με πόσες ομάδες θα συμμετάσχει η Ελλάδα στη διοργάνωση αυτή (που ουσιαστικά αποτελεί τον... σκουπιδοτενεκέ της UEFA) εξαρτάται από την πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν.

Αν, χάρη στον Ολυμπιακό, η Ελλάδα κρατήσει την 15η θέση στην κατάταξη της UEFA, στο Europa Conference League θα πάρουν μέρος δυο ομάδες (ο τέταρτος και ο πέμπτος της βαθμολογίας, στον 2ο προκριματικό)

Αν ο Ολυμπιακός καταλάβει την 16η θέση ή την 17η θέση, στο Europa Conference League θα πάρουν μέρος τρεις ομάδες (ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος της βαθμολογίας, στον 2ο προκριματικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του Ολυμπιακού είναι πιο δύσκολη από ότι του ΑΠΟΕΛ που επίσης παλεύει να μαζέψει βαθμούς για την Κύπρο δεδομένου ότι οι ελληνικοί βαθμοί διαιρούνται δια του πέντε (όσες και οι ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη) ενώ οι κυπριακοί δια του τέσσερα.

Πώς γίνεται η βαθμολόγηση

+1 πόντος για κάθε νίκη στα προκριματικά και στα πλέι οφ
+0,5 πόντοι για κάθε ισοπαλία στα προκριματικά και στα πλέι οφ
+2 πόντοι για κάθε νίκη στην κανονική διάρκεια
+1 πόντος για κάθε ισοπαλία στην κανονική διάρκεια

Σημείωση: Το τελικό αποτέλεσμα μετά από παράταση μετρά κανονικά ως νίκη, ισοπαλία ή ήττα, αλλά όχι το αποτέλεσμα που προκύπτει μετά από τη διαδικασία πέναλτι, όσον αφορά την καθορισμένη βαθμολόγηση.

Μπόνους

Για να διαχωριστούν τα επίπεδα δυσκολίας κάθε διοργάνωσης και κάθε γύρου, η πρόκριση σε διάφορες φάσεις του εκάστοτε θεσμού αποφέρει διαφορετικά μπόνους πόντων, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Champions League

Όμιλοι: 4
Φάση 16: 5
Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1

Europa League

Προημιτελικά: 1
Ημιτελικά: 1
Τελικός: 1

Σημείωση: Οι προκρίσεις που προκύπτουν μετά από διαδικασία πέναλτι πριμοδοτούνται κανονικά από τα αντίστοιχα μπόνους πόντων.

Φυσικά η επιδίωξη όλων των ομάδων είναι να πάρουν το εισιτήριο για το Champions League και το Europa League που είναι οι δυο πρώτες τη τάξει διοργανώσεις της UEFA.

Αν, με τον Ολυμπιακό, η Ελλάδα κρατήσει την 15η θέση στην κατάταξη της UEFA, το 2021-22 θα έχουμε 2 ομάδες στο Champions League (πρωταθλητής και δεύτερος στο πρωτάθλημα στον 2ο προκριματικό) και 1 ομάδα στο Europa League (ο τρίτος της βαθμολογίας στον 3ο προκριματικό)

Αν ο Ολυμπιακός καταλάβει την 16η θέση ή την 17η θέση, η Ελλάδα θα έχει (δυστυχώς) μόνο 1 ομάδα στο Champions League (πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό) και καμία ομάδα στο Europa League.

Η βαθμολογία σήμερα