Τι συμβαίνει με τη Φαμαλικάο, ο Μάρκο Σίλβα, ο Μέντες, ο Ολυμπιακός και η Ατλέτικο

Η ιστορία της Φαμαλικάο που οδηγεί την κούρσα στην Πορτογαλία με προπονητή τον Ζοάο Πέδρο Σόουζα,  βοηθό του Μάρκο Σίλβα και η σύνδεση της με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τον Ζόρζε Μέντες.

Τι συμβαίνει με τη Φαμαλικάο, ο Μάρκο Σίλβα, ο Μέντες, ο Ολυμπιακός και η Ατλέτικο

Ο Μάρκο Σίλβα στην Αγγλία βιώνει δύσκολες στιγμές, ενώ ένας δικός του άνθρωπος ζει μέρες δόξας και αποθέωσης. Ο λόγος για τον μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη, τον Ζοάο Πέδρο Σόουζα, τον οποίο είχε μαζί του και στον Ολυμπιακό. Τον περασμένο Μάιο ο 48χρονος βοηθός του Σίλβα αποφάσισε να φύγει από το team του και να εγκαταλείψει την Έβερτον. Στο Νησί, μάλιστα θεωρούν πως αυτός ο… χωρισμός έχει παίξει ρόλο και στην κακή εικόνα της Έβερτον.

Το διαζύγιο που έκανε τον Μάρκο Σίλβα δυστυχή στην Έβερτον

Ο Ζοάο Πέδρο Σόουζα, όμως δικαιώνεται για την επιλογή του να αφήσει πίσω του την Premier League για να αναλάβει τη νεοφώτιστη στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, Φαμαλικάο. Πράγματι ήταν ο άνθρωπος που έκανε όλη τη δουλειά στο team του Μάρκο Σίλβα. Και στον Ολυμπιακό αυτός είχε πολύ ενεργό ρόλο και από τα χέρια του περνούσαν τα πάντα.

Το διαζύγιο που έκανε τον Μάρκο Σίλβα δυστυχή στην Έβερτον

Η κορυφή και οι βλέψεις για Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή, όμως, έχει αναγκάσει την Πορτογαλία και όλη την Ευρώπη να ασχολείται μαζί του. Κοιτάζοντας κανείς τις βαθμολογίες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θα διαπιστώσει πως στην κορυφή της Πορτογαλίας βρίσκεται η Φαμαλικάο. Με 16 βαθμούς μετά από έξι αγώνες έχει πίσω της την Πόρτο, τη Μπενφίκα, ενώ τη Δευτέρα έκανε διπλό στο «Ζοζέ Αλβαλάδε», νικώντας 2-1 τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στη Φαμαλικάο πλην του προπονητή υπάρχει κι άλλος με παρελθόν στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Ροντερίκ Μιράντα, ο οποίος μετακόμισε εκεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ποια είναι όμως η Φαμαλικάο που καθοδηγεί ο Ζοάο Πέδρο Σόουζα; Πρόκειται για μία ομάδα που εδρεύει σε προάστιο της Μπράγκα. Τα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα χαρακτηρίζονται ως «θαύμα» από τον πορτογαλικό Τύπο και όχι μόνο. Ο Ζοάο Πέδρο Σόουζα από την πλευρά του μετά το τέλος του ματς με τη Σπόρτινγκ τόνισε: «Δεν με εκπλήσσει η εικόνα μας και η θέση μας στη βαθμολογία. Η καθημερινή μας δουλειά μας έφερε σε αυτό το σημείο. Ξέρουμε ότι δεν θα είμαστε στην πρώτη θέση στο τέλος του πρωταθλήματος, αλλά θα δουλέψουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην κατηγορία και μετά θα συζητήσουμε για κάτι περισσότερο», είπε ο 48χρονος τεχνικός που παραμένει προσγειωμένος.

Η σύνδεση με την Ατλέτικο και ο Ζόρζε Μέντες

Η Φαμαλικάο, ωστόσο δεν είναι μία απλή ιστορία. Το 51% των μετοχών της ανήκει στην Quantom Racific Group του Ισραηλινού επιχειρηματία Idan Ofer. Πρόκειται για τον ίδιο που κατέχει ένα ποσοστό κοντά στο 30% στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Και κάπου εδώ υπάρχει όλο το… ζουμί της ιστορίας. Ο μεγάλος ατζέντης, Ζόρζε Μέντες, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου οι δύο ομάδες να συνεργαστούν κι έτσι η Φαμαλικάο θεωρείται κάτι σαν θυγατρική των «ροχιμπλάνκος». Μάλιστα όπως αναφέρουν οι Μαδριλένοι στον πορτογαλικό σύλλογο μπορούν να κάνουν δοκιμές που δεν μπορούν να εφαρμόσουν στην Ατλέτικο.

Στο ρόστερ της Φαμαλικάο ανήκουν ποδοσφαιριστές από την Ατλέτικο όπως ο στόπερ Νεουέν Πέρες, ο χαφ Γκουστάβο Ασουνσάο και ο αριστερός εξτρέμ Νίκολας Σκιαπακάσε. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος που έχει παίξει ο Ζόρζε Μέντες στην ενίσχυση του συλλόγου. Πήρε παίκτες όπως ο Μιράντα, ο Γκούγκα και ο Ντιόγκο Γκονσάλβες εκμεταλλευόμενος τις σχέσεις του με τη Γουλβς και την Βαλένθια. Επίσης αποκτήθηκε δανεικός ο Φάμπιο Μαρτίνς, ο οποίος αυτή τη στιγμή οδηγεί τη Φαμαλικάο. Ο 26χρονος επιθετικός έχει σκοράρει τέσσερις φορές και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που έχει στο ρόστερ της η νεοφώτιστη.