Τερ Στέγκεν: Το («μπλαουγκράνα») τείχος του… «Βεστφάλεν»!

Ο Γερμανός γκολκίπερ γλίτωσε την Μπαρτσελόνα από ήττα στο Ντόρτμουντ, επιβεβαίωσε ενώπιον των συμπατριωτών του πως ανήκει στην ελίτ των γκολκίπερ, παγκοσμίως. επαναφέροντας το ερώτημα «ποιος πρέπει να είναι βασικός στην Εθνική»

Τερ Στέγκεν: Το («μπλαουγκράνα») τείχος του… «Βεστφάλεν»!

Δεν είναι μόνο το Βερολίνο διάσημο για το τείχος του. Στο Ντόρτμουντ και το «Βεστφάλεν», ειδικότερα, έχουν το δικό τους «τείχος». Χρώματος κίτρινου. Ναι, μεν, δεν πωλείται σε κομματάκια ως σουβενίρ, όπως το Βερολινέζικο, αλλά κι εκείνο αποτελεί αξιοθέατο. Ποδοσφαιρικό. Η κερκίδα των 25.000 φανατικών της Μπορούσια Ντόρτμουντ, το αποκαλούμενο «κίτρινο τείχος», αποτελεί ένα «πέταλο» … Γαργαντούα, που «καταπίνει» αντιπάλους, αποτελώντας λόγο ζήλιας άλλων οπαδών. Κι όμως, ούτε αυτό …πλάκωσε τον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν. Γνωρίζοντας το, καλά, απ’ όταν αγωνιζόταν (2010 -14) στην πρώτη ομάδα μιας άλλης Μπορούσια, (του Μένχενγκλαντμπαχ) ο Γερμανός γκολκίπερ αποτέλεσε τον κύριο λόγο που η Μπαρτσελόνα πήρε 0-0 στη Βεστφαλία.

Αγωνιζόμενος, έμοιαζε να έχει δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο «μπλαουγκράνα» τείχος, μπροστά από τα γκολπόστ. Το οποίο υποχρέωσε το φανατισμένο κοινό σε αλλεπάλληλα επιφωνήματα θαυμασμού, κατά τη διάρκεια του αγώνα και σε …σιωπητήριο στο φινάλε.

Και τι δεν έκανε... Σταμάτησε σε τετ α τετ, τον Μάρκο Ρόις, το ξανάκανε, με διπλή επέμβαση, στο 77’ αλλά κυρίως τον ...ψώνισε στο πέναλτι που εκτέλεσε.
Κι αν βάσει κανονισμού έπρεπε η εσχάτη των ποινών να επαναληφθεί, αφού δεν πάταγε, έστω ένα πόδι, στη γραμμή, τα παράπονα σας στο...VAR! Επιπρόσθετα, είχε το δοκάρι σύμμαχο σε βολίδα του Μπραντ (78’). Αλλά ξέρετε τι λένε για την τύχη: βοηθά τους ικανούς...

Η κόντρα με τον Νόιερ κι “ουδείς προφήτης στον τόπο του”

Κι ο Τερ Στέγκεν είναι ικανότατος. Όχι μόνο να κρατήσει, πρώτη φορά, τη φετινή σεζόν, το μηδέν στην εστία της Μπαρτσελόνα, αλλά με την εμφάνιση ενώπιον των συμπατριωτών του, να υπενθυμίσει ότι σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται από τους κορυφαίους γκολκίπερ (2ος στα βραβεία του Τσάμπιονς Λιγκ, τον περασμένο μήνα, πίσω μόνο από τον, πρωταθλητή Ευρώπης, Άλισον...) και στην εθνική Γερμανίας είναι αναπληρωματικός!

Εντάξει, δε βλέπει την πλάτη κανενός που παίζει με... μέσο, του, εμβληματικού, Μάνουελ Νόιερ βλέπει, αλλά ο 27χρονος κίπερ των Καταλανών μάλλον βαρέθηκε να είναι, κατά γενική ομολογία, σε καλύτερη κατάσταση από τον 33χρονο συμπατριώτη του, αλλά να παραμένει «ρεζέρβα».
Αυτό συνέβη και στα πρόσφατα προκριματικά του Euro. Όπου το «ποτήρι» της υπομονής του (που, προφανώς, γέμισε με την χρησιμοποιήση του Νόϊερ στο Μουντιάλ της Ρωσίας, παρότι προερχόταν από 9μηνη απουσία κι από το ότι η ανανέωση δεν αφορούσε την θέση του γκολκίπερ...) ξεχείλισε.
Αποτέλεσμα η δήλωση του: «Νιώθω άβολα αναπληρωματικός του Νόιερ». Με τον γκολκίπερ της Μπάγερν ν’ απαντά («…δεν μου άρεσαν όσα είπε, κυρίως διότι θα μπορούσε να μου τα πει κατ’ ιδίαν. Πιστεύω ότι μου επιτίθεται επειδή παίζω πολύ καλά»).

Το …μπαϊράκι με τον Μπράβο!

Ο Τερ Στέγκεν που προκάλεσε εσωστρέφεια στα «πάντσερ» κι ηλεκτρονικά δημοψηφισμάτα, για τα γάντια του βασικού στη «Νάσιοναλμανσαφτ», δεν είναι πρώτη φορά που λειτουργεί έτσι.

Φιλόδοξος, με τεράστια αυτοπεποίθηση, διεκδικεί ότι θεωρεί πως του αξίζει. Αυτό έκανε και στην Μπαρτσελόνα.
Όταν ο, τότε, τεχνικός διευθυντής, Αντόνι Θουμπιθαρέτα, τον είχε ανακαλύψει στην Γκλάντμπαχ ήταν 23. Ο θρυλικός Βάσκος γκολκίπερ, της «Ντριμ Τιμ» της Μπάρτσα, είχε καλύψει την θέση με τον (31χρονο, τότε) διεθνή Χιλιανό, Κλαούντιο Μπράβο. Επι διετία ο Νοτιαμερικάνος ήταν γκολκίπερ πρωταθλήματος (ισάριθμοι τίτλοι και κορυφαίος τερματοφύλακας, στο πρώτο), ενώ ο Τερ Στέγκεν σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο. Πριν ξεκινήσει η τρίτη χρονιά ο Γερμανίος διαβλέποντας διαιώνιση της κατάστασης σήκωσε… μπαϊράκι ζητώντας, να είναι βασικός και στο πρωτάθλημα, διαφορετικά να παραχωρηθεί.

Οι “μπλαουγκράνα”, αντί να ψάξουν ομάδα να τους δώσει τα 90 εκ. ευρώ της ρήτρας του, ποντάρισαν πάνω του, στέλνοντας τον Μπράβο στην Μάντσεστερ Σίτι. Φυσικά δεν το μετάνιωσαν, αφού ο Τερ Στέγκεν, ειδικά την τελευταία 2τία, αποτελεί εγγύηση στα γκολπόστ.

Γρήγορος, τολμηρός, με ρεφλέξ αιλουροειδούς, προσωπικότητα, μεταδίδει σιγουριά στους αμυνόμενους και – το κυριότερο, για το παιχνίδι της Μπάρτσα – εξαίρετος με την μπάλα στα πόδια!

Μόνο που πρώτος διδάξας, όλων αυτών, στη Γερμανία, είναι ο Νόϊερ κι ο Λεβ επιμένει στην… επετηρίδα.

Αργά η γρήγορα η θέση του βασικού της Εθνικής Γερμανίας θα είναι δική του. Ωστόσο ο Τερ Στέγκεν «θέλει τον κόσμο και τον θέλει τώρα», αφού δεν ανέχεται πως σ’ οποιαδήποτε άλλη Εθνική ομάδα του πλανήτη θα ήταν βασικός.
Εκτός από μία. Τη δική του…