Θέλεις να σου μάθω... τένις;

Οι φίλοι της Ναντ μετρέψαν το τερέν του «Μποζουάρ» σε...κορτ, πετώντας δεκάδες κίτρινα μπαλάκια διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν μπόρεσαν να γιορτάσουν γενέθλια της ομάδας τους όπως προγραμμάτιζαν.

Θέλεις να σου μάθω... τένις;

«Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν...» των ιθυνόντων, εκείνων, που ορίζουν τις μέρες και τις ώρες διεξαγωγής αγώνων, με βάση τις τηλοπτικές επιταγές, εκείνες των χορηγών και των «μάγων» του marketing και του merchandising.

Καλά θα κάνουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τα «θέλω» των φιλάθλων –κι όχι να τους αντιμετωπίζουν μόνο ως καταναλωτές– εφόσον δεν θέλουν να επαναληφθεί το «σκηνικό» που στήθηκε στον χθεσινό αγώνα της Ναντ με την Ρεν στο «Μποζουάρ». Εκεί όπου οι φίλοι των των γηπεδούχων πήραν...ανάποδες, μ’ αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον αγωνιστικό χώρο σε... τένις κορτ!

Αιτία; Το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να γιορτάσουν με τον προσήκοντα, για τους ίδιους, τρόπο την συμπλήρωση των 75 ετών από την ίδρυση της ομάδας τους. Έτσι, αντί για φιέστα, οι υποστηρικτές των «καναρινιών» μετέτρεψαν το γήπεδο σε χώρο...διαδήλωσης, διακόπτωντας το ντέρμπι της Βρετάνης, εναρκτηριο ματς της 34ης αγωνιστικής του Σαμπιονά, στα πρώτα του λεπτά, πετώντας δεκάδες μπαλάκια του τένις, σε μια σημειολογική κίνηση που υποδηλώνει την αντίδραση τους στην μετάλλαξη του «βασιλιά των σπορ» σε ένα ελιτίστικο άθλημα!

Μια ομάδα φίλων των γηπεδούχων, που ανήκουν στο γκρουπ «Brigade Loire» («Ταξιαρχίες του Λίγηρα» γαλλιστί), ήταν οι ενορχηστρωτές της ακτιβιστικής πράξης κατά των ιθυνόντων της Ligue 1, που όρισαν το ματς στις 19.30 (τοπική ώρα, 20.30 ώρα Ελλάδος), όταν εκείνοι κι οι διοικούντες είχαν προγραμματίσει τον εορτασμό των 75ων γενεθλίων της ομάδας.

Οι δύο ομάδες, σε συνεννοήση, είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν την έναρξη του αγώνα στις 21.00, αλλά είχαν εισπράξει αρνητική απάντηση, αφού υπήρχε και το ματς της Ντιζόν με την Λιόν προγραμματισμένο εκείνη την ώρα και δεν συνέφερε τηλεοπτικά η διεξαγωγή δύο αγώνων ταυτόχρονα.
Τελικά οι εορτασμοί της Ναντ περιορίστηκαν σε μια παρέλαση παλαιμάχων της ομάδας πριν την έναρξη του αγώνα, αλλά οι οπαδοί πήραν την εκδίκηση τους, με τους παίκτες των δύο ομάδων ν’ ασχολούνται με την απομάκρυνση των αντικειμένων από τον αγωνιστικό χώρο...

Θα σέβεστε (τους φιλάθλους)!

Ωστόσο, για ν’ αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» ο τρόπος που επέλεξαν οι φίλοι της Ναντ δεν διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας.

Με τον ίδιο, ακριβώς, τρόπο είχαν διαμαρτυρηθεί, στις 20 Φλεβάρη, εκείνοι της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια τους γιατί το ματς με την Λειψία διεξήχθη Δευτέρα. Ημέρα εκτός της ποδοσφαιρικής κουλτούρας των Γερμανών. Ωστόσο πρώτοι διδάξαντες της συγκεκριμένης κίνησης, είναι οι υποστηρικτές της Μπορούσια Ντόρτμουντ, οι οποίοι είχαν προβεί σ’ ανάλογη ενέργεια, προ διετίας, στην Στουτγκάρδη, εξαιτίας των υψηλών τιμών των εισιτηρίων.

Το οπαδικό κίνημα στην Γερμανία, εξάλλου είναι ιδιαίτερα δραστήριο και δεν συμβιβάζεται με την προσπάθεια καθιέρωσης της Δευτέρας ως μέρας διεξαγωγής αγώνων της Μπουντεσλίγκα.
Απόδειξη; Την περασμένη Δευτέρα στο ματς μεταξύ Μάϊντζ – Φράϊμπουργκ οι φίλοι των γηπεδούχων προκάλεσαν ολιγόλεπτη διακοπή του πετώντας δεκάδες ρολά ταμειακών μηνχανών στο γήπεδο θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεση του στο ότι το ματς διεξήχθη σε μια αντιποδοσφαιρική κατά τους ίδιους μέρα...

Κοινώς, «θα σέβεστε»!