Η Αγγλία «υποκλίνεται» στον Βενγκέρ!

Η είδηση της αποχώρησης του Αρσέν Βενγκέρ από τον πάγκο της Άρσεναλ μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Η Αγγλία «υποκλίνεται» στον Βενγκέρ!

Παίκτες, προπονητές, παράγοντες μίλησαν με άκρως κολακευτικά λόγια για τον Αλσατό τεχνικό, τον μακροβιότερο στην Ιστορία των «κανονιέρηδων», τον άνθρωπο που έβαλε σε μία «νέα εποχή» την ομάδα του βόρειου Λονδίνου και που την καθιέρωσε στην ελίτ των κορυφαίων συλλόγων του πλανήτη.

Ο προπονητής της Νιουκάστλ, Ράφα Μπενίτεθ, χαρακτήρισε τον 68χρονο Βενγκέρ ως «έναν από τους κορυφαίους στα χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου» και πρόσθεσε: «Το να κάνεις πράγματα όπως τα έκανε εκείνος και να νικάς με τον τρόπο που νικούσε, για τόσα πολλά χρόνια... μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου».

«Είναι τιμή μου που έπαιξα για σένα» ήταν το σχόλιο του Άαρον Ράμσεϊ, στο λογαριασμό του στο Twitter. Ο μεσοεπιθετικός της Άρσεναλ έγραψε ακόμη: «Έπαιξες σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, μέσα κι έξω από το γήπεδο, από μικρό παιδί σε άνδρα. Είμαι τόσο χαρούμενος που βλέπω την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό όλων προς το πρόσωπό σου, διότι το αξίζεις και με το παραπάνω. Σε ευχαριστώ κόουτς».

Το γεγονός σχολίασε και ο προπονητής της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Μόιες, ενόψει και της επικείμενης «μάχης» με την Άρσεναλ την Κυριακή (22/04): «Πρόκειται για έναν σπουδαίο ανταγωνιστή, έναν περίφημο προπονητή, ο οποίος υπηρέτησε την Premier League για πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που ζει και αναπνέει γι' αυτό. Τα 22 χρόνια στον πάγκο μιας ομάδας είναι απίστευτο επίτευγμα».

Ως μία «τεράστια προσωπικότητα» χαρακτήρισε τον Βενγκέρ ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα: «Η Premier League τον ευχαριστεί για όλα όσα έκανε. Πρόκειται για μία τεράστια προσωπικότητα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στο ποδόσφαιρο. Ήταν μεγάλη ευχαρίστηση που τον είχα αντίπαλο. Του εύχομαι τα καλύτερα στο μέλλον. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στο άθλημα από κάποιο άλλο πόστο».

Ο σπουδαίος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μόνο καλά λόγια είχε να πει: «Είμαι αληθινά χαρούμενος για τον Αρσέν Βενγκέρ. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν και για το έργο του στην Άρσεναλ. Αφήνει μια μεγάλη διαθήκη για το ταλέντο του, τον επαγγελματισμό του και την αποφασιστικότητα που τον διέκριναν στα 22 χρόνια ζωής που αφιέρωσε για να κάνει αυτό που αγαπά.

Σε μία εποχή που οι προπονητές ποδοσφαίρου αντέχουν μερικές φορές για μία ή δύο σεζόν, δείχνει τι μεγάλο κατόρθωμα είναι να υπηρετείς τόσο μεγάλο διάστημα ένα τόσο μεγάλο σύλλογο όπως είναι η Άρσεναλ.

Είμαι ευχαριστημένος που ανακοίνωσε την αποχώρησή του σε αυτή την καμπή της περιόδου, καθώς θα μπορέσει στο διάστημα αυτό να αντιμετωπιστεί όπως του αξίζει. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία της Premier League και είμαι περήφανος που έζησα ως αντίπαλος, ως συνάδελφος και ως φίλος με έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο».

Ο τεχνικός της Μπέρνλι, Σον Ντάις, θα είναι ο δεύτερος μακροβιότερος στα χρονικά της Premier League, μετά την αποχώρηση του Αρσέν Βενγκέρ: «Είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, η δουλειά που έκανε δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Κάποια πράγματα που τώρα φαίνονται νορμάλ και απλά, δεν ήταν παλαιότερα».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Στόουκ Σίτι, Πολ Λάμπερτ, δήλωσε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν απίθανο προπονητή. Η κριτική που δέχτηκε ήταν υπερβολικά σκληρή. Έφτιαξε μια μεγάλη Άρσεναλ, έφτιαξε παίκτες. Για την Premier League ήταν μοναδικός».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, τόνισε: «Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την αφοσίωση του Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, την Premier League και το ποδόσφαιρο γενικότερα σε αυτά τα 22 χρόνια. Χαιρόσουν να βλέπεις όλες τις ομάδες του Βενγκέρ, ιδιαίτερα εκείνη του 2003/2004, ήταν μία από τις κορυφαίες στα χρονικά του αγγλικού ποδοσφαίρου».

Βαθιά υπόκλιση προς τον Αλσατό και από τον προπονητή της Τσέλσι, Αντόνιο Κόντε. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αποδώσουμε τιμή στον Αρσέν Βενγκέρ για την καριέρα του» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιταλός και πρόσθεσε: «Αυτός και ο Σερ Αλεξ, μιλάμε για δύο προπονητές που έμειναν τόσα πολλά χρόνια στους πάγκους των ομάδων τους. Είκοσι δύο χρόνια στην Άρσεναλ, είναι σπουδαίο.

Πρόκειται για κάτι το φανταστικό, μία φανταστική ιστορία. Κέρδισε πολλά με το σύλλογο και γι' αυτό τον λόγο αξίζει να του αποδοθεί η μέγιστη τιμή. Ως προπονητής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο.

Προσπάθησε να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να παίξει δημιουργικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Του αξίζει μεγάλος σεβασμός. Όχι μόνο από τους οπαδούς της Άρσεναλ, αλλά και από όλο τον κόσμο του αθλήματος. Μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών».

Μιλώντας για τον προπονητή της Άρσεναλ, ο Ζοζέ Μουρίνιο, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει του αυριανού (21/04) ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας με την Τότεναμ, επισήμανε:

«Είμαι βέβαιος ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ιδιαίτερα γιατί ο κύριος Βενγκέρ και η Άρσεναλ ήταν για πολλά χρόνια οι κυριότεροι αντίπαλοι της ομάδας του Σερ Άλεξ, θα πρέπει να δείξουμε στον κύριο Βενγκέρ το σεβασμό που του αρμόζει».

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηρίσει τον Αλσατό ως «ειδικό στην αποτυχία» και στο παρελθόν είχαν κοντραριστεί αρκετές φορές, σχολίασε ακόμη: «Συνέβη, δεν είναι ότι μετανιώνω. Αυτό που μετρά για μένα είναι ο τρόπος που σέβομαι τον άνθρωπο, τον επαγγελματία και την καριέρα του. Εάν είναι χαρούμενος με την απόφαση που έλαβε, είμαι κι εγώ χαρούμενος κι ελπίζω να μην αποχωρήσει εντελώς από το ποδόσφαιρο».

Μηνύματα υποστήριξης προς τον Βενγκέρ έστειλαν ακόμη ο Έκτορ Μπεγερίν, ο οποίος εντάχθηκε το 2011 στο δυναμικό των Λονδρέζων, ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο Θίο Γουόλκοτ και ο Τιερί Ανρί.

Ο άλλοτε στράικερ της ομάδας σχολίασε στο SkySports: «Είναι μία δυσάρεστη ημέρα να βλέπω τον μεγάλο Βενγκέρ να αποχωρεί από το σύλλογο και ταυτόχρονα χαρούμενη που βλέπω τον κόσμο να του αποδίδει αυτά που του αρμόζουν. Τελευταία τα πράγματα ήταν δύσκολα για εκείνον και την ομάδα. Αρχίζοντας από την Κυριακή εναντίον της Γουέστ Χαμ, ελπίζω ότι ο κόσμος που θα πάει στο γήπεδο θα του δείξει το σεβασμό που του αξίζει. Δεν το περίμενα να φύγει, θα έχει τους λόγους του, είναι μία παράξενη απόφαση για μένα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ