Ο Βενγκέρ και ο Ολυμπιακός

Ο Χρήστος Μεγγλίδης δε θα ξεχάσει ποτέ το φθινόπωρο του 1994 και τη συνομιλία του με τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είχε βρεθεί μια ανάσα από τον Ολυμπιακό.

Ο Βενγκέρ και ο Ολυμπιακός

Τέλος εποχής, λοιπόν, στη συνεργασία της Άρσεναλ με τον Αρσέν Βενγκέρ. Έπειτα από μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή.


Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση στο fosonline.gr δεν θα μπορούσε να είναι άλλο. Πάντα όταν γινόταν κουβέντα όλα αυτά τα χρόνια για τον Αλσατό στις δημοσιογραφικές παρέες, το ίδιο σκεφτόμουν.


Το φθινόπωρο του 1994. Ο Ουμπιακός είχε ήδη διακόψει τη συνεργασία του με τον Λιούπκο Πέτροβιτς και πήγαινε με υπηρεσιακούς τεχνικούς από την προηγούμενη σεζόν έως εκείνο τον Οκτώβρη. Πολυχρονίου, Αλέφαντος, Γιούτσος...


Το σενάριο ήταν έντονο. Ο Ολυμπιακός μιλούσε με τον Αρσέν Βενγκέρ, επιτυχημένο προπονητή επί μία επταετία στην Μονακό. Ο Κόκκαλης έψαχνε έναν πολύ καλό ξένο τεχνικό για να μπορέσει να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της προεδρίας του. Φημολογήθηκε ότι ο Βενγκέρ είχε έρθει στην Ελλάδα, είχε ξεναγηθεί από τη διοικηση και είχε δεχτεί δελεαστικότατη πρόταση.


Νεαρός βοηθός ρεπόρτερ Ολυμπιακού στην «Αθλητική Ηχώ» τότε, είχα με κάποιον τρόπο κατορθώσει να βρω το τηλέφωνό του. Πιο δύσκολο μάλλον ήταν να πάρεις τηλέφωνο στο εξωτερικό εκείνη την εποχή από τα σταθερά των εφημερίδων παρά να μπορέσεις να επικοινωνήσεις με διάσημους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.


Θυμάμαι ότι είχαμε μιλήσει αρκετή ώρα, δεν είχε επιβεβαιώσει τίποτα περί επαφών και πολύ ευγενικά ρωτούσε να μάθει τι συνέβαινε στον Ολυμπιακό. Εκείνη την περίοδο συνέβαιναν διάφορα. Η ομάδα πήγαινε χάλια, ο Παναθηναϊκός ήταν πάλι μπροστά στη βαθμολογία, οι οπαδοί πήγαιναν στο Ρέντη και διαμαρτύρονταν, είχαν πεταχτεί αβγά στην προπόνηση, στο περίφημο επεισόδιο στο οποίο ο Ρασίντ Γιεκινί είχε τρομοκρατηθεί τα είχε μαζέψει και είχε φύγει άρον άρον από την Ελλάδα. Ο Βενγκέρ είχε πληροφορηθεί αρκετά, ρωτούσε λεπτομέρειες, θυμάμαι ότι είχα προσπαθήσει να αποφύγω να απαντάω εγώ!!!


Τελικά ο Αλσατός προτίμησε τα πολύ περισσότερα χρήματα που του έδιναν οι Γιαπωνέζοι, πήγε εκεί για δύο χρόνια και από το 1996 μέχρι σήμερα έγραψε μια τεράστια προπονητική ιστορία στην Αρσεναλ. Ο Ολυμπιακός πήρε τον Λίμπρεχτς και έκανε ακόμη τρία χρόνια μέχρι να βρει με τον Μπάγεβιτς και τους μεγάλους παίκτες που αποκτήθκαν κυρίως από την Ελλάδα, το δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων, σαρώνοντας τα πάντα μέχρι σήμερα.


Πολλά θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά εάν ο Βενγκέρ είχε έρθει στον Ολυμπιακό. Ίσως τελικά αποδείχτηκε καλύτερο και για τις δύο πλευρές εκείνη η δίχως ευτυχή κατάληξη διαπραγμάτευση...