Αμπντελάκ Νούρι: Το ταλέντο που «χτυπήθηκε» απ' τη μοίρα

Ο Άγιαξ δεν ξεχνά τον Αμπντελάκ Νούρι ή «Άπι» όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του. Άλλωστε, ο τίτλος του Ολλανδικού πρωταθλήματος κατακτήθηκε για εκείνον και μόνο! 

Αμπντελάκ Νούρι: Το ταλέντο που «χτυπήθηκε» απ' τη μοίρα

Ήταν καλοκαίρι του 2017, όταν η οικογένεια του Άγιαξ αλλά και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, έμειναν άφωνοι στο άκουσμα πως ο Αμπντελάκ Νούρι κατέρρευσε στο γήπεδο. Μάλιστα, τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν μαθεύτηκε πως ο 20χρονός τότε ποδοσφαιριστής, θα έμενε για 13 μήνες σε κώμα.

Μέλος αυτής της υπερταλαντούχας φουρνιάς ποδοσφαιριστών που εντυπωσίασε την ποδοσφαιρική Ευρώπη με τα καμώματα της. Κάποιοι από τους φίλους έφυγαν για άλλες πολιτείες, μετακόμισαν για να γράψουν σε άλλα μεγάλα κλαμπ ιστορία. Άλλοι ωστόσο έμειναν στον «Αίαντα» και θα προσπαθήσουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι.

Όμως, αυτός θα μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι του, έχοντας υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μετά το μοιραίο παιχνίδι με τη Βρέντερ Βρέμης. Ο «Άπι» όπως των αποκαλούν, συμπαίκτες και φίλοι, είχε ζητήσει τη φανέλα με το νούμερο «34» επειδή ήθελε να κατακτήσει με την ολλανδική ομάδα το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Δεν μπορεί παρά να είναι τραγική ειρωνεία ότι ο φετινός τίτλος, ο 34ος, κατακτήθηκε χωρίς αυτόν σωματικά. Μα με το πνεύμα του πάντα παρόν.

Στους πανηγυρισμούς του τίτλου, στους οποίους ήταν παρόντες περίπου 100.000 οπαδούς του Άγιαξ, ο Νούρι δεν ήταν. Σήκωσαν το τρόπαιο γι' αυτόν ο πατέρας του και ο αδερφός του. Και τα μάτια όλων γέμισαν με δάκρυα στη σκέψη του καθηλωμένου στο κρεβάτι, αδύναμου να επικοινωνήσει συμπαίκτη τους.

Στο παιχνίδι με την Ντε Χράαφσχαπ, οι συμπαίκτες του φορούσαν στη φανέλα τους ειδικό λογότυπο με το όνομά του... Όλοι του αφιέρωσαν τη σπουδαία επιτυχία με λόγια ότι τυπικά, αλλά με λέξεις καρδιάς για τον φίλο τους που ήταν τόσο άτυχος, που είδε τη ζωή του να αλλάζει σε μερικά δευτερόλεπτα.

Γεννημένος στο Άμστερνταμ, ο μαροκινής καταγωγής μέσος ήταν από τα πιο λαμπρά διαμάντια του συνόλου που φτιαχνόταν και προετοιμαζόταν για να κατακτήσει τον κόσμο. Από τα 14 χρόνια του και μετά υπήρξε μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Ολλανδίας.

Πρόλαβε να φτάσει μέχρι την U-19 και είναι βέβαιο πως στα 20 του θα έπαιρνε και το βάπτισμα του πυρός στους «οράνιε», εάν δεν δεχόταν εκείνο το αναπάντεχο χτύπημα της μοίρας. «Καρδιακή αρρυθμία», ήταν η διάγνωση. Το κακό, όμως, δεν σταμάτησε εκεί.

Ο πιτσιρικάς μπήκε σε τεχνητό κώμα. «Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη», είπαν οι γιατροί αργότερα. Ο Νούρι θα ζούσε, αλλά δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια, δεν θα έκανε τα περισσότερα από τα απλά, καθημερινά πράγματα που κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Ο «Άπι» είδε τους «αδερφούς» του να φτάνουν μια ανάσα από τον τελικό του Champions League. Να θριαμβεύουν.

Από τον περασμένο Αύγουστο ο Νούρι δεν βρίσκεται σε κώμα. Οι συγγενείς του λένε πως αντιδρά πια σε εξωτερικά ερεθίσματα ανοιγοκλείνοντας το στόμα ή τα βλέφαρα. Ποιος ξέρει, ίσως να ήταν σε θέση να αντιληφθεί το μέχρι πού κατάφεραν να φτάσουν οι συμπαίκτες του, έχοντας την επίγνωση ότι είναι τόσο άδικο που δεν βρίσκεται κι αυτός ανάμεσά τους. Ποιος ξέρει; Ίσως ο Θεός θεωρήσει πως του χρωστάει κάτι και τότε ο Αμπντουλάκ Νούρι βρεθεί στο γήπεδο και σηκώσει την κούπα που τόσο ήθελε.

Στην μπουτίκ του Άγιαξ στέκουν οι τρεις φανέλες με το μήνυμα «Μείνε δυνατός Άπι». Μια μόνιμη και διαρκής υπενθύμιση πως η ποδοσφαιρική του οικογένεια παραμένει στο πλευρό του, αν και η κανονική του έστειλε τον Αίαντα στα δικαστήρια, καταλογίζοντας ευθύνες για τα όσα συνέβησαν σ’ αυτόν.