Λες Ερμπιέ: «Δαβίδ»... 3ης Κατηγορίας!

Η άσημη ομάδα της «Νational» έγινε η πρώτη, από το 2012, ομάδα της κατηγορίας που φτάνει στον τελικό του Γαλλικού Κυπέλλου

Λες Ερμπιέ: «Δαβίδ»... 3ης Κατηγορίας!

Aπό μικροί είχαμε συνηθίσει δίπλα στις λέξεις «Κύπελλο Αγγλίας» να βάζουμε συνειρμικά την φράση ο «θεσμός των εκπλήξεων». Μόνο που η αρχαιότερη διασυλλογική διοργάνωση στην Αγγλία και την υφηλίο δεν έχει... αποκλειστικότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Το Γαλλικό Κύπελλο την κοντράρει στα ίσα, ειδικά εσχάτως, όπως ήρθε να υπενθυμίσει η χθεσινή πρόκριση της άσημης Λες Ερμπιέ στον τελικό!

Η ομάδα της 3ης Εθνικής της Γαλλίας («Νational») επικράτησε, 2-0, της Σαμπλί και θα διεκδικήσει το τρόπαιο, στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού για πρώτη φορά στα χρονικά της.

Εκεί, όποια κι αν αντιμετωπίσει, είτε την Καέν (που επίσης ψάχνει την παρθενική παρουσία της σε τελικό) είτε την κάτοχο του τροπαίου -και πολυνίκη του θεσμού με 11 κατακτήσεις– Παρί Σεν Ζερμέν ο «ρόλος» της είναι δεδομένος: εκείνος του ποδοσφαιρικού...Δαβίδ, αφού με αμφότερες την χωρίζουν δύο κατηγορίες!

Ωστόσο το γεγονός δεν περιόρισε στο ελάχιστο τους πανηγυρισμούς του (υπηρεσιακού...) τεχνικού Στεφάν Μασαλά, των παικτών του και του προέδρου Μισέλ Λαντρό, αφού ζουν το ποδοσφαιρικό τους όνειρο με τα μάτια...ανοικτά!

Οι «κόκκινοι διάβολοι», όπως είναι το προσωνύμιο τους, έφτασαν ως εδώ με μπάτζετ μόλις 2 εκατομμυρίων ευρώ κι ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσουν στον τελικό την Παρί των 540 εκ. ευρώ!
Αλλά ούτε αυτό τους πτοεί, αφού στην πορεία τους στην 101η έκδοση του Γαλλικού Κυπέλλου -όπου συμμετέχουν όλες οι ομάδες από την 5η Κατηγορία αλλά και τις υπερπόντιες Γαλλικές κτήσεις (Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Νέα Καληδονία, Ταϊτί, Σεν Μαρτέν)- ανέτρεψαν ουκ ολίγες φορές τα προγνωστικά.

Για παράδειγμα, στα προημιτελικά, επιβλήθηκαν, τυπικά εντός έδρας, αφού το ματς έγινε, όχι στο κουκλίστικο «Μασαμπιέλ» (των 4.500 θέσεων), αλλά στο «Μποζουάρ» της Ναντ , 4-2, στα πέναλτι, της Λανς (2ης Κατηγορίας). 90λεπτο κι εξτρά χρόνος είχαν λήξει δίχως σκορ. Στους «16» η ομάδα από την περιοχή του Λίγυρα απέκλεισε άλλη μια ομάδα της Ligue 2, την Οσέρ, κερδίζοντας την 3-0 εκτός έδρας!
Με…φόρα, από τις προαναφερθείσες προκρίσεις, χθες βράδυ, ξανά στο “Μποζουάρ”, με γκολ του Φλόριαν Νταβίντ (σημειολογικό για τον “Δαβίδ” του φετινού Γαλλικού Κυπέλλου;) και του, νεοεισελθόντα, Αμπρουάζ Γκμπόχο πήρε τον “τίτλο” της έκπληξης του θεσμού από την Σαμπλί, κλείνοντας θέση για τον τελικό της 8ης Μαϊου.

Ήταν η 2η υπέρβαση της Λες Ερμπιέ, αφού η πιο μακρινή της “πορεία” στο Κύπελλο ήταν η παρουσία στους “16” την σεζόν 1999-2000, αλλά και πέρσι, όταν είχε αποκλειστεί από Ρεν και Γκινγκάμπ αντίστοιχα.

Ό,τι δεν πέτυχαν οι Κεβιγί, Νιμ κι Αμιάν…

Εξάλλου είναι η πρώτη φορά από το 2012 που μια ομάδα της 3ης Κατηγορίας φτάνει στον τελικό. Τότε ήταν η Κεβιγί που είχε χάσει από την Λιόν με το μίνιμουμ σκορ. Πριν από εκείνη είχαν φτάσει οι Νιμ (1996) κι Αμιάν (2001), ενώ το 2000 η 4ης Κατηγορίας Καλέ ήταν φιναλίστ. Άπασες ηττήθηκαν.
Ο φετινός “Δαβίδ” του Γαλλικού Κυπέλλου ελπίζει η… σφεντόνα του να ρίξει στο καναβάτσο τον ποδοσφαιρικό “Γολιάθ” που θα βρεθεί απέναντι του!