Μετά τον Σεγκούρα ο Αμπιντάλ: Η Μπαρτσελόνα επιμένει… ερυθρόλευκα!


Η αποχώρηση του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού από την θέση του γενικού διευθυντή των Καταλανών, σήμανε την ισχυροποίηση του Γάλλου παλαίμαχου των Πειραιωτών!

Μετά τον Σεγκούρα ο Αμπιντάλ: Η Μπαρτσελόνα επιμένει… ερυθρόλευκα!

«Ο επιμένων Ελλη-νικά» έλεγε η παλιά διαφήμιση των 80'ς που προωθούσε την κατανάλωση των εγχώριων προϊόντων, αλλά στην Βαρκελώνη και πιο συγκεκριμένα στην Μπαρτσελόνα το έχουν παραλλάξει σε «ο επιμένων... ερυθρόλευκα»!

Κι αυτό γιατί μετά τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού (βοηθός του Τάκη Λεμονή την σεζόν 2007-08 και διάδοχος του, την επόμενη) Πεπ Σεγκούρα - που τα δύο τελευταία χρόνια, ήταν, ουσιαστικά, το νούμερο 2 στον Καταλανικό σύλλογο και δη στα θέματα που άπτονται των μεταγραφών - την θέση του, άτυπα, παίρνει ένας άλλος πρώην «Πειραιώτης»! Ο Ερίκ Αμπιντάλ!

Ο παλαίμαχος Γάλλος, που είχε για τελευταίο σταθμό της μεγάλης του καριέρας τον λαοφιλέστερο και πιο επιτυχημένο σύλλογο της Ελλάδας (2014), πριν 13 μήνες επέστρεψε στους «μπλαουγκράνα», ως αντικαταστάτης του Ρόμπερτ Φερνάντεθ, στο πόστο του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ωστόσο, έκτοτε όλο κι αυξάνει τα «γαλόνια» του στους Καταλανούς, παίρνοντας μέρος των αρμοδιοτήτων που αναλογούσαν στον 58χρονο Ίβηρα. Πλέον είναι ο διευθυντής των επαγγελματικών ομάδων του συλλόγου (της πρώτης, αλλά και της Μπάρτσελόνα Β')
Τραγική ειρωνεία; Ήταν ο Σεγκούρα που επανέφερε τον Αμπιντάλ στην Μπάρτσα, μετά τη δακρύβρεχτη αποχώρηση του, το 2013, όταν ολοκληρώθηκε η 6ετής προσφορά του, εντός αγωνιστικών χώρων...

Όσο γα τον Σεγκούρα, ο πρώην τεχνικός διευθυντή της Λίβερπουλ (2009-12), χρησιμοποίησε την, προ ημερών, ανακοίνωση του Πάτρικ Κλάιφερτ, ως νέου επικεφαλής της Ακαδημίας της Μπαρτσελόνα, της, περίφημης, «Masia», ως... πάτημα, για ν' ανακοινώσει την παραίτηση του.

Παραίτηση που, πάντως, βρισκόταν στο τραπέζι του προέδρου της Μπάρτσα, Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, εδώ και μέρες. Από τότε, για την ακρίβεια, που είχε αποχωρήσει ο κύριος (κατά τις «κακές γλώσσες» μοναδικός...) εναπομείνας υποστηρικτής του, στα ενδότερα της διοίκησης, ο αντιπρόεδρος, Ζόρντι Μέστρε.

Ο Μπαρτομέου κατάφερε να «παγώσει» την παραίτηση του Σεγκούρα, αλλά ήταν κοινό μυστικό πως ήταν ...φευγάτος, καθότι αποτελούσε τον συνήθη... κατηγορούμενο, για μεταγραφικές αστοχίες και αποτυχίες σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας.

Έτσι, όταν έγινε γνωστό πως ο Κλάιφερτ - που μαζί με τον συμπατριώτη του Κλάρενς Ζέεντορφ πλήρωσαν το ...μάρμαρο για την αποτυχημένη παρουσία του Καμερούν στο Κόπα Άφρικα (αποκλεισμός στους «16») καταλήγοντας στο... ταμείο ανεργίας - θ' αναλάβει επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, όλοι γνώριζαν ότι ο Σεγκούρα θα διαβεί την πόρτα της εξόδου, αφού του αφαιρείτο η αρμοδιότητα με την οποία εντάχθηκε στο οργανόγραμμα της Μπάρτσα το 2015. Πριν αναλάβει και χρέη τζένεραλ μάνατζερ (2017)...

Πλέον, το συγκεκριμένο πόστο δεν υφίσταται, αλλά οι εξουσίες που απορρέουν απ' αυτό μοιράστηκαν στους Αμπιντάλ και Ραμόν Πλάνες...

Επιστροφή στα δικά της «παιδιά»

Εν τω μεταξύ, τόσο η αναβάθμιση του Γάλλου, όσο κι η επιστροφή Κλάιφερτ (μετά από 15 χρόνια) στους «μπλαουγκράνα», αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.
Τόσο να αναδιοργανωθεί η Ακαδημία τους, όσο και να είναι σε θέσεις - κλειδιά άνθρωποι που έχουν το αγωνιστικό «DNA» του συλλόγου.

Ένας εξ αυτών είναι κι ο Βίκτορ Βαλντές, που προ ημερών ανακοινώθηκε προπονητής της ομάδας Κ19, επιστρέφοντας στον σύλλογο (όπου ξεκίνησε από 10 ετών, ν' αγωνίζεται, το 1995...) μετά το 2014.



Προϊστάμενος του είναι, πλέον, ο Ολλανδός - που όχι μόνο είχε παίξει στην Μπάρτσα την 6ετία 1998-2004 (123 γκολ σε 259 ματς) ή έχει έναν από τους γιους του, τον 11χρονο Σέιν, στην Ακαδημία της νέας εργοδότριας του - αλλά διαθέτει ως προσόν και το DNA του Άγιαξ.
Που είναι της ...μόδας, εσχάτως, μετά την φανταστική πορεία της ομάδας του Άμστερνταμ την περσινή σεζόν!
Άλλωστε οι δεσμοί των δύο ομάδων είναι γνωστοί από την εποχή που ο Γιόχαν Κρόιφ μετέφερε την Ολλανδική τεχνογνωσία και φιλοσοφία, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και στην ανάδειξη ταλέντων στην Καταλούνια...

Όλες οι ανωτέρω κινήσεις πάντως, σύμφωνα με τους αντιπάλους της τρέχουσας διοίκησης της Μπαρτσελόνα, σχετίζονται με το ότι ο σύλλογος είναι, ουσιαστικά, ήδη σε προεκλογική περίοδο, παρότι σε 2 χρόνια είναι προγραμματισμένο να ξαναστηθούν κάλπες.
Και τα πεπραγμένα της Ακαδημίας είναι από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα κάθε υποψήφιου προέδρου...