Οι μαχητές των γηπέδων και… της ζωής!

Η αποκάλυψη του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, επανέφερε στη μνήμη τις αντίστοιχες μάχες των Στίλιαν Πετρόφ και Χοακίν Καπαρός με την λευχαιμία και τα μηνύματα που έστειλαν

Οι μαχητές των γηπέδων και… της ζωής!

Συγκλονισμένος παραμένει ο ποδοσφαιρικός κόσμος έπειτα από την αποκάλυψη του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ότι πάσχει από λευχαιμία. Ο Σέρβος προπονητής με μάτια υγρά και την φωνή «ραγισμένη» υποσχέθηκε πως θα κερδίσει τη μάχη για την οικογένειά του, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει κανονικά την δουλειά του στον πάγκο της Μπολόνια, έχοντας παράλληλα στο πλευρό του τόσο τους «ροσομπλού» όσο και τους γιατρούς.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας του 50χρονου μοιραία έφερε στη μνήμη αντίστοιχες περιπτώσεις προπονητών αλλά και ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν και αυτοί να δώσουν ανάλογη μάχη με τον Σέρβο τεχνικό. Περιπτώσεις όπως κι αυτές των Στίλιαν Πετρόφ και Χοακίν Καπαρός, οι οποίοι μέσα από το έργο τους έστειλαν το δικό τους προσωπικό μήνυμα και δεν το έβαλαν κάτω παρά τον «Γολγοθά» που κλήθηκαν να διαβούν.

Το ημερολόγιο έγραφε 30 Μαρτίου του 2012 όταν κυκλοφόρησαν τα… κακά μαντάτα των ιατρικών εξετάσεων του Στίλιαν Πετρόφ, πως πάσχει από οξεία λευχαιμία, όταν ακόμα αγωνιζόταν στην Άστον Βίλα και φορούσε μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της. Ο Βούλγαρος μέσος ήταν τότε 33ων χρόνων και από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν αποφασισμένος να βγει νικητής από μία ακόμα μεγάλη «αναμέτρηση», αυτήν την φορά όμως για την ίδια του την ζωή!

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2016, σε ηλικία 37 χρόνων πραγματοποίησε την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους κι έπαιξε στο νικηφόρο (8-0) φιλικό προετοιμασίας της ομάδας του Μπέρμιγχαμ κόντρα στην Γκράτσερ, σκορπώντας ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, όμως, πήρε τελικά την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση για να ξεκινήσει μία νέα καριέρα, αυτήν την φορά ως προπονητής στις ακαδημίες της Βίλα - όπου παρέμεινε ως το 2015.

«Θέλεις τα παιδιά σου να σε θυμούνται για τις ομάδες που αγωνίστηκες, τα όσα πέτυχες και τα γκολ που σκόραρες. Εγώ βλέπω τα παιδιά μου να βλέπουν βίντεο με μένα ότι μιλάω για την θεραπεία μου για την λευχαιμία. Κάθε φορά που βάζουν το όνομά μου σε μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ εμφανίζεται «επέζησε από τον καρκίνο». Όταν βγαίνω έξω με την οικογένειά μου ο κόσμος με ρωτάει για την υγεία μου», ανέφερε μεταξύ άλλων για το σχετικό θέμα ο Πετρόφ σε συνέντευξή του στον «Guardian».

Από το 2013 ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει ιδρύσει το Ίδρυμα Στίλιαν Πετρόφ που αφορά πάσχοντες από λευχαιμία και όπως τονίζει «θέλω να κάνω την διαφορά και ξέρω ότι μπορώ γιατί έχω νιώσει τον πόνο, την αγωνία και την αίσθηση για κάτι που μου ήταν άγνωστο. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά και ότι πρέπει να προχωρήσω. Μου έδωσαν λίγες πιθανότητες για να ζήσω και επτά χρόνια αργότερα είμαι ακόμα εδώ. Ευτυχής, με πολλή ενέργεια και αισιοδοξία για το μέλλον. Ακόμα παίζω ποδόσφαιρο με φίλους και τα παιδιά μου και ελπίζω κάποια στιγμή να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο ως προπονητής».

Ο Χοακίν Καπαρός, από την άλλη, αποκάλυψε τον περασμένο Απρίλη πως πάσχει από χρόνια λευχαιμία. Όπως και ο Πετρόφ, όμως, που προαναφέραμε, δεν κατέθεσε τα… όπλα! «Άπαντες γνωρίζετε ότι είμαι θερμόαιμος και έχω κόκκινο αίμα. Ωστόσο, αυτή τη φορά το λευκό (σ.σ.: τα λευκά αιμοσφαίρια) και το κόκκινο δίνουν τη μάχη τους μέσα μου. Πάσχω από χρόνια λευχαιμία. Μπορώ όμως να κάνω κανονικά τη ζωή μου. Γι’ αυτό ευχαριστώ τη Σεβίλλη για τη στήριξη και την ευκαιρία που μου δίνει και θα συνεχίσω στον πάγκο της», είχε πει τότε.

Ο 63χρονος ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής στην Σεβίλλη την περσινή σεζόν έπειτα από την απόλυση του Πάμπλο Ματσίν και υπό τις οδηγίες του οι Ανδαλουσιάνοι τερμάτισαν στην έκτη θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν και εξασφάλισαν το «εισιτήριο» για την συμμετοχή της στο Europa League της νέας περιόδου.

Πλέον, ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος στέκεται στο πλευρό και του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ενώ οι οπαδοί της Μπολόνια έφτιαξαν σε χρόνο ρεκόρ ένα πανό, το οποίο τοποθέτησαν έξω από την είσοδο του προπονητικού κέντρου που έγραφε: «Μην τα παρατάς…». Κι αυτό, είναι το σημαντικότερο μήνυμα όχι μόνο για τον Σέρβο τεχνικό αλλά για όλους, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας.