Ντάνι Άλβες: Ένας «τρελός», ελεύθερος κι ωραίος!

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας αναδείχθηκε MVP του 46ου Κόπα Αμέρικα και στα 36 του ετοιμάζεται για μια ακόμη ηχηρή μεταγραφή....

Ντάνι Άλβες: Ένας «τρελός», ελεύθερος κι ωραίος!

«Οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές» έχει αποδώσει, μοναδικά, ο Γιώργος Νταλάρας. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Ντάνι Άλβες - που έχει αυτοπροσδιοριστεί, από καιρό, ως «ωραίος τρελός» - αγνοεί τόσο το εν λόγω λαϊκό άσμα, όσο και τον ερμηνευτή του, αλλά σίγουρα δεν ανέχεται να περιορίζεται «μες στα τείχη που ‘χει χτίσει ο καθένας για να ζήσει τις μεγάλες του στιγμές», όπως αναφέρουν οι στίχοι του, αείμνηστου, Μάνου Ελευθερίου.

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, που την περασμένη Κυριακή σήκωσε, πρώτος, το τρόπαιο του 46ου Κόπα Αμέρικα (και 9ο της «σελεσάο στον αρχαιότερο διεθνή ποδοσφαιρικό θεσμό), εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του, στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στα πάτρια εδάφη, με τον τίτλο του ΜVP, είναι έτοιμος να το κάνει και πιο... χειροπιαστά: Με μια μεταγραφή, ως ελεύθερος, που θα κάνει ντόρο. Όσο οι εμφανίσεις του στο Κόπα Αμέρικα...

Ελλείψη του, τραυματία, Νέιμαρ και δεδομένου ότι ο Κοουτίνιο δεν έδειξε, ούτε σε διεθνές επίπεδο (μετά την Μπαρτσελόνα...) ηγετικό προφίλ, ο Φιρμίνιο εμφανίστηκε επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό κι ο Έβερτον περιορίστηκε σε ξεσπάσματα, έδειξε το «δρόμο» στους υπολοίπους οδηγώντας τα «καναρίνια» στον πρώτο τους τίτλο Κόπα Αμέρικα μετά το 2007, ενώ ο ίδιος σήκωσε στο «Μαρακανά» το 40ο τρόπαιο της υπέρλαμπρης καριέρας του!

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε, αφενός, γιατί συγκαταλέγεται μέσα στους κορυφαίους δεξιούς οπισθοφύλακες στα χρονικά, όχι μόνο του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αλλά και του «βασιλιά των σπορ», εν γένει, ενώ στα 36 του απέδειξε ότι είναι «σαν το παλιό καλό κρασί»: όσο μεγαλώνει, τόσο ωριμάζει και μεστώνει η ποδοσφαιρική του «γεύση».

Παρότι δεν διανύει, προφανώς, την πρώτη του ποδοσφαιρική νιότη δεν έχει χάσει τίποτα από την ταχύτητα, την έκρηξη του, την ικανότητα του με την μπάλα στα πόδια, το ανταγωνιστικό του πνεύμα, ενώ ο κορεσμός είναι για εκείνον άγνωστη λέξη.

Στοιχεία που, σε συνδυασμό με το ότι είναι συνώνυμο της επιτυχίας, σε ένα μεταγραφικό παζάρι παραζάλης, πληρώνονται αδρά.

Άφησε το «χρυσό κλουβί» της Παρί

Γνωρίζοντας τα όλα αυτά και παρότι θα περίμενε κανείς να έχει βολευτεί στο «χρυσό κλουβί» που του είχαν παράσχει τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν στην «πόλη του φωτός» εκείνος, μεσούντος του Κόπα Αμέρικα - δείγμα της τεράστιας εμπιστοσύνης στον εαυτό του - ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τους πρωταθλητές Γαλλίας, βάζοντας το όνομα του μεταξύ των κορυφαίων ελεύθερων ποδοσφαιριστών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο, σύγχρονος, ποδοσφαιρικός «Μίδας», που ότι αγγίζει γίνεται χρυσός, αναμένεται να... ασημωθεί ξανά. Λέγεται, μάλιστα, ότι αναβίωσε το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι. Την οποία είχε αφήσει, μαζί με τον πρώην τεχνικό του Πεπ Γκουαρντιόλα, προ 2ετίας, στα «κρύα του λουτρού» προτιμώντας την Παρί, «για να κερδίζει», όπως έλεγε.

Κέρδισε, ίσως λιγότερα απ’ ότι περίμενε, αλλά λόγω του αλέγκρου χαρακτήρα του, που «φτιάχνει» τα αποδυτήρια, όπου πάει, αλλά και της, έντονης, προσωπικότητας του, δεν μπορεί κανείς εύκολα να του κρατήσει κακία.

Είναι σίγουρο ότι και στην Σεβίλλη που τον έφερε στην Ευρώπη (2002) οι οπαδοί της θα τον ήθελαν, μετά την ονειρεμένη 6ετία που πέρασε στις τάξεις της.

Το ίδιο και στην Μπαρτσελόνα, όπου αγωνίστηκε τα επόμενα 8 χρόνια (κατακτώντας 23 τίτλους!) κι έφυγε, το καλοκαίρι του 2016, ασκώντας το δικαίωμα της οψιόν που είχε κρατήσει για τον εαυτό του. Άλλωστε η ανεύρεση ενός παίκτη να παίζει μπακ – χαφ σαν εκείνον παραμένει δυσεπίλυτος γρίφος για τους Καταλανούς.

Αμφότερες οι ομάδες της Ιβηρικής ακούστηκαν ως πιθανοί προορισμοί του, αλλά δεν μοιάζουν ρεαλιστικοί, αφού ο Άλβες, πέραν της ελευθερίας (που προτάσσει από την βολή του...), δείχνει να ψάχνει καινούργια μέρη και νέους στόχους για ν΄αναζωογονείται...