Το «βαρομετρικό χαμηλό» της Αργεντινής

Από το 1993 είχε η «αλμπισελέστε» να συγκεντρώσει μόλις 4 πόντους στην φάση των ομίλων του Copa America

Το «βαρομετρικό χαμηλό» της Αργεντινής

Η εθνική ομάδα της Αργεντινή απόφυγε τελικά το σοκ του πρόωρου αποκλεισμού της από το Copa America Στην τελευταία αγωνιστική του δευτέρου ομίλου πέρασε το εμπόδιο του Κατάρ (2-0) και πανηγύρισε το πρώτο της τρίποντο που της χάρισε την πολυπόθητη πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου πλέον θα αντιμετωπίσει την Βενεζουέλα στο δρόμο για την είσοδο στην 4άδα.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι απέναντι στο Κατάρ (που θα φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022) ήταν «ζωής και θανάτου» για την «αλμπισελέστε», αφού ακόμα και η ισοπαλία θα την έθετε εκτός συνέχειας στον θεσμό. Ένα «δώρο», ωστόσο, των αντιπάλων στο πρώτο ημίχρονο (σ. από λάθος πάσα του Μπασάμ) που μετέτρεψε σε γκολ ο Λαουτάρο Μαρτίνες κι ένα τέρμα του Αγκουέρο στην επανάληψη γλίτωσαν την ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι από τα… χειρότερα.

Σαφώς, αυτή ήταν και η καλύτερη εμφάνιση της Αργεντινής μέχρι στιγμής στο Copa America, μετά την ήττα από την Κολομβία και την ισοπαλία με την Παραγουάη. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως παρά το θετικό αποτέλεσμα και την πρόκριση, η «αλμπισελέστε» δεν πείθει με την αγωνιστική της «εικόνα» και ο προβληματισμός για την επόμενη «μέρα» παραμένει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Από τις αρνητικές της εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, που δέχτηκε μάλιστα και σκληρή κριτική, έχει περάσει μόλις ένας χρόνος. Παρότι όμως πολλοί θα περίμεναν πως και με την αλλαγή στην τεχνική της ηγεσία η Αργεντινή θα γύριζε «σελίδα» και θα έκανε σημαντικά βήματα προόδου, εν τούτοις οι εμφανίσεις της στο εφετινό Copa America κάθε άλλο πάρα γεμίζουν με χαμόγελα τους φιλάθλους της.

Πέρα από την επίθεση, με την παρουσία του Σέρχιο Αγκουέρο και φυσικά του Λιονέλ Μέσι, τα προβλήματα στη μεσαία γραμμή της παραμένουν, όπως επίσης παραμένουν και τα τεράστια κενά της στην άμυνα, που δίνουν την ευκαιρία σε κάθε αντίπαλο να δημιουργεί συνεχώς απειλές για την εστία.

Η τελευταία φορά που η «αλμπισελέστε» συγκέντρωσε μόλις τέσσερις πόντους με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της σε γκρουπ του Copa America δεν ήταν καν μέσα σ’ αυτήν τη χιλιετία που διανύουμε. Αν εξαιρέσουμε τη διοργάνωση του 2001 στην Κολομβία που η Αργεντινή δεν πήρε μέρος για λόγους ασφαλείας, η προηγούμενη τόσο χαμηλή συγκομιδή πόντων ήταν πριν από 26 χρόνια στο Copa America του 1993 που φιλοξένησε ο Ισημερινός.

Και τότε η «αλμπισελέστε» συγκέντρωσε τέσσερις πόντους στο γκρουπ της, αλλά σε εκείνη την διοργάνωση η νίκη χάριζε δύο βαθμούς κι όχι τρεις και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας με μία νίκη και δύο ισοπαλίες πέρασε από τον όμιλό της και έφτασε εν τέλει ως τον μεγάλο τελικό, όπου με δύο γκολ του Μπατιστούτα κατέκτησε και το τρόπαιο κόντρα στο Μεξικό.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το ερώτημα που τίθεται για την Αργεντινή ενόψει της συνέχειας είναι αν μπορεί να «πατήσει» πάνω σ’ αυτήν την επιτυχία επί του Κατάρ και να κάνει βήματα προόδου, ώστε πρωτίστως να δείξει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο – ειδικά από την στιγμή που διαθέτει ακόμα στις τάξεις της και τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, τον Λιονέλ Μέσι. Το παιχνίδι με την Βενεζουέλα στα προημιτελικά την Παρασκευή θα είναι κομβικό και όχι μόνο για την προσπάθεια που καταβάλει η εθνική για την κατάκτηση του τροπαίου του Copa America, αλλά και για το γενικότερο κλίμα στο εσωτερικό του συγκροτήματος.