Kόπα Άφρικα όπως το θέλουν οι... Ευρωπαίοι!

Το περιστατικό του Σάμουελ Καλού, λίγο πριν την έναρξη του 32ου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, υπενθύμισε γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ο θεσμός διεξαγόταν καταχείμωνο...

 

Kόπα Άφρικα όπως το θέλουν οι... Ευρωπαίοι!

Πριν καν ξεκινήσει το 32οΚόπα Άφρικα έγινε αντιληπτό το ποιος θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του! Όχι δεν αναφερόμαστε στον Μοχάμεντ Σαλάχ, που αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας της, οικοδέσποινας, Αιγύπτου για ν’ ανακτήσει τα σκήπτρα του Αφρικανικού ποδοσφαίρου μετά το 2010.

Ούτε στον Σαντιό Μανέ, που κι αυτός έχει πρόσφατες τις «δάφνες» της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει ν’ αποδείξει (στον ανομολόγητο ανταγωνισμό με τον συμπαίκτη του στην Λίβερπουλ) ποιος είναι ο καλύτερος, καθοδηγώντας την Εθνική Σενεγάλης. Ούτε σε παίκτες παραδοσιακών δυνάμεων του ποδοσφαίρου της «Μαύρης ηπείρου», όπως το Καμερούν, η Νιγηρία κι η Γκάνα...

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι άλλος και θα «παίζει» σε όλα τα γήπεδα του τουρνουά! Στην αφόρητη ζέστη αναφερόμαστε, η οποία δεν γίνεται ν’ αφήσει ανεπηρέαστους του διαγωνιζόμενους κι επαγωγικά και το προσφερόμενο θέαμα.

Ο Σάμουελ Καλού λίγες ώρες πριν την έναρξη του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής κατέρρευσε, κατά τη διάρκεια προπόνησης της Εθνικής Νιγηρίας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σ’ Αιγυπτιακό νοσοκομείο.

Αρχικά υπήρξαν φόβοι για καρδιακό επεισόδιο, αλλά γρήγορα, τόσο από την Π.Ο. της Αφρικανικής χώρας, όσο κι από την ομάδα του 21χρονου εξτρέμ (Μπορντό), αποσαφηνίστηκε ότι το συμβάν οφειλόταν σ’ αφυδάτωση.

Κάτι απόλυτα φυσιολογικό όταν οι θερμοκρασίες στη χώρα του Νείλου προσεγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την περίοδο...

Το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο τις ενστάσεις που είχαν ακουστεί από την εποχή που η Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) αποφάσισε τη διεξαγωγή του Κόπα Άφρικα – για πρώτη φορά στα χρονικά – κατακαλόκαιρο για το βόρειο ημισφαίριο.

Μια απόφαση υπαγορευμένη από τις διαμαρτυρίες των («μεγάλων», ιδίως) Ευρωπαϊκών συλλόγων που, εξαιτίας του τρόπου διεξαγωγής του τουρνουά, έβλεπαν κάθε δύο χρόνια, τα αστέρια τους, που προέρχονταν από την Αφρικανική ήπειρο, να φεύγουν αρχές Γενάρη και να τα... ξεχνάνε ως τα τέλη του Φλεβάρη!
Μ’ ότι αυτό συνεπαγόταν, για την επίτευξη των στόχων τους...
Για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση στην οποία γυρνούσαν, από τους αγώνες και τις μετακινήσεις, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.

Έτσι πίεζαν, διαρκώς, την FIFA και την CAF για εναρμόνιση του καλενταριού του Κόπα Άφρικα με εκείνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το πέτυχαν.

Συμμάχους τους είχαν και τους ίδιους τους παίκτες (και τους μανατζαραίους τους...) αφού η αξία τους στο μεταγραφικό «χρηματιστήριο» ήταν μειωμένη σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Λατινοαμερικάνους συναδέλφους τους, λόγω ακριβώς αυτού του χαμένου διμήνου κάθε διετία κι όσων αυτό συνεπαγόταν...

Η κατόπιν... εορτής αντίδραση της Ένωσης Παικτών

Έτσι το Κόπα Άφρικα, όπως το ήθελαν οι Ευρωπαίοι, είναι γεγονός. Αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια, όπως απέδειξε, περίτρανα, η υπόθεση Καλού.

Η οποία προκάλεσε την – εκ των υστέρων – παρέμβαση της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Η οποία ζήτησε από την CAF να μετατεθούν για αργότερα οι ώρες των απογευματινών αγώνων (17.30), αλλά και να προστεθούν άλλα δύο διαλλείματα (στο τέταρτο και το 60’), για να ξεδιψάνε οι ποδοσφαιριστές, εκτός από τα προβλεπόμενα τρίλεπτα, στο 30ο και το 70ο λεπτό...

Όταν «μιλούν» τα πετροδολάρια του Κατάρ…

Aνεξάρτητα του αν θα εισακουστούν, είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα κάνουν παρόμοιες νουθεσίες και στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ σε τρία χρόνια.
Το οποίο, λόγω της αφόρητης ζέστης στην Αραβική χερσόνησο, θα είναι το παρθενικό χειμερινό, για το βόρειο ημισφαίριο!

Παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών ομάδων και λιγκών, που θα χάσουν τους παίκτες τους (και πακτωλό εκατομμυρίων…) για δύο μήνες (Νοέμβριο - Δεκέμβριο) με τα πρωταθλήματα και τις διοργανώσεις της UEFA να γίνονται... αχταρμάς, αφού θα διακοπούν.

Έτσι, θα δουν κι οι Ευρωπαίοι, την άλλη όψη του «νομίσματος» και της φράσης «money talks»...