FIFA: Σκέψεις για Μουντιάλ με 48 ομάδες το 2022

Η FIFA σκέφτεται να πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη συμμετοχή 48 ομάδων από το 2022 και όχι από το 2026. 

FIFA: Σκέψεις για Μουντιάλ με 48 ομάδες το 2022

Η FIFA ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές για το Μουντιάλ του 2022 και του 2026.

Το Μουντιάλ του Κατάρ σε τέσσερα χρόνια θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, με την καινοτομία αυτή να σχετίζεται με τις κλιματικές συνθήκες στα γήπεδα της Μέσης Ανατολής.

Η μεγάλη αλλαγή, όμως, θα γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, για το οποίο οι υποψηφιότητες είναι δύο. Από τη μία το Μαρόκο και από την άλλη η Βόρεια Αμερική, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, έχει αποφασίσει την αύξηση των ομάδων από 32 σε 48, προκειμένου την ευκαιρία σε περισσότερες χώρες να ζήσουν το "όνειρο" της συμμετοχής σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση.

Μετά από εισήγησh του Αλεχάντρο Ντομίνγκες, προέδρου της CONMEBOL (Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νοτίου Αμερικής), αυτή η αλλαγή μπορεί να λάβει χώρα ήδη από το 2022.

Ο Παραγουανός στο πλαίσιο της ετήσιας συνέντευξης τύπου που διεξήχθη στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, πρότεινε την αύξηση των συμμετεχουσών ομάδων από το επόμενο Μουντιάλ, δηλαδή αυτό του Κατάρ.

"Επειδή πιστεύουμε σε κάτι μεγάλο και στη δικαιοσύνη, ρωτώ αν το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ θα διεξαχθεί με 48 ομάδες", τοποθετήθηκε χαρακτηριστικά.

"Φαίνεται να είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Πρέπει να το μελετήσουμε πολύ σοβαρά και αν είναι εφικτό, γιατί όχι;", ήταν η απάντηση του Ινφαντίνο.

Πάντως, σύμφωνa με το ESPN, μια αλλαγή τέτοιας κλίμακας είναι ανέφικτη λόγω υποδομών και χρόνου. Τα γήπεδα του Κατάρ θα είναι 8 και αντιστοιχούν σε 32 ομάδες, ενώ για 48 ο αριθμός των γηπέδων για να καλυφθούν οι ανάγκες ανέρχεται στα 12. Πέραν αυτού όμως, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος από την πλευρά των διοργανωτών για μια τόσο μεγάλη αλλαγή.