Τα αποτελέσματα της Πλζεν στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία

Ανάλυση ολόκληρης της πορείας της αντιπάλου του Ολυμπιακού στην ευρωπαϊκή παρουσία της. Ο θρίαμβος με τη Νάπολι, ο «μύθος» για το περσινό Champions League, οι αποτυχίες στα προκριματικά του Champions League. 

Τα αποτελέσματα της Πλζεν στην Ευρώπη την τελευταία 10ετία

Η Βικτόρια Πλζεν έπαιξε στην Ευρώπη ουσιαστικά από το 2011, καθώς μία χρονιά νωρίτερα πήγε να μπει στο Europa League αλλά αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Μπεσίκτας.

Το 2011-12 είχε την πρώτη ιστορική παρουσία της στους ομίλους του Champions League, καθώς απέκλεισε διαδοχικά στα προκριματικά την Πιούνικ, την Ρόζεμποργκ και την Κοπεγχάγη. Ήταν σε γκρουπ με Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Μπάτε Μπορίσοφ, παίρνοντας την τρίτη θέση. Καθοριστικό το 2-2 με τη Μίλαν στο Πλζεν. Στη φάση των «32» του Γιουρόπα αποκλείστηκε από την Σάλκε στην παράταση με 3-1 στη ρεβάνς της Γερμανίας.

Το 2012-13 έφτασε έως τους «16» του Europa League όπου αποκλείστηκε από την Φενερμπαχτσέ. Με 0-1 μέσα και 1-1 έξω. Αλλά νωρίτερα είχε κάνει μια τρομακτική επιτυχία βγάζοντας νοκ-άουτ τη Νάπολι με 3-0 στην Ιταλία και 2-0 στην Τσεχία! Ενώ στους αγώνες του ομίλου ξεχώρισε η εντός έδρας νίκη της επί της Ατλέτικο Μαδρίτης με 1-0.

Το 2013-14 ήταν επίσης μια εξαιρετική σεζόν για την Πλζεν. Πέρασε από τα προκριματικά του Champions League την Ζελέζνιτσαρ, τη Νόμε Κάλιου από την Εσθονία και την Μάριμπορ. Μπήκε σε όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποκλείοντας τους Ρώσους και παίρνοντας την τρίτη θέση. Στη φάση των «32» του Europa έβγαλε νοκ άουτ τη Σαχτάρ (1-1 και 2-1 εκτός!), αλλά εκεί δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην Λιόν και αποκλείστηκε από τα προημιτελικά με 1-4 και 1-2.

Το 2014-15 έπεσε απότομα καθώς αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Europa League με αντίπαλο την ρουμανική Πλοϊέστι. Πήρε 1-1 εκτός και έχασε 1-4 στην έδρα της!
Μια χρονιά μετά, το 2015-16, έμεινε έξω από το Champions League από την Μακάμπι Τελ Αβίβ παρότι νίκησε 2-1 στο Ισραήλ. Έχασε στη ρεβάνς 2-0 στο Πλζεν! Στο Γιουρόπα Λιγκ προκρίθηκε επί της Βοϊβοντίνα, αλλά δεν έκανε τίποτα σε γκρουπ με Βιγιαρεάλ, Ραπίντ και Ντιναμό Μινσκ.

Πάμε στο 2016-17 με την Πλζεν να αποκλείει στα προκριματικά του Champions League την Καραμπάγκ με το εκτός έδρας γκολ, αλλά να μένει έξω από την Λουντογκόρετς. Έχασε 2-0 στην Βουλγαρία και έφερε 2-2 στην Τσεχία. Στον όμιλο του Europa ξεκίνησε με 1-1 εναντίον της Ρόμα, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει με Αούστρια και Άστρα να είναι οι άλλοι αντίπαλοι.

Πρόπερσι, το 2017-18, η Πλζεν πήγε πάλι να μπει στο Champions League, αλλά απέτυχε διότι έχασε από την Στεάουα 4-1 στη ρεβάνς της Τσεχίας! Είχε πάρει 2-2 στο Βουκουρέστι στο πρώτο παιχνίδι, αλλά έδειξε και πάλι ότι έχει αδυναμία στα νοκ άουτ ματς το τελευταίο διάστημα της ευρωπαϊκής παρουσίας της στην κορυφαία διοργάνωση. Στο Europa μπήκε στον όμιλο αποκλείοντας την ΑΕΚ Λάρνακας (3-1 και 0-0) και είχε πολύ καλή πορεία.

Παρότι έχασε πάλι από την Στεάουα με 3-0 στο πρώτο ματς! Στη συνέχεια πήρε την πρόκριση με τους άλλους αντίπαλους να είναι η Χάποελ Μπερ Σεβά και η Λουγκάνο. Όχι «θηρία» δηλαδή. Στους «32» έπαιξε με την Παρτιζάν και προκρίθηκε με 1-1 στο Βελιγράδι και 2-0 στο Πλζεν. Αλλά στους «16» αποκλείστηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην παράταση. Είχε χάσει 2-0 στην Πορτογαλία, απάντησε με 2-0 στην Τσεχία, αλλά στο 105΄ο Μπατάλια έδωσε την πρόκριση στην Σπόρτινγκ που δεν είχε τότε τον Ποντένσε.

Και πάμε στην περσινή σεζόν, με την Πλζεν να μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League ως πρωταθλήτρια Τσεχίας, λόγω της βαθμολογίας της χώρας της στην ΟΥΕΦΑ. Ξεκίνησε με 2-2 εντός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχασε 5-0 στην Ιταλία από την Ρόμα και 2-1 στο Μπερναμπέου από την Ρεάλ. Αλλά «καπάκι» στο Πλζεν δέχτηκε πάλι 0-5, από τους Μαδριλένους αυτή τη φορά.

Πήγε όμως στη Μόσχα και νίκησε 2-1 την ΤΣΣΚΑ, ανατρέποντας μάλιστα το προβάδισμα των Ρώσων με το νικητήριο γκολ στο 81΄από κεφαλιά του Χάιντα. Η ΤΣΣΚΑ είχε χάσει πέναλτι στο 44΄για να κάνει το 2-0! Στο τελευταίο ματς έπρεπε να νικήσει την Ρόμα για να περάσει και τα κατάφερε στο Πλζεν με 2-1, με γκολ των Κόβαρικ και Τσόρι. Πήρε την τρίτη θέση αφήνοντας έξω τους Ρώσους και μπήκε στους «32» του Europa League, αλλά εκεί παρότι νίκησε με 2-1 στο πρώτο ματς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχασε με 3-0 στην Κροατία και αποκλείστηκε.

Συμπερασματικά πρόκειται για μία ομάδα που είναι επίμονη και μπορεί να κάνει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα όχι άτρωτη και όχι τέτοια που μπορεί να τρομάξει τον καλό Ολυμπιακό. Θα είναι σκληρά ματς, αλλά θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό με την Πλζεν στις αρχές της δεκαετίας παρά με την τωρινή, όπως δείχνει αυτή η πλήρης ανάλυση του ευρωπαϊκού παρελθόντος της…