Αν δεν τα καταφέρει και τώρα ο Μέσι, τότε πότε;

Το όνειρο της κατάκτησης ενός τροπαίου με την Αργεντινή που παραμένει απραγματοποίητο για τον 32χρονο και το παιχνίδι «σταθμός» που θα κρίνει το μέλλον της «αλμπισελέστε» στο εφετινό Copa America

Αν δεν τα καταφέρει και τώρα ο Μέσι, τότε πότε;

«Θέλω να αποσυρθώ έχοντας κερδίσει κάτι με την Αργεντινή. Θα συνεχίσω να προσπαθώ κι αν πέσω θα σηκωθώ και πάλι για να αγωνιστώ για το όνειρό μου», έλεγε ο Λιονέλ Μέσι έναν περίπου μήνα πριν την έναρξη του Copa America στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Μετά την αρνητική «εικόνα» της «αλμπισελέστε» στο περσινό Μουντιάλ της Ρωσίας, ο διεθνής άσος ήλπιζε στην εφετινή διοργάνωση του Copa America να γυρίσει «σελίδα» και να κάνει αυτό το όνειρό του πραγματικότητα. Μέχρι στιγμής, όμως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θεσμό δεν τον δικαιώνει…

Η ήττα από την Κολομβία στην πρεμιέρα του γκρουπ, που συνοδεύτηκε και από δική του κακή εμφάνιση, ξεκίνησε νέο κύκλο σφοδρής κριτικής, ενώ συνάμα έβαλε και την Αργεντινή με την πλάτη στον τοίχο ενόψει της αναμέτρησης με την Παραγουάη (σ. σήμερα τα ξημερώματα), αφού το ενδεχόμενο ενός ακόμα αρνητικού αποτελέσματος θα σημάνει και το τέλος της πορείας της εθνικής στον θεσμό.

Ο Μέσι μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην μακρόχρονη ιστορία του αθλήματος και να έχει κατακτήσει αμέτρητους τίτλους και προσωπικές διακρίσεις στο διάστημα της καριέρας του με την Μπαρτσελόνα. Η επιλογή του όμως να τιμήσει την πατρίδα του και να φορέσει τη φανέλα της Αργεντινής απ’ ότι αυτήν της Ισπανίας, που είχε την ευκαιρία, δεν τον έχει δικαιώσει.

Την τελευταία δεκαετία οι «φούριας ρόχας» έφτασαν στην κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010) και δύο Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (2008 και 2012), ενώ αντίθετα αυτό που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ο Μέσι με την «αλμπισελέστε» είναι μόνο χαμένοι τελικοί…

Οι επιτυχίες του διεθνούς άσου με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα παραμένουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων το 2005 και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Έκτοτε όσες φορές κι αν επιδίωξε να οδηγήσει την εθνική του στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να σηκώσει στα χέρια του ένα τρόπαιο, έβλεπε τις προσπάθειές του να πέφτουν στο κενό κι όσοι περίμεναν να τον δουν να βαδίζει στα «χνάρια» του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα έμειναν κι αυτοί στο τέλος με την απογοήτευση. Τι κι αν έφτασε σε τέσσερις τελικούς με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα, το αποτέλεσμα ήταν κάθε φορά το ίδιο…

Στο Μουντιάλ του 2014 ηττήθηκε από την Γερμανία στην παράταση, ενώ στο Copa America την πρώτη φορά (2007) έχασε από την Βραζιλία και στις τελευταίες δύο διοργανώσεις του θεσμού (2015-2016) από την Χιλή στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.

Με δεδομένο ότι την Δευτέρα ο Μέσι θα μπει στο 32ο έτος της ηλικίας του, πλέον δεν μένει αρκετός χρόνος για τον διεθνή άσο για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Αν δεν καταφέρει να κατακτήσει και το εφετινό τρόπαιο του Copa America με την Αργεντινή, τότε θα έχει άλλη μία ευκαιρία του χρόνου στην ίδια διοργάνωση που συνδιοργανώνουν Αργεντινή και Κολομβία και εν συνεχεία το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αλλά τότε ο καλύτερος παίκτης του κόσμου θα είναι ήδη 35 χρόνων.