Ο Μουνιαϊν είναι εδώ!

Ο διεθνής εξτρέμ επέστρεψε στη δράση μετά από 6 μήνες και μάλιστα με γκολ στο «διπλό» της Αθλέτικ Μπιλμπάο επί της Βιγιαρεάλ.

Ο Μουνιαϊν είναι εδώ!

193 ημέρες. Τόσο διήρκεσε η παραμονή του Ίκερ Μουνιαϊν στα ποδοσφαιρικά...πιτς. Ήταν 28 Σεπτέμβρη, που ο χιαστός του δεξιού του γονάτου έγινε συντρίμμια κι 9 Οκτώβρη βρέθηκε κάτω από το χειρουργικό νυστέρι, στην Βιτόρια. Ήταν η έναρξη του δικού του «Γολγοθά», που έληξε προχθές βράδυ, όταν ο προπονητής του, Κούκο Θιγάντα, τον φώναξε να διακόψει το ζέσταμα του, να βγάλει την φόρμα και να μπει στον αγώνα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με την Βιγιαρεάλ. Έπαιξε μόλις το τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης, ακροτελεύτιας της αγωνιστικής της Πριμέρα, αλλά, 12 λεπτά μετά την είσοδο του, σκόραρε το 3ο γκολ των «λιονταριών», διαμορφώνοντας το τελικό 3-1. Αποτέλεσμα που συνιστά την πρώτη τους νίκη, μετά από 14 χρόνια, στο «Μαδριγάλ», διατηρώντας τα στο κυνήγι μιας ευρωπαϊκής θέσης, αλλά το σημαντικότερο, για τον ίδιο, πιστοποίησε την επάνοδο του στα δρώμενα τους, αλλά και του Ισπανικού ποδοσφαίρου εν γένει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο 25χρονος.

Τρία χρόνια πριν (5 Απρίλη 2015), είχε συντρίψει τον έτερο χιαστό του. Τότε είχε μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων ακόμη περισσότερο (8 μήνες).

Εκείνος ο τραυματισμός αποτέλεσε “πισωγύρισμα” για ένα από τα πιο αυθεντικά ταλέντα που είδαν τα τα ευρωπαϊκά γήπεδα την τελευταία 10ετία. Ντεμπιτάντ, κόντρα στην Γιουνγκ Μπόϊς (30/07/09) για το Εuropa League, είχε σκοράρει το μοναδικό γκολ της Αθλέτικ, όντας ο νεαρότερος που βρήκε δίχτυα, σ’ επίσημο ματς, με την φανέλα της, αλλά και μικρότερος που έπαιξε, με τα χρώματα της, στο πρωτάθλημα. 16 ετών και 289 ημερών σκόραρε το παρθενικό του τέρμα στην Πριμέρα. Εξυπακούεται ρεκόρ. Όλα αυτά με τον Καπαρός προπονητή.

Η έλευση του Μπιέλσα τον...απογειώνει. Την σεζόν 2011-12, μ’ εκείνον μπροστάρη τα «λιοντάρια» φτάνουν σε δύο τελικούς: Κυπέλλου και Europa League. Τους χάνουν αμφότερους, αλλά εκείνος αφήνει το στίγμα του. Ειδικά στον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, στο Oλντ Τράφορντ, όπου... οργιάσε σκόραροντας. Γκολ είχε πετύχει και στο παρθενικό του παιχνίδι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ήταν ο πρώτος σκόρερ, σε βασκικό ντέρμπι, στο νέο «Σαν Μαμές». Αυτή την ανοδική πορεία, που είχε πιστοποιηθεί και σε διεθνές επίπεδο με την κατάκτηση δύο Euro Ελπίδων (2011, 2013), αλλά και τις τρεις υποψηφιότητες του για το βραβείο «Golden Boy» (σ. αφορά τον κορυφαίο Ευρωπαίο κάτω των 21) ανέκοψε ο πρώτος τραυματισμός.

Το πρώτο «πισωγύρισμα», προ 3ετίας...

Με οδηγό την προ τριετίας αποθεραπεία του και παροιμιώδες πείσμα, χαρακτηριστικό των Βάσκων, αντιπαρήλθε της αναποδιάς που τον βρήκε στα…χασομέρια του αγώνα με την Ουκρανική, Ζόρια, για το Europa League.

Μετά το τέλος του αγώνα στο Βίλα Ρεάλ ο προικισμένος μεσοεπιθετικός δήλωνε: “Είμαι πολύ συγκινημένος μετά από τόσο καιρό δουλεύοντας και προσδοκώντας στην επάνοδο. Είμαι ευτυχής κι αφιερώνω το γκολ σ’ όσους με βοήθησαν και στους φιλάθλους”.

Τραγική ειρωνεία; Ο γκολκίπερ που νίκησε, ο Ασένχο, έχει χειρουργηθεί δις σε κάθε του γόνατο, για χιαστό, αποτελώντας πηγή έμπνευσης στον Μουνιαϊν, για μια νέα επιστροφή…