Τελικός FA Cup: To «γκραν φαβορί» Σίτι και η... άμαθη Γουότφορντ

Η πεντάκις κυπελλούχος Μάντσεστερ Σίτι και η Γουότφορντ συνθέτουν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι στον αυριανό (18/5, 19.00) μεγάλο τελικό του FA Cup. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε ενόψει του σπουδαίου ματς στο «Γουέμπλεϊ».

Τελικός FA Cup: To «γκραν φαβορί» Σίτι και η... άμαθη Γουότφορντ

Στην κλιμάκωσή του φτάνει το Σάββατο (18/5, 19.00) ο θεσμός του αγγλικού κυπέλλου, με τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Γουότφορντ στο «Γουέμπλεϊ». Οι δύο φετινοί μονομάχοι του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού συνθέτουν ένα μοναδικό ζευγάρι στον τελικό, καθώς θα συναντηθούν εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία τους διεκδικώντας το τρόπαιο!

Η Σίτι, βεβαίως, είναι μακράν η πιο έμπειρη στον συγκεκριμένο θεσμό, καθώς έχει φτάσει 10 φορές μέχρι τον τελικό του FA Cup και έχει κατακτήσει το κύπελλο τις 5 εξ αυτών. Αντιθέτως, η Γουότφορντ είναι... άμαθη στο κύπελλο Αγγλίας, έχοντας βρεθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν στον τελικό και συγκεκριμένα το 1984, όταν και είχε ηττηθεί 2-0 από την Έβερτον.

Τελευταία παρουσία των «γαλάζιων» στον τελικό κυπέλλου ήταν τη σεζόν 2012-2013 όταν είχαν ηττηθεί με 1-0 από τη Γουίγκαν, ενώ ο τελευταίος τίτλος τους στον θεσμό είχε έρθει την περίοδο 2010-2011 με νίκη επί της Στόουκ Σίτι επίσης με 1-0.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Άρσεναλ, η οποία έχει κατακτήσει το τρόπαιο 13 φορές, ενώ ακολουθεί από κοντά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 12 κύπελλα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις παρουσίες στον τελικό, οι δύο ομάδες έχουν κοινό ρεκόρ με 20 εμφανίσεις έκαστη.

Σε ατομικό επίπεδο, τους περισσότερους τίτλους από πλευράς ποδοσφαιριστών έχει ο Άσλεϊ Κόουλ, ο οποίος κατέκτησε το κύπελλο 7 φορές (3 με την Άρσεναλ και 4 με την Τσέλσι), ενώ πολυνίκης προπονητής είναι ο Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος από το 1998 έως το 2017 πανηγύρισε επίσης 7 τρόπαια ως τεχνικός ηγέτης των «κανονιέρηδων».

Πρώτος σκόρερ στον θεσμό είναι ο παλιός άσος της Λίβερπουλ, της Γιουβέντους, της Λιντς και της Νιουκάστλ, Ίαν Ρας, με 5 τέρματα, ενώ ο παίκτης που έχει σκοράρει στους περισσότερους τελικούς του FA Cup είναι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο Ιβοριανός είχε πετύχει από ένα γκολ στους τελικούς του 2007, του 2009, του 2010 και του 2012.

ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ

13 τίτλοι: Άρσεναλ
12 τίτλοι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
8 τίτλοι: Τότεναμ, Τσέλσι
7 τίτλοι: Λίβερπουλ, Άστον Βίλα
6 τίτλοι: Νιουκάστλ, Μπλάκμπερν
5 τίτλοι: Μάντσεστερ Σίτι, Έβερτον, Γουέστ Μπρομ, Γουόντερερς
4 τίτλοι: Γουλβς, Μπόλτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
3 τίτλοι: Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Γουέστ Χαμ
2 τίτλοι: Πρέστον, Πόρτσμουθ, Σάντερλαντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Μπέρι, Ολντ Ετόνιανς
1 τίτλος: Χάντερσφιλντ, Όξφορντ, Ντέρμπι, Λιντς, Σαουθάμπτον, Μπέρνλι, Κάρντιφ, Μπλάκπουλ, Νοτς Κάουντι, Μπάρνσλεϊ, Τσάρλτον, Μπράντφορντ, Ίπσουιτς, Κόβεντρι, Γουίμπλεντον, Γουίγκαν, Ρόιαλ Εντζινίρς, Κλάπαμ Ρόβερς, Ολντ Καρθούσιανς, Μπλάκμπερν Ολίμπικ