Η Ρεάλ Μαδρίτης πρώτη σε εμπορική αξία στον πλανήτη

Οι 50 πιο πλούσιες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 20,3 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Band Finance World του Λονδίνου, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί αντιπροσωπεύουν το 42,7% (8,8 δισ. ευρώ), οι ισπανικές ομάδες 19,7% και 3,9 δισ. ευρώ, οι γερμανικές 18,8% και 3,8 δισ. ευρώ, οι ιταλικές 9,8% και 2 δισ. ευρώ, ενώ οι Γάλλοι κλείνουν την πρώτη πεντάδα της κατάταξης, με 6,1% και 1,2 δισ. ευρώ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης πρώτη σε εμπορική αξία στον πλανήτη

Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης μετά από σχεδόν μια δεκαετία, εκτοπίζοντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς η αξία της μάρκας του ισπανικού συλλόγου αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με πέρυσι.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης, εφέτος, απέδειξε ποιος βασιλεύει στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο πιο επιτυχημένος σύλλογος στην Ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κερδίζει τελικά τα οφέλη των -για δεκαετίες- θεαματικών επιδόσεων μέσα και έξω από το γήπεδο», είπε ο διευθυντής της Brand Finance, Μπριν Άντερσον.

Οι «μερένχες» κοστίζουν 1,664 δισ. ευρώ, με τη Γιουνάιτεντ πλέον να έρχεται δεύτερη, κοστίζοντας 1,472 δισ. ευρώ. Ακολουθούν, οι Μπαρτσελόνα (1,393 δισ. ευρώ), Μπάγερν (1,314 δισ. ευρώ), Μάντσεστερ Σίτι (1,255 δισ. ευρώ) και Λίβερπουλ (1,191 δισ. ευρώ).

Οι έξι σύλλογοι, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% της συνολικής αξίας της κατάταξης των πιο πολύτιμων ομάδων, υπογραμμίζοντας τη συγκέντρωση του πλούτου και τη δημιουργία μιας σειράς «super clubs».

Η αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2016, από 1.562 δισ. ευρώ πέρυσι σε 1.472 δισ. ευρώ (μείωση κατά 6%) το 2019. Η αγγλική ομάδα κατατάσσεται, μόλις, στην 18η θέση μεταξύ των καλύτερων συλλόγων στον κόσμο όσον αφορά τις αθλητικές της επιδόσεις.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, έχει επίσης το ισχυρότερο εμπορικό σήμα ποδοσφαιρικού συλλόγου, οριακά μπροστά από τη Μπαρτσελόνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ