Γιάννης Σκοτίδας: «Κυβέρνα Βρετανία την... μπάλα»!

Πώς εξηγείται η αγγλική επέλαση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, με όλους τους φιναλίστ να είναι ομάδες από την Αγγλία!

Γιάννης Σκοτίδας: «Κυβέρνα Βρετανία την... μπάλα»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Στο «ΦΩΣ» ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο πιο πολυταξιδεμένος ίσως οργανωμένος οπαδός της Λίβερπουλ στην Ελλάδα!

Γιάννης Σκοτίδας, ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Λίβερπουλ

Πριν πάω στο θέμα σήμερα, να γράψω κάτι άλλο: Ακούσιο λάθος έγινε στην τηλεοπτική περιγραφή του τελικού βόλεϊ Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ότι σταματάει ο κοσμοαγάπητος ιστορικός φροντιστής Σπύρος Μπλέτσας που έχει ζήσει άπειρους τίτλους 25 χρόνια με τον αυτοκράτορα του ελληνικού βόλεϊ. Και διαβάζει «ΦΩΣ» από το 1968 με 2 δρχ! Το λάθος οφείλεται σε μια στιγμή εκνευρισμού στο παρελθόν που είχε πει ο Μπλέτσας κατ' ιδίαν στον σπίκερ ότι το καλοκαίρι θα σταματήσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα σταματήσει διότι «αυτήν την ομάδα την αγαπάω πιο πολύ και από το σπίτι μου, πιο πολύ και από την οικογένειά μου»! Γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης αλλά τρελός από μικρός με τον Ολυμπιακό, Δεληκαρικός.

Πάμε τώρα στο θέμα. Σάρωσαν οι αγγλικές ομάδες. Και οι 4 ομάδες που πήγαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό του Γουρόπα Λιγκ, είναι από την Αγγλία. Στην πιο κρίσιμη χρονιά τους οι Άγγλοι που το κοινοβούλιό τους έχει γίνει άνω-κάτω με το Brexit, που δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και σκοτώνονται στα πολιτικά, που αντιμετωπίζουν οικονομικά μεγάλα ρίσκα και εθνικά φαινόμενα απόσχισης, ζουν τις μεγαλύτερες μέρες τους στο ποδόσφαιρο.

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ-Τότεναμ, δύο ομάδες που δεν παίρνουν μάλιστα το πρωτάθλημα τα τελευταία πολλά χρόνια στην Αγγλία! Δεν παίρνουν το αγγλικό πρωτάθλημα και πάνε να πάρουν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τρόπαιο στην Ευρώπη. Τσέλσι-Άρσεναλ ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ.

Εγώ δεν υποστηρίζω καμία ομάδα στην Αγγλία, και γενικώς καμία ομάδα στο εξωτερικό. Όμως αυτό που έγινε φέτος στο ποδόσφαιρο είναι θέμα. Δεν μπορείς να το αγνοήσεις. Οι Άγγλοι ξανάρχονται!

Μίλησα με έναν από τους μεγαλύτερους γνώστες του αγγλικού ποδοσφαίρου, είναι ο πιο πολυταξιδεμένος ίσως οργανωμένος οπαδός της Λίβερπουλ στην Ελλάδα! Είναι ο Γιάννης Σκοτίδας, ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Λίβερπουλ. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέει.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 5/11/2019

Πόσα χρόνια είσαι πρόεδρος στο κλαμπ της Λίβερπουλ;

Πάω για... σύνταξη! Σχεδόν 25 χρόνια.

Πώς εξηγείς αυτήν την αγγλική προέλαση στους δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ;

Οι αγγλικές ομάδες δούλεψαν μεθοδικά τα τελευταία χρόνια για να καλύψουν το πρόβλημα που είχαν με την κούραση από το μαραθώνιο των υποχρεώσεών τους στο νησί που όταν έφταναν στα ημιτελικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έσκαγαν. Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος, κανένα ματς δεν είναι εύκολο, μπορεί να χάσει ο πρώτος από τον τελευταίο, μπορεί να κόψει ο ήδη υποβιβασμένος βαθμούς από οποιαδήποτε ομάδα. Επίσης το αγγλικό πρωτάθλημα κάθε χρόνο το διεκδικούν όχι μόνο δύο ομάδες όπως συμβαίνει στην Ισπανία ή μόνο μία όπως συμβαίνει στη Γερμανία και στην Ιταλία. Βλέπεις τι γίνεται φέτος όπου η κορυφή αλλάζει κάθε αγωνιστική, είναι αριθμός ρεκόρ εδώ και πολλά χρόνια το πόσες φορές άλλαξε χέρια η κορυφή!

Τι έκαναν λοιπόν οι αγγλικές ομάδες για να προσαρμοστούν;

Δούλεψαν επιστημονικά τον τομέα της φυσικής κατάστασης, της διατροφής, τα πάντα. Έφτιαξαν επιστημονικά προγράμματα και βλέπεις τα τρεξίματά τους, η Λίβερπουλ την Μπαρτσελόνα την έσκασε!

Οι ξένοι προπονητές στο νησί τι ρόλο έχουν παίξει;

Μιλάμε για τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο, Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Ποκετίνο ο οποίος είναι εκπληκτικός προπονητής, και ο Σάρι είναι εξαιρετικός προπονητής, και άλλοι, μην τους λέω όλους. Προσέθεσαν στοιχεία που έλειπαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, τώρα τα έχει όλα, όχι μόνο ταχύτητα και δύναμη και αντοχές και ρυθμό, αλλά και τέχνη και τακτική. Οι άγγλοι προπονητές έμειναν πίσω, δεν βγήκε νέα φουρνιά σπουδαίων προπονητών, αν και στις μικρές ηλικίες γίνεται πολύ καλή δουλειά και θα βγάλουν παίκτες.

Η Λίβερπουλ που βλέπουμε είναι καθαρά έργο Κλοπ;

Έργο Κλοπ από την πρώτη μέρα. Προσαρμόστηκε πλέον και αυτός στο νησί, του πήρε χρόνο να αλλάξει πράγματα. Είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε στην αλλαγή του. Ενώ ήταν όσα φάμε και όσα βάλουμε, χονδροκομμένα το λέω για το στιλ παιχνιδιού του, τώρα η Λίβερπουλ έχει υπομονή, προσέχει την άμυνα, πιέζει πολύ, ξεκινάει από το να μη φάει γκολ και πιστεύει ότι το γκολ θα έρθει για εκείνη, θα το βάλει. Πλέον η ομάδα έχει ψυχολογία, έχει αυτοπεποίθηση, υπομονή και επιμονή. Αυτά δεν είναι στοιχεία που χαρακτήριζαν τη Λίβερπουλ εδώ και πολλά χρόνια. Και μην ξεχνάμε τι απώλεια είχε να διαχειριστεί ο Κλοπ, φέτος δεν είχε το δεξί του χέρι στη δουλειά επί 17 χρόνια, τον βοηθό του τον Μπούβατς.

Πώς εξηγείς το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα;

Από το πρώτο ματς είχαμε παίξει πολύ καλά απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Είχαμε 52% κατοχή μέσα στην έδρα της. Είχαμε 15 φάσεις για γκολ, οι 5 στο στόχο. Σε πνίγει η Λίβερπουλ με το ρυθμό που δίνει. Είδαμε τον Μέσι στο Άνφιλντ να ξεκινάει για κούρσα και να περικυκλώνεται! Για να πνίξεις έτσι τον Μέσι θέλει τρελά τρεξίματα. Όταν πάνε 3 παίκτες πάνω του, αφήνουν κενά αλλού, που πρέπει να τρέξουν πάρα πολύ οι συμπαίκτες τους για να τα καλύψουν ώστε να μην τα αξιοποιήσει με μία πάσα ο Μέσι. Τα σπριντ που έγιναν σε αυτό το ματς ήταν για κατοστάρηδες.

Ο Μανέ με εντυπωσίασε.

Ο Μανέ τα έδωσε όλα, έσκαψε όλο το γήπεδο!

Ποιος είναι το κλειδί από τους παίκτες στη Λίβερπουλ;

Επειδή έχω πληροφόρηση και από ντόπιους εκεί, θα σου πω τον Χέντερσον. Κάνει μεγάλη δουλειά στα αποδυτήρια. Είναι πολύ καλός μαθητής του Τζέραρντ. Δύσκολα να τον ξεπεράσει, αλλά είναι καλός μαθητής του. Βοηθάει πολύ τον Γερμανό.

Πες μου για την πόλη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην πόλη και έχει ομορφύνει. Ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008 και έριξαν χρήμα, το κέντρο ειδικά έγινε αγνώριστο. Έγινε κούκλα. Εγώ την έχω ζήσει αυτήν την πόλη και τη δεκαετία του '80 και τη δεκαετία του '90. Έγινε αγνώριστη.

Θα τον χάσει τον τίτλο πιστεύεις;

Έχω μια προαίσθηση εδώ και καιρό ότι θα το πάρουμε το πρωτάθλημα στις καθυστερήσεις! Μας το χρωστάει η μοίρα από το 1989 που το χάσαμε στις καθυστερήσεις από την Άρσεναλ. Φεύγουμε 25 άτομα να πάμε για την τελευταία αγωνιστική με την Γουλβς, κάποιοι από αυτούς δεν έχουν καν εισιτήριο, αλλά πάνε για να ζήσουνε το πάρτι! Θα γίνει πάρτι στην πόλη, στις παμπ, ακόμα και το πρωτάθλημα να μην πάρουμε, πάλι θα γίνει πάρτι. Έχει ξαναγίνει αυτό, το 2014 που το χάσαμε.

Τι εστί Άνφιλντ για εσένα;

Η πόλη του Λίβερπουλ είναι το χωριό μου και το Άνφιλντ είναι ο παράδεισός μας, ο δικός μας κόσμος, η δική μας οικογένεια.

Πες μου για τα οικονομικά μεγέθη σε ό,τι αφορά τις αγγλικές ομάδες.

Τα ποσά είναι ασύλληπτα. Ακριβώς νούμερα δεν μπορώ να σου πω τώρα. Χορηγοί άλλος στη φανέλα, άλλος στο μανίκι, άλλος στο σάιτ, άλλος στην τηλεόραση, άλλος για την Αγγλία, άλλος για όλο τον πλανήτη, τηλεοπτικά έσοδα αστρονομικά. Τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, το 4-0 τον είδε όλος ο πλανήτης, σκέψου πόσους νέους φιλάθλους κερδίσαμε.

Πες μου ένα αστείο περιστατικό που έχεις ζήσει με τη Λίβερπουλ.

Το 2001 ήμουν εν ενεργεία αξιωματικός στην πολεμική αεροπορία. Καβαλώ το αεροπλάνο να δω τελικό Κυπέλλου στην Ουαλία Λίβερπουλ-Άρσεναλ 2-1 που το πήραμε, γυρνάω και μπαίνω στο σπίτι χαράματα Δευτέρας επειδή είχε καθυστερήσεις η πτήση. Με βλέπει η πρώτη σύζυγός μου, ξυπνάει, της λέω «ντύνομαι και φεύγω». Βάζω τη στολή μου για να πάω στην υπηρεσία. Γυρίζω το μεσημέρι σπίτι, μού λέει «τηλεφώνησε η μητέρα σου, μας περιμένει αύριο». Της λέω «αύριο πετάω πάλι, πάω στο Ντόρτμουντ για τον τελικό της Λίβερπουλ με την Αλαβές»! Τρελάθηκε η γυναίκα.

Θα προτιμούσες στον τελικό τον Άγιαξ αντί της Τότεναμ; Και γιατί;

Ο Άγιαξ είχε δύο μειονεκτήματα απέναντί μας που δεν έχει η Τότεναμ. Δεν είχε την πείρα να μας κοντράρει και επίσης είδαμε στο β' ημίχρονο με την Τότεναμ ότι έπεσε η φυσική του κατάσταση και ο ρυθμός. Η Τότεναμ απέναντί μας θα είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να δούμε το ματς 50%-50% και ας μας λένε φαβορί. Είναι πολύ καλή ομάδα. Θα δούμε έναν αγγλικό τελικό με πολύ ρυθμό και ένταση.

Επεισόδια θα δούμε; Έχουν αντιπαλότητα οι οπαδοί των δύο ομάδων;

Όχι. Υπάρχει βέβαια μια αντιπαλότητα γενικώς μεταξύ του Λονδίνου και των πόλεων της επαρχίας. Αλλά αυτοί της Τότεναμ έχουν απύθμενο μίσος με την Άρσεναλ. Έχω φίλους που είναι Άρσεναλ και ήδη μου στέλνουν μηνύματα να λιώσουμε την Τότεναμ! Κι εμείς έχουμε μίσος πρώτα με την Γιουνάιτεντ και μετά με τους γείτονές μας, την Έβερτον.

Πες μου για την ασφάλεια μέσα στο Άνφιλντ.

Θα σου πω μόνο ένα περιστατικό για να καταλάβεις. Ενώ είναι μία καυτή έδρα, τα συστήματα ασφαλείας και οι κάμερες δουλεύουν φουλ. Αν κάνεις κάτι, σε τσίμπησαν οι στιούαρντς και σε πάσαραν στην αστυνομία αμέσως. Το τσιγάρο στο Άνφιλντ απαγορεύεται από το 2006-2007. Πριν λίγα χρόνια ήμουν στο ΚΟΠ (στο πέταλο των φανατικών) Μάη μήνα, τελευταία αγωνιστική, και είναι μπροστά μου ένας ντόπιος, τους ξεχωρίζεις από την προφορά. Κάπνιζε στη ζούλα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Κρυβόταν πίσω από την πλάτη του μπροστινού και φύσαγε τον καπνό κάτω. Ο τύπος φεύγει στο '86 για να μην μπλέξει μάλλον με τις συγκοινωνίες. Δύο λεπτά μετά βλέπω αστυνομικό να ανεβαίνει τη σκάλα με γοργό βήμα και να κοιτάει δεξιά-αριστερά εκεί που καθόταν ο καπνιστής, τον έψαχνε, τον είχαν δει από τις κάμερες και έστειλαν τον αστυνομικό να τον μαγκώσει! Στο τσακ τη γλίτωσε.