Υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερη «ξηρασία» τίτλων από τον ΠΑΟΚ

O ΠΑΟΚ μπορεί να έβαλε τέλος στα 34 χρόνια αναμονής, κατακτώντας το φετινό πρωτάθλημα στην Ελλάδα, αλλά για άλλες γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες η μακρά περίοδος ξηρασίας συνεχίζεται…

Υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερη «ξηρασία» τίτλων από τον ΠΑΟΚ

Στο πιο παλιό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το αγγλικό, υπάρχει η Πρέστον, από τις ιδρυτικές της λίγκας, που τελευταία φορά στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1890. Η Πρέστον ήταν η νικήτρια –στην πρώτη μάλιστα και αήττητη-στις δυο πρώτες διοργανώσεις του πρωταθλήματος που ξεκίνησε να διεξάγεται το 1888. Από τότε έχουν περάσει 129 χρόνια και όπως φαίνεται θα περάσουν αρκετά ακόμη ώσπου να ξαναγίνει διεκδικήτρια του τίτλου δεδομένου ότι τώρα αγωνίζεται στην Championship.

Τη δεύτερη πιο μακρά απουσία από τους τίτλους στην Αγγλία έχει η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα το 1898. Δηλαδή πριν από 121 χρόνια. Kαι θα περιμένει πολλά ακόμη, καθώς τώρα αγωνίζεται στη League 1. Πιο κάτω στη λίστα… αναμονής, βρίσκουμε τις Γουέστ Μπρόμιτς (99 χρόνια), Χάντερσφιλντ (93 χρόνια), Νιούκαστλ (92 χρόνια), Σέφιλντ Γουένσντι (89), Σάντερλαντ (83), Πόρτσμουθ (69), Γουλβς (50), Μπέρνλι (59).

Ακόμη και η αναγεννημένη (με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο στον πάγκο της) Τότεναμ έχει 58 χρόνια να γευτεί τη γλύκα της πρωταθλήτριας, από την περίοδο 1960-61 που έκανε το νταμπλ. Και το σερί θα μεγαλώσει αφού και φέτος έμεινε εκτός διεκδίκησης.

Μεγαλύτερη ξηρασία από του ΠΑΟΚ βιώνουν ακόμη στην Αγγλία, η Ίπσουιτς που είχε πάρει πρωτάθλημα πριν από 57 χρόνια (1962) με προπονητή τον (μετέπειτα) Σερ Αλφ Ράμσεϊ, η Ντέρμπι Κάουντι (44 χρόνια), η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ (41 χρόνια) και η Άστον Βίλα (38 χρόνια) η οποία ένα χρόνο μετά (1982) την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υπάρχουν ομάδες σε χειρότερη μοίρα από τον ΠΑΟΚ. Στη Γερμανία, η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, η οποία κυριαρχούσε τη δεκαετία του 70 στη Μπουντεσλίγκα, σήκωσε την τελευταία σαλατιέρα το 1977, δηλαδή πριν από 42 χρόνια.

Άλλες δύο ιστορικές γερμανικές ομάδες, η Κολωνία και το Αμβούργο κοντεύουν επίσης να ξεχάσουν πώς είναι να είσαι πρωταθλητής. Η Κολωνία πήρε το τελευταίο της πρωτάθλημα το 1978 (41 χρόνια πριν) και το Αμβούργο 1983 (36 χρόνια πριν).

Στην Ιταλία, η Τορίνο, η θρυλική Γκρανάτα, μένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη σκιά της άλλης μεγάλης ομάδας της πόλης, της Γιουβέντους. Τελευταία φορά που η Τορίνο κατέκτησε το σκουντέτο ήταν το 1976 (53 χρόνια πριν). Μια άλλη ομάδα, η Ελλάς Βέρονα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια την ίδια χρονιά που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα (1985).

Στην Ισπανία, οι δυο ομάδες από τη Βασκονία, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Ρεάλ Σοσιεδάδ έχουν μαζί 72 χρόνια μακριά από τον τίτλο, αφού η Σοσιεδάδ τον κατέκτησε το 1982 και η Αθλέτικ το 1984. Στη Γαλλία η Σεντ Ετιέν μετράει 10 πρωταθλήματα αλλά το τελευταίο έχει καταγραφεί το 1981, πάνε δηλαδή 38 χρόνια από τότε…