Το «λιμάνι» που δεν έπιασε ο Μπεναγιούν

Ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός, που ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, είχε βρεθεί το 2012 στο στόχαστρο και του Ολυμπιακού

Το «λιμάνι» που δεν έπιασε ο Μπεναγιούν

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ανακοίνωσε σήμερα ο Γιόσι Μπεναγιούν μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο 38χρονος Ισραηλινός μεσοεπιθετικός βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, ωστόσο πλέον αναμένεται να αναλάβει ρόλο στο τεχνικό επιτελείο της συγκεκριμένης ομάδας.

«Είναι σημαντικό για μένα να ευχαριστήσω τους οπαδούς και αυτούς που μου έδειξαν την αγάπη τους όπου κι αν πήγα. Είμαι σίγουρος πως το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας μου θα είναι μία πρόκληση αλλά και συναρπαστικό. Υπήρξαν στιγμές από την ποδοσφαιρική μου καριέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Είμαι χαρούμενος με το ποδοσφαιρικό μου ταξίδι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 38χρονος.

Ο Μπεναγιούν «έφτιαξε» το όνομά του στα βρετανικά γήπεδα, ωστόσο πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε σε μεταγραφικά σενάρια που τον ήθελαν να φορά τα «ερυθρόλευκα». Το 2012 έπειτα από την αποχώρηση του Κέβιν Μιραλάς από το «λιμάνι» και τον Ολυμπιακό με προορισμό την Έβερτον, φήμες ανέφεραν πως οι πρωταθλητές είχαν στρέψει το βλέμμα τους στον Ισραηλινό μεσοεπιθετικό για να ενισχύσουν το έμψυχο δυναμικό τους.

Εκείνη την περίοδο ο Μπεναγιούν αγωνιζόταν στην Άρσεναλ με την μορφή δανεισμού από την Τσέλσι, αλλά η επιθυμία της οικογένειάς του να παραμείνει στην Αγγλία και την πρωτεύουσα της χώρας κράτησε τελικά τον παίκτη στο Νησί.

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχε έρθει πάντως τον Δεκέμβρη του 2011 με την Άρσεναλ, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Ο Ισραηλινός είχε σκοράρει (57’) σε βάρος του Ολυμπιακού, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν τη νίκη με 3-1 σε βάρος των «κανονιέρηδων» χάρη στα τέρματα των Τζιμπούρ (16’), Φουστέρ (36’) και Μοντεστό (89’).

Πορεία μέσα στο χρόνο

Ο Μπεναγιούν έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήμα στην Χαποέλ Μπερ Σεβά το 1997 και το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο του άνοιξε πολύ γρήγορα τις «πόρτες» μεγάλων συλλόγων. Μόλις έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Μακάμπι Χάιφα με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο και εν συνεχεία μετακόμισε στην Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Η Ρασίνγκ Σανταντέρ εξασφάλισε τα δικαιώματά του το 2002 κι έπειτα από τρία χρόνια στο «Ελ Σαρδινέρο» έκανε το μεγάλο «άλμα» για τα μεγάλα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Πρώτος του σταθμός ήταν η Γουέστ Χαμ στην οποία έμεινε δύο χρόνια, πριν πάρει το δρόμο για το Μέρσεϊσαϊντ και τη Λίβερπουλ, ενώ το 2010 επέστρεψε στην αγγλική πρωτεύουσα για να φορέσει τη φανέλα της Τσέλσι.

Κορυφαία του στιγμή στους «μπλε» ήταν η κατάκτηση του Europa League το 2013 στον τελικό με την Μπενφίκα στην "Άμστερνταμ Αρίνα". Νωρίτερα, όμως, μέσα σ’ αυτήν την τριετία είχε αγωνιστεί ως δανεικός από την Τσέλσι τόσο στην Άρσεναλ όσο και στην Γουέστ Χαμ.

Το καλοκαίρι του 2013 με την αποχώρησή του από τους «μπλε», μία ακόμα ομάδα της αγγλικής πρωτεύουσας τον ενέταξε στις τάξεις της. Ήταν η ΚΠΡ στην οποία παρέμεινε έναν χρόνο και τη βοήθησε να κερδίσει την άνοδό της στα μεγάλα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ μέσω των πλέι-οφ στην Τσάμπιονσιπ.

Το 2014 πήρε επέστρεψε τελικά για την πατρίδα του. Ακολούθησε η πορεία του σε Μακάμπι Χάιφα (2014-2016), Μακάμπι Τελ Αβίβ (2016-2017), Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (2017-2018) και Μακάμπι Πετάχ Τίκβα, ενώ πρόσφατα επέστρεψε στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, αυτή τη φορά ως προπονητής.