Μπάγερν - Ντόρτμουντ: Το σημαντικότερο «κλάσικερ», μετά το Γουέμπλεϊ!

Ματς του Σαββατοκύριακου, στην Ευρώπη, εκείνου του Μονάχου, μεταξύ Μπάγερν και Ντόρτμουντ, αφού κρίνει, περισσότερα από την έκβαση του φετινού τίτλου στην Bundesliga

Μπάγερν - Ντόρτμουντ: Το σημαντικότερο «κλάσικερ», μετά το Γουέμπλεϊ!

Διήμερο πλούσιο σε δράση στην αλλοδαπή, αλλά και σε μεγάλα παιχνίδια είναι αυτό που διανύουμε. Στην Ιταλία υπάρχει η «partitissima» (σ. «ματσάρα» Ιταλιστί) του Τορίνο. Έτσι αποκαλούνται οι αναμετρήσεις μεταξύ Γιουβέντους και Μίλαν (19:00). Την ίδια στιγμή, στο Μόναχο, η Μπάγερν υποδέχεται την Μπορούσια Ντόρτμουντ (19:30), ενώ λίγο αργότερα, στην Βαρκελώνη, η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί την Ατλέτικο Μαδρίτης (21:45).


Για πραγματικούς, ποδοσφαιρικούς ...μερακλήδες, πριν απ’ όλα αυτά, υπάρχει και ντέρμπι στο Εδιμβούργο, Χαρτς – Χιμπέρνιαν (14:30), με μοναδικό, βαθμολογικό, διακύβευμα ποιος θα τερματίσει ψηλότερα κι ουσιαστικό ποιος θα είναι «αφεντικό» στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο της Σκωτσέζικης πρωτεύουσας, ώστε οι υποστηρικτές του να γιορτάζουν στις παμπ της! Όμως και στο Τορίνο και τη Βαρκελώνη, σε μεγάλο ποσοστό, το διακύβευμα είναι το... ονόρε.


Στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε - στην αναμέτρηση της λαοφιλέστερης και πιο επιτυχημένης, στις εγχώριες διοργανώσεις ομάδας κι εκείνης με τις περισσότερες διακρίσεις εκτός των Ιταλικών συνόρων - το ενδιαφέρον είναι, βαθμολογικά, μονόπλευρο, αφού η«γηραιά κυρία» έχει κατοχυρώσει το 8ο σερί σκουντέτο. σε βαθμό που αν νικήσει κι η Νάπολι χάσει, την Κυριακή, το κατακτά και μαθηματικά! Εξάλλου έχει κατά νου τον επικείμενο αγώνα με τον Άγιαξ, στο Άμστερνταμ, για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, η Μίλαν «καίγεται», αφού η Αταλάντα είναι στον πόντο από την ίδια και την 4η θέση, που οδηγεί στο «σεντόνι».

Εξάλλου, στο «Καμπ Νόου», δεδομένου του +8 των, πρωτοπόρων, «μπλαουγκράνα» επί των δεύτερων «πρωτεουσιάνων», το ερωτηματικό που καλείται ν’ απαντηθεί είναι αν μπορούν να ξαναμπούν στη διεκδίκηση του τίτλου οι «κολτσονέρος», 7 αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Έτσι μένει μόνο το «κλάσικερ» της Βαυαρικής πρωτεύουσας ν’ αποτελεί πραγματική «μετωπική» τίτλου, που κρίνει, εν πολλοίς, την κατάληξη της φετινής «σαλατιέρας»!
Δύο, μόνο, πόντοι χωρίζουν τους πρωτοπόρους Βεστφαλούς από τους «κόκκινους» του Μονάχου, 7 «στροφές» πριν το τέλος...

Γεγονός που το αναγάγει όχι μόνο σε σημαντικότερο ματς του Σαββατοκύριακου, στην Εσπερία, αλλά και των τελευταίων ετών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Εξαιρουμένου του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Γουέμπλεϊ, το 2013, βεβαίως...
Άλλωστε κατά τη διάρκεια της 6ετους δυναστείας της Μπάγερν (μακροβιότερη στα χρονικά του Γερμανικού ποδοσφαίρου) η διαφορά της με τον εκάστοτε διώκτη της δεν ήταν ποτέ μονοψήφια...

Κάτι τέτοιο έχει να γίνει από τις δύο κολλητές χρονιές (2011 και 2012) που οι Βεστφαλοί (του Κλοπ, τότε) πήραν τα τελευταία τους πρωταθλήματα. Σήμερα θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή, «αποκαθηλώνοντας» την πολυνίκη και κυρίαρχο του Γερμανικού ποδοσφαίρου.

Βαυαρική «αποκαθήλωση» ή νικηφόρο «τέλος εποχής»;

Η οποία, από την πλευρά της, πριν περάσει στην νέα εποχή –που σηματοδοτούν οι αποχωρήσεις Ριμπερί και Ρόμπεν, αλλά και το μεταγραφικό «σαφάρι» με ρεκόρ σπατάλης (Λούκας Ερνάντες, Παβάρ είναι οι πρώτοι μόνο)- θέλει να κλείσει τον «κύκλο» αυτής της ομάδας νικηφόρα. Άλλωστε πολλοί στις τάξεις της –του τεχνικού, Νίκο Κόβατς, μηδέ εξαιρουμένου– παίζουν την παρουσία τους στην «επόμενη μέρα» της.



Η Μπάγερν επέστρεψε επικεφαλής, παρότι αρχές Δεκέμβρη ήταν στο -9, εκμεταλλευόμενη το έλλειμμα ενέργειας των «κιτρινόμαυρων», που δεν άντεξαν με τρία «καρπούζια» (λέγε με, διοργανώσεις) παραμάσχαλα. Ωστόσο, προέρχεται από «γκέλα», στο Φράιμπουργκ, που δίνει στην ομάδα του Λισιέν Φαβρ το δικαίωμα να παίξει και για την ισοπαλία. Όμως η απουσία του, πρώτου της σκόρερ (και 2ου του πρωταθλήματος), Πάκο Αλκάθερ, των 16 γκολ, ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας, σε ένα γήπεδο που οι «κιτρινόμαυροι» μετρούν 4 σερί ήττες, στις, ισάριθμες, τελευταίες «επισκέψεις» πρωταθλήματος.