O σούπερ... Μάριο Βρουσάι!

Ρεπορτάζ από την Ολλανδία -και όχι μόνο- για τον 20χρονο Βρουσάι που σκίζει στο ολλανδικό πρωτάθλημα!

O σούπερ... Μάριο Βρουσάι!

Από τη μεγάλη δεξαμενή δανεικών που έχει ο Ολυμπιακός, κάποιους τους πιστεύω πολύ, κάποιους τους πιστεύω αρκετά, και κάποιοι δεν έχουν τύχη να παίξουν στον Ολυμπιακό. Ελεύθερη είναι η αγορά, όποιον θέλουν αγοράζουν οι ομάδες και όποιον θέλουν πουλάνε. Εγώ όμως ασχολούμαι με όσους αξίζουν ποδοσφαιρικά. Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους δεν ασχολήθηκα ποτέ.

Εκείνος που πιστεύω πιο πολύ από όλους είναι ο Μάριος Βρουσάι. Γιατί έχω πηγές στο Ρέντη που σταθερά μου έλεγαν ότι ήταν μεγάλο ταλέντο. Είχα βγάλει και επώνυμους που δούλεψαν μαζί του οι οποίοι ρίσκαραν το όνομά τους, και ξέρετε, άλλο να κάνει δηλώσεις κάποιος με το όνομά του και άλλο να διαρρέει πράγματα. Όταν βάζεις το ονοματάκι σου παίρνεις και την ευθύνη αυτών που λες.

Ο Βρουσάι λοιπόν έχει πολλά προσόντα. Νεαρός σε ηλικία, ψηλός, γρήγορος, γκολτζής, «υδραυλικός». Δεν εκπλήσσομαι που πήγε στην Ολλανδία στα μέσα Γενάρη και όχι απλά παίζει στο ολλανδικό πρωτάθλημα, αλλά έχει βάλει 4 γκολ και έχει δώσει 4 ασίστ! Μέσα σε 2,5 μήνες! Ούτε χρόνος να προσαρμοστεί σε ξένη χώρα ένα νέο παιδί, ούτε χρόνος να προσαρμοστεί σε άλλο στιλ ποδοσφαίρου -αμέσως έβαλε 4 γκολ και έδωσε 4 ασίστ. Εξτρέμ.

Και θυμίζω ότι πριν τα κάνει αυτά στη Βίλεμ, είχα βγάλει στο «ΦΩΣ» τον Βούζα ο οποίος είπε ότι ο Βρουσάι αδικήθηκε. Και ότι σε σχέση με κάτι άλλους που είδαμε στον Ολυμπιακό, ο Βρουσάι έπρεπε να παίξει περισσότερο.

Πήρα τώρα ένα τηλέφωνο ξανά τον Βούζα διότι ήταν 4 χρόνια ο αρχιπροπονητής στο Ρέντη. Με πολλές επιτυχίες και τίτλους. Τι μου είπε τώρα; «Απλώς κύριε Σινάνογλου βάλτε τις δηλώσεις που έκανα για το παιδί στο "ΦΩΣ" και στο fosonline στις 21 Δεκεμβρίου, πριν δηλαδή πάει στη Βίλεμ». Τον ρώτησα αν μπορώ να γράψω αυτό που μου είπε τώρα, και είπε ναι.

Τι μου είχε δηλώσει λοιπόν; Διαβάστε το. 21 Δεκεμβρίου ήταν:

«Αδικείται ο Βρουσάι με τη διαχείριση που γίνεται! Δεν πρέπει να χάσει αυτά τα χρόνια το παιδί, είναι αυθεντικό ταλέντο. Είδες τι γκολάρα έβαλε τώρα; Αν είχε παίξει τα ματς του Ναουέλ, θα είχε βάλει περισσότερα γκολ. Τα έχει όλα, ξέρει πολλή μπάλα, σκοράρει εύκολα, ασίστ δίνει. Και να ξέρεις τον θέλουν ήδη ομάδες από έξω. Αγώνες χρειάζεται».

Ο Βασίλης Βούζας λοιπόν που τον ήξερε πιο καλά από όλους διότι ήταν ο προπονητής του, έπεσε σε όλα μέσα γρήγορα! Πράγματι στο εξωτερικό πήγε. Πράγματι σκοράρει εύκολα. Πράγματι ασίστ δίνει.

Έκανα ρεπορτάζ στην Ολλανδία. Πριν πάω στο ρεπορτάζ, να θυμίσω ότι και ο Τσιμίκας στη Βίλεμ είχε δοθεί δανεικός και γύρισε άλλος παίκτης. Και όταν συγκρίνουμε Τσιμίκα με Βρουσάι στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού, μιλάμε για ανόμοια πράγματα. Ένα καλό ταλέντο θεωρούνταν ο Τσιμίκας όταν πήγε από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα και μετά στη Βίλεμ. Αντιθέτως ο Βρουσάι θεωρούνταν το Νο1. Και φανταστείτε, θα έπαιζε βασικός φέτος ο Τσιμίκας στον Ολυμπιακό, αν δεν υπήρχε ο εξαιρετικός Κούτρης.

Πάμε λοιπόν τώρα να γράψουμε κάποια πράγματα για τον Μάριο Βρουσάι στη Βίλεμ. Πρώτα από όλα ο Ολυμπιακός δεν τον έδωσε τυχαία εκεί. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο στηρίζεται στην παραγωγή παικτών, και ειδικά η Βίλεμ βάζει πολλά νέα παιδιά στην πρώτη ομάδα. Επίσης με τον μάνατζερ του Βρουσάι ο Ολυμπιακός έχει καλή σχέση, έχουν κάνει αρκετές δουλειές μαζί, και το επιτυχημένο μοντέλο βελτίωσης του Τσιμίκα λειτούργησε υπέρ του να πάει και ο Βρουσάι εκεί.

Μάλιστα, υπάρχει τέτοια εμπιστοσύνη, που του έκανε διετές συμβόλαιο του Βρουσάι ο Ολυμπιακός με το που τον έστειλε στην Ολλανδία. Χωρίς φόβο μην πάθει καμία πλάκα διότι ο δανεισμός του στη Βίλεμ είναι για 1,5 χρόνο! Δηλαδή να παίξει φέτος τη μισή σεζόν και την επόμενη εκεί. Να δουλέψει, να πάρει αγώνες στα πόδια του, και να γυρίσει έτοιμος. Ναι, αλλά άμα γυρίσει παικταράς το άλλο καλοκαίρι, μετά θα λήγει τον Γενάρη το συμβόλαιό του. Και υπάρχει και μια ρήτρα σύμφωνα με πληροφορίες. Όμως μαθαίνω ότι έχουν προνοήσει να βάλουν και ρήτρα επαναγοράς. Δηλαδή να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Ο Βρουσάι μένει σε ένα σπίτι μαζί με τον Βαγγέλη Παυλίδη. Δύο ελληνόπουλα μένουν μαζί. Τον ξέρει τον Παυλίδη από τις μικρές Εθνικές.

Η πόλη Τίλμπουργκ της Βίλεμ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως δεν είναι και χωριό, έχει 200.000 κατοίκους, τα ήξερε αυτά αφού είχε μιλήσει με τον Τσιμίκα πριν πάει εκεί. Θάλασσα και τέτοια ξεχάστε τα, καμία σχέση με τα δικά μας. Και ο καιρός τελείως διαφορετικός. Ε, για αυτό πάνε οι νεαροί εκεί, για να αφοσιωθούν στη μπάλα!

110 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ είναι η πόλη της Βίλεμ, η Τίλμπουργκ. Στην ενδοχώρα. Και 85 χιλιόμετρα από το Ρότερνταμ. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ολλανδίας με το Βέλγιο. Το κακό είναι ότι ενώ η Ολλανδία συνορεύει και με τη Γερμανία, οι γονείς του Βρουσάι που ζουν και εργάζονται στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, δεν μπορούν να τον βλέπουν συχνά, διότι το Φράιμπουργκ από την Τίλμπουργκ απέχει 600 χιλιόμετρα!

Είναι συνηθισμένος όμως ο νεαρός, χρόνια ήταν εδώ μόνος του στο Ρέντη, ζούσε στους ξενώνες του Ρέντη, αφού οι γονείς του ήταν στη Γερμανία.

Όπου γης και πατρίς. Αλβανόπουλο που όμως είναι από παιδί εδώ, μιλάει σαν Ελληνόπουλο, διάλεξε τις ελληνικές εθνικές ομάδες των μικρών, είναι και Ελληνόπουλο, με Αλβανούς γονείς που ζουν στη Γερμανία μετανάστες, το παιδί ήταν μετανάστης στην Ελλάδα και τώρα είναι μετανάστης στην Ολλανδία! Μια οικογένεια, 4 χώρες. Ελλάδα, Αλβανία, Γερμανία, Ολλανδία. Έτσι είναι η ζωή. Και πρέπει να αγωνιστείς για να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου.

Εξτρέμ που στην Κ-19 του Ολυμπιακού είχε βάλει 19 γκολ σε 22 αγώνες! Το καλό είναι ότι στη Βίλεμ τον βάζουν και στις δύο πλευρές και έτσι παίρνει αγώνες στα πόδια του και στις δύο πλευρές.

Πώς του φαίνεται ο δανεισμός στη Βίλεμ και το ότι παίζει βασικός, βάζει γκολ, δίνει ασίστ; Γιατί δεν πήρε περισσότερες ευκαιρίες στον Ολυμπιακό; Κρατήστε αυτά τα δύο που μαθαίνω ότι λέει στο περιβάλλον του και δείχνει ότι έχει μυαλό. Πρώτον, δεν έχει πρόβλημα, εκείνος να παίζει μόνο θέλει! Δεύτερον, το θεωρεί λογικό που παίζει στη Βίλεμ αλλά δεν έπαιζε στον Ολυμπιακό διότι στον Πειραιά είναι πολύ πιο δύσκολο να προωθηθεί ένα νέο παιδί, ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλο μέγεθος ως σύλλογος με υψηλές απαιτήσεις.

Όσοι ξέρουν το ταλέντο του, όπως ο Βασίλης Βούζας και ο Γιώργος Αμανατίδης, και ο Κυριάκος Καραταϊδης, περιμένουν πολλά από αυτό το παιδί. Όταν είσαι 20 χρονών, εξτρέμ γρήγορος, ψηλός, ντριμπλαδόρος, γκολτζής, και έχεις το κεφάλι κάτω και δουλεύεις, είναι θέμα χρόνου να αλλάξεις επίπεδο. Είναι για μεγαλύτερα πράγματα αυτό το παιδί.

Και ο Βούζας και ο Αμανατίδης και ο Καραταϊδης που εργάζονταν στο Ρέντη, μου έχουν πει ότι είναι το μεγαλύτερο ταλέντο των τελευταίων χρόνων που πέρασε από εκεί. Το next big thing μετά τον Ρέτσο που έκανε μεταγραφή 20 εκ. ευρώ αλλά τον πλάκωσαν οι τραυματισμοί μετά από τη μεγάλη του μεταγραφή. Στο χέρι του είναι να το αποδείξει.