Πώς η Ντόρτμουντ έκανε "δικό της" το You'll Never Walk Alone

Ο νέος ύμνος της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Παντού την ακολουθεί. Παύει πλέον να είναι ένα τραγούδι ή ένα σύνθημα και γίνεται τρόπος ζωής. 

Πώς η Ντόρτμουντ έκανε "δικό της" το You'll Never Walk Alone

Πριν από περίπου 23 χρόνια και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1996 η Ντόρτμουντ αντιμετώπιζε την Καρλσρούη στο Signal Iduna Park σε ένα παιχνίδι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών της.

Ελάχιστα λεπτά πριν τη σέντρα, το πενταμελές συγκρότημα «Pur Harmony» παίρνει θέση στο χλοοτάπητα του γηπέδου προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο τραγούδι, το οποίο εκτός από «ύμνος» της Μπορούσια θα ήταν η παντοτινή συνοδεία της. Ο λόγος φυσικά για το περίφημο και ανατριχιαστικό «You’ll never walk alone», που ακουγόταν εδώ και χρόνια στο Anfield και γέμιζε όλους όσοι το άκουγαν, με έντονα συναισθήματα.

Η αρχή αυτού του συγκροτήματος έγινε από τους Matthias Kartner και Thomas Henneböhl, οι οποίοι έφτιαξαν ένα ντουέτο και με τον καιρό προστέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη. Το συγκρότημα είχε ξαναγράψει τραγούδι για την μεγάλη ομάδα της Βεστφαλίας το 1994 το οποίο είχε τίτλο «Ole, jetzt kommt der BVB» και ακόμα και σήμερα είναι το μεγαλύτερο σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Αυτό όμως δεν τους ήταν αρκετό, ήταν όμως μια καλή αρχή για να παρουσιάσουν κάτι που θα έπρεπε να ξεχωρίζει, κάτι που θα έπρεπε να αγγίζει ακόμα περισσότερο τις καρδιές των οπαδών.

Αρκετοί οπαδοί τούς πλησίασαν και τους έλεγαν για αυτό το τραγούδι-ύμνο που είχαν ακούσει στο Anfield από τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Συνεχώς ρωτούσαν, αν μπορεί να γίνει μία διασκευή ειδικά για την Ντόρτμουντ. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο εμπόδιο.

Το «You’ll never walk alone» είναι κομμάτι ενός μιούζικαλ από το μακρινό 1945 ονόματι «Carousel», πολύ πριν τραγουδηθεί σε ποδοσφαιρικά γήπεδα. Το τραγούδι γράφτηκε μέσα σε τραγικές συνθήκες, καθώς πέθανε ο καλύτερος φίλος του συνθέτη και στην κηδεία του γράφτηκε αυτό το τραγούδι.

Η διαδικασία απόκτησης των δικαιωμάτων του τραγουδιού, που προέρχεται μιούζικαλ ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και αυτό το γνώριζαν όλοι. Μετά από πολλές προσπάθειες ο Matthias Kartner πήγε στο στούντιο και ερμήνευσε το τραγούδι.

Κάπως έτσι η νέα έκδοση του τραγουδιού για λογαριασμό της Μπορούσια ήταν πλέον γεγονός. Ο Norbert Dickel επέτρεψε η πρεμιέρα του τραγουδιού αυτού να παρουσιαστεί στο ιερό χλοοτάπητα του Westfalenstadion και από τότε έχει καθιερωθεί να παίζεται πριν το ξεκίνημα στο γήπεδο του Ντόρτμουντ.

Μετά την οριστική διάλυση του συγκροτήματος το 1997, ο Matthias Kartner συνέχισε να τραγουδά μόνος του για την ομάδα της καρδιάς του, ενώ ο Thomas Henneböhl σταμάτησε να ασχολείται με τη μουσική. Από τότε οι δυο τους δεν έχουν επαφές, ωστόσο όταν πρόκειται να τραγουδήσουν για την Μπορούσια είναι πάντα εκεί σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Το «You’ll never walk alone» έχει γίνει ο τρόπος ζωής στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ποτέ μόνη. Στις καλές και στις κακές μέρες. Αυτό ήταν τότε, αυτό συμβαίνει σήμερα και αυτό θα συμβαίνει για πάντα.

Δείτε βίντεο του Fosonline.gr, μέσα από την κερκίδα του Signal Iduna Park: