Ζανκτ Πάουλι - Αμβούργο: Μία πόλη «διχοτομείται»!

Zανκτ Πάουλι και Αμβούργο κοντράρονται σήμερα (10/3, 14:30, ΟΤΕ Sport 8) στο «Στάδιο Μίλερντορ» στο μεγάλο τοπικό ντέρμπι, που φέρνει για ακόμα μία φορά αντιμέτωπους δύο διαφορετικούς κόσμους

Ζανκτ Πάουλι - Αμβούργο: Μία πόλη «διχοτομείται»!

Mία πόλη, δύο ομάδες, ένα απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι: Ζανκτ Πάουλι εναντίον Αμβούργου! Δύο… διαφορετικοί κόσμοι που τίθενται σήμερα (2.30 μμ) αντιμέτωποι στο «Στάδιο Μίλερντορ» για την 25η αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας, με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο και για τους δύο «αιωνίους», τόσο για τη σημασία των τριών βαθμών όσο φυσικά και το γόητρο.

Από τη μία οι «δεινόσαυροι» του ποδοσφαίρου της χώρας (σ. το Αμβούργο) που εξελίχθηκαν σε κορυφαίο κλαμπ, απόρροια των αγωνιστικών τους επιτυχιών με τα έξι πρωταθλήματα, τα τρία Κύπελλα Γερμανίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1977, αλλά και μεταξύ άλλων τους δύο τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών, από τους οποίους κατέκτησαν εκείνον του 1983, έχοντας στον πάγκο τους τον θρυλικό Ερνστ Χάπελ κόντρα στη Γιουβέντους του Τραπατόνι και των Πλατινί, Ρόσι, Σιρέα, Τζοφ.

Και από την άλλη οι «περιθωριακοί». Μία Ζανκτ Πάουλι της νεκροκεφαλής, των αναρχικών, των ιερόδουλων, το καμάρι της πιο κακόφημης συνοικίας του Αμβούργου, που βασίζεται σε μία κουλτούρα αλληλεγγύης και κοινωνικών δεσμών αποκηρύσσοντας οτιδήποτε ρατσιστικό και σεξιστικό. Μία ομάδα που έγινε η πρώτη που απέκλεισε τα ακροδεξιά στοιχεία από το γήπεδό της, σε μια εποχή που ο φασιστικής έμπνευσης χουλιγκανισμός δυσφήμιζε το άθλημα σε όλη την Ευρώπη, αλλά κι ένας σύλλογος που παρότι δεν έχει κατακτήσει πρωταθλήματα ή ευρωπαϊκούς τίτλους διατηρεί κλαμπ οπαδών σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Από τις… ημέρες Σεπτεμβρίου στο σήμερα

Τελευταία φορά που οι δύο αυτές ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Τότε που το Αμβούργο είχε υποδεχτεί τη Ζανκτ Πάουλι στο «Στάδιο Φόλκσπαρκ» για την όγδοη αγωνιστική του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας της χώρας. Ένα ματς που είχε τη δική του ξεχωριστή σημασία, μιας και ήταν το πρώτο ανάμεσα στις δύο συμπολίτισσες έπειτα από επτά χρόνια. Το «στείρο» 0-0 άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για τους δύο «αιωνίους». Λογαριασμούς που θα κληθούν να λύσουν σήμερα το μεσημέρι στο «άντρο» της Ζανκλτ Πάουλι, σε ένα παιχνίδι, μάλιστα, με τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Οι δύο ομάδες συνεχίζουν τη μάχη τους για τη διεκδίκηση της ανόδου στην Μπουντσελίγκα. Το Αμβούργο έχει τον πρώτο λόγο αφού βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα (σ. σε ισοβαθμία με τη δεύτερη Ουνιόν Βερολίνου), αλλά ξοπίσω του παραμένει πάντα η Ζανκτ Πάουλι με τέσσερις πόντους λιγότερους που σήμερα θέλει διακαώς το τρίποντο ώστε να μειώσει στον πόντο τη μεταξύ τους διαφορά και να μπει δυναμικά στο κυνήγι της προνομιούχας θέσης για την επιστροφή της στα μεγάλα «σαλόνια». Υπενθυμίζεται πως οι δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας οδηγούν στην απευθείας άνοδο και η τρίτη δίνει αγώνα μπαράζ στο τέλος της κανονικής περιόδου.

Το Αμβούργο είναι ήδη στο πόδι ενόψει του σημερινού παιχνιδιού των δύο «αιωνίων», ενώ ακόμα και φίλαθλοι από ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν μάχη για την απόκτηση ενός εισιτηρίου ώστε να νιώσουν από κοντά τη μαγεία αυτού του τοπικού ντέρμπι. Επί ποδός φυσικά και οι αστυνομικές Αρχές για την αποφυγή επεισοδίων, αφού σε μία τέτοια αναμέτρηση το θερμόμετρο χτυπάει… κόκκινο! Για την ιστορία, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ακόμα και οι πόρνες της γειτονιάς ενισχύουν το εχθρικό κλίμα και δεν δέχονται πελάτες που φέρουν τα διακριτικά του Αμβούργου. Το ποια ομάδα θα βγει σήμερα νικήτρια από τη μάχη των δύο αιωνίων της πόλης και θα κάνει ένα ακόμα βήμα για την επίτευξη του στόχου της, την άνοδο στα μεγάλα «σαλόνια» του γερμανικού πρωταθλήματος, δεν θα αργήσουμε και πολύ να το μάθουμε… Στη γηπεδούχο ομάδα παίζει και ένα δικό μας παιδί ο Δημήτρης Διαμαντάκος, που έδωσε συνέντευξη στο fosonline.gr

Διαβάστε το αφιέρωμα στην Ζαντκ Πάουλι