Κερδίζοντας αλά... Βαλβέρδε!

Οι δύο νίκες της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης ήρθαν βάσει σχεδίου του τεχνικού από την Εξτρεμαδούρα κι όχι όπως περίμεναν οι περισσότεροι.

Κερδίζοντας αλά... Βαλβέρδε!

Μια εβδομάδα πριν, παραμονή του πρώτου "clasico" του Κυπέλλου, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης και οι παίκτες του ερωτώνταν αν φοβούνται τον Μέσι. Βλέπετε ο Αργεντινός προερχόταν από χατ τρικ με τη Σεβίλλη (50ο της καριέρας του, φτάνοντας τα 650 γκολ), όπου είχε οδηγήσει σχεδόν μόνος του την Μπαρτσελόνα στην επιτυχία (2-4) δίνοντας και μια ασίστ στον Σουάρες.

Σολάρι και παίκτες των «μερένχες» αρνήθηκαν ότι υπάρχει φόβος για τον Αργεντινό, αλλά πήραν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιορίσουν τον πρώτο σκόρερ των "clasico" (26 γκολ) από το να... οργιάσει! Και τα κατάφεραν περίφημα. Ούτε στο Κύπελλο, ούτε στο πρωτάθλημα, ο αρχηγός της Μπάρτσα σκόραρε. Σε κανένα από τα δύο ματς, επίσης, δεν είχε ασίστ. Τότε πως οι «μερένχες» έχασαν με 3-0 και 1-0 αντίστοιχα;

Των... άκρων!

Γιατί η Μπαρτσελόνα πήγε με το πλάνο Βαλβέρδε. Ο οποίος προβλέποντας την πολυκοσμία στο χώρο του κέντρου, όπου δραστηριοποιείται ο Μέσι, μετέφερε τη δημιουργία της Μπαρτσελόνα στα άκρα. Στο πρώτο ματς από την αριστερή πτέρυγα, με τον Ντεμπελέ, να «συνδιαλέγεται» με τον Σουάρες, στο 0-1, το οποίο, είναι η αλήθεια, ότι ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα.

Η ελευθερία κινήσεων που έδωσε στον Γάλλο – τον οποίο τον «κέρδισε», παρότι προ μηνών θεωρούνταν απ’ όλους «καμμένο χαρτί», λόγω των αργοπορημένων αφίξεων του στις πρωινές προπονήσεις – επιβραβεύθηκε στο 0-2, που ήρθε από δεξιά. Το γκολ θα έβαζε, ξανά, ο Σουάρες, αν ο Βαράν δεν παρεμβαλόταν, πετυχαίνοντας αυτογκόλ....

Στο δεύτερο ματς, του πρωταθλήματος, διόρθωσε τις αμυντικές ανορθογραφίες του πρώτου. Άφησε εκτός τον Σεμέδο. Επανέφερε δεξί μπακ τον Σέρχι Ρομπέρτο κι έδωσε στον Ράκιτιτς εντολή να ντουμπλάρει το μαρκάρισμα του Βινίσιους που είχε ταλαιπωρήσει αφάνταστα στο ματς Κυπέλλου όποιον βρήκε απέναντι του.

Αποτέλεσμα όχι μόνο να περιορίσει τον, 18χρονο (υπερταλαντούχο αλλά επιπόλαιο στα τελειώματα του), Βραζιλιάνο εξτρέμ, αλλά ο Καταλανός κι ο Κροατής συνεργάστηκαν στο δεξί άκρο της επίθεσης των «μπλαουγκράνα», βάζοντας στην μέση τον Σέρχιο Ράμος, πριν ο Βαλκάνιος πετύχει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

«Της αμύνης τα παιδιά...»

Τα υπόλοιπα πήγαν βάσει του manual του τεχνικού από την Εξτρεμαδούρα. Ο οποίος έδειξε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αμυντική του γραμμή: με κορυφαίους τους Πικέ και Λενγκλέ (αποκάλυψη της χρονιάς, αφού παρότι αποκτήθηκε για αναπληρωματικός και τώρα που γύρισε ο Ουμτιτί, από τραυματισμό, παραμένει βασικός) κράτησε το μηδέν, αφήνοντας την μπάλα στους («φλύαρους») Καστιγιάνους.

Άλλωστε πίσω τους έχουν την εγγύηση ενός από τους καλύτερους γκολκίπερ παγκοσμίως. Του Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, ο οποίος διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Το μόνο που δεν πήγε βάσει σχεδίου ήταν ότι αυτή τη φορά δεν βρέθηκε το 2ο γκολ στο ανοικτό γήπεδο και το σασπένς έμεινε μέχρι τέλους. Έστω κι έτσι, όμως, οι καλύτερες ευκαιρίες ανήκαν στην Μπάρτσα, που κέρδισε ευκολότερα απ’ ότι στο Κύπελλο.

Σημαντικότερο ενδεχομένως κι από τις νίκες στα κλάσικο είναι πως οι «μπλαουγκράνα» δείχνουν αν όχι... απεξαρτημένοι από τις διαθέσεις και την κατάσταση του Μέσι ότι έχουν κι άλλες αγωνιστικές σταθερές. Άλλωστε και το θριαμβευτικό 5-1, στον πρώτο γύρο, απόντος του Αργεντινού επετεύχθη...