Πώς ο Σόλσκιερ αφύπνισε τη Μάντσεστερ

Μέσα σε δύο μήνες ο Σόλσκιερ έκανε την Γιουνάιτεντ ξανά ομάδα, επανέφερε το κλίμα στα αποδυτήρια, όμως δεν θα τα είχε καταφέρει όλα αυτά χωρίς τη βοήθεια και την παρουσία του Φέργκιουσον.

Πώς ο Σόλσκιερ αφύπνισε τη Μάντσεστερ

Ο Σόλσκιερ είχε τον καλύτερο δάσκαλο όταν έπαιζε στη Γιουνάιτεντ, τον θρυλικό Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, και φαίνεται πως ακολουθεί τα βήματά του.

O 'Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει κάνει εκπληκτικό ξεκίνημα στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετρώντας 10 νίκες και μία ισοπαλία σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ο Νορβηγός έχει αναλάβει την ομάδα ως υπηρεσιακός τεχνικός, μετά την απόλυση του Μουρίνιο, ωστόσο τα παιχνίδια με την Παρί Σεν Ζερμέν για τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορούν να τον κάνουν και μόνιμο προπονητή των «κόκκινων».

Μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων κατάφερε να επαναφέρει το θετικό κλίμα στα αποδυτήρια και να αποβάλει την τοξική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει η Ζοσέ Μουρίνιο, ενώ έχει κάνει τον κόσμο να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την ομάδα.

Τα λάθη των διαδόχων

Στη μετά Φέργκιουσον εποχή, κάθε προπονητής που πέρασε, άλλαξε από λίγο ως πολύ συνήθειες ρουτίνας, με αποτέλεσμα να γκρεμίζεται σιγά σιγά μια αυτοκρατορία.

Ο Ντέιβιντ Μόγες έβγαλε φαγητά από το μενού των παικτών, ο Λουίς Φαν Χάαλ έστησε προβολείς στο προπονητικό κέντρο για να κάνουν απογευματινές προπονήσεις, ενώ ο Μουρίνιο παρατούσε και άλλαζε τις εβδομαδιαίες συνεντεύξεις Τύπου, προκαλώντας την οργή των δημοσιογράφων, αλλά και των παικτών του.

Η κίνηση ματ του Σόλσκιερ

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Σόλσκιερ ήταν να καλέσει τον πρώην βοηθό του Φέργκιουσον, Μάικ Φέλαν, ο οποίος εκείνο τον καιρό δεν ήταν εύκολο να βρεθεί, καθώς εκπαίδευε σε σχολή ποδοσφαίρου στο Burnley College. Ο Νορβηγός τελικά κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε και τον έπεισε να συνεργαστεί μαζί του. Ήξερε πως η παρουσία του Φέλαν θα είχε μεγάλη επιρροή. Και έτσι αποδείχθηκε, υπογραμμίζοντας το λάθος που έκανε ο Μόγες, διώχνοντάς τον από τον σύλλογο το 2013.

Ο Σόλσκιερ έρχεται σε επαφή με όλα τα άτομα που σχετίζονται με την Γιουνάιτεντ, μιλώντας με το προσωπικό της κουζίνας, μέχρι και τη γυναικεία ομάδα νέων στις προπονήσεις τους, ενώ συχνά βγάζει φωτογραφίες με τις νεανίδες και τους γονείς τους.

Ένας γονιός συγκεκριμένα είπε: « Αν υπάρχει καλύτερο άτομο από αυτόν, ακόμα δεν το έχω γνωρίσει»

Ο μέντορας Φέργκιουσον

Ο Φέργκιουσον του έχει δώσει αρκετές συμβουλές και λειτουργεί σαν μέντορας του Σόλσκιερ. Ο Σερ Άλεξ έχει επισκεφτεί δύο φορές το προπονητικό κέντρο των «κόκκινων». Η πρώτη ήταν τη μέρα που προσλήφθηκε ο Νορβηγός και η δεύτερη όταν ήρθε ο Τζουζέπε Ρόσι να προπονηθεί με την ομάδα, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του με τη φανέλα της Μάν. Γιουνάιτεντ.

Ο Σόλσκιερ τείνει να καλεί στο γραφείο του τον Φέργκιουσον μετά από αγώνες στο Ολντ Τράφορντ, ωστόσο ο Σκωτσέζος έχει συχνά παρέα και η συνάντησή τους είναι σύντομη.

Όπως ο «Φέργκι», έτσι και ο Νορβηγός προτιμάει να παρακολουθεί τις προπονήσεις παρά να δίνει οδηγίες, τις οποίες έχει αναθέσει στους Κάρικ και ΜακΚένα.

Πηγή: BBC