Το «κλειδί» (Φραν) Σολ της Ντιναμό Κιέβου

Η καριέρα του νεοαποκτηθέντα Ισπανού επιθετικού που συμπεριλήφθηκε στην λίστα του ουκρανικού συλλόγου για το Γιουρόπα Λιγκ και θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού

Το «κλειδί» (Φραν) Σολ της Ντιναμό Κιέβου

Η Ντιναμό Κιέβου ολοκλήρωσε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τις φιλικές της αναμετρήσεις και πλέον μετρά το χρόνο αντίστροφα για το πρώτο της επίσημο παιχνίδι από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη. Αντίπαλός της την προσεχή Πέμπτη στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ θα είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος με τη σειρά του φιλοδοξεί να κάνει στο «Γ. Καραϊσκάκης» το πρώτο «βήμα» για την πρόκρισή του στους «16» της διοργάνωσης, ενόψει και της ρεβάνς των δύο ομάδων στο Κίεβο στις 21 του μηνός.

Στην ευρωπαϊκή λίστα του ουκρανικού συλλόγου συμπεριλήφθηκε αυτόν τον μήνα ο Φραν Σολ, ο οποίος αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου από τη Βίλεμ. Ποιος είναι όμως ο Ίβηρας φορ που θα βρουν απέναντί τους οι «ερυθρόλευκοι»;

Ο Σολ γεννήθηκε στη Μαδρίτη και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Ρεάλ, ενώ σε ηλικία 18 ετών έπαιξε στην τρίτη ομάδα των «μερένχες». Αφού πέρασε από Λούγκο και Οβιέδο ως δανεικός ολοκλήρωσε την πορεία του στη Ρεάλ το 2014, με την οποία πέτυχε 19 γκολ σε 69 εμφανίσεις του, και στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιγιαρεάλ, όπου το 2015 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα του «κίτρινου υποβρυχίου». Τη μεγάλη καριέρα, ωστόσο, ο Σολ την έκανε στη Βίλεμ, στην οποία μετακόμισε μόλις έναν χρόνο αργότερα…

Η Βίλεμ, οι «μνηστήρες» και η μεταγραφή στη Ντιναμό

Τον Ιούνιο του 2016 ο Σολ για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική του καριέρα αποφάσισε να αγωνιστεί μακριά από την πατρίδα του και αποδέχτηκε την πρόταση της Βίλεμ για να συνεχίσει την πορεία του στα ολλανδικά γήπεδα. Έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη νέα του ομάδα και από το ντεμπούτο του κιόλας κατάφερε να σκοράρει στον αγώνα κόντρα στη Φίτεσε. Δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί… Δύο εβδομάδες αργότερα βρήκε δίχτυα και απέναντι στον Άγιαξ, στη νίκη της Βίλεμ με 2-1 που είχε μάλιστα και τη δική της ξεχωριστή σημασία, αφού ήταν και η πρώτη εντός έδρας στην ιστορία της σε βάρος του «Αίαντα» στην Ερεντιβιζιέ.

Στα δύο περίπου χρόνια της παραμονής του στην ολλανδική ομάδα ο Σολ σκόραρε… κατά ριπάς και μοιραία τράβηξε πάνω του τα βλέμματα ουκ ολίγων ευρωπαϊκών συλλόγων που «έριζαν» για την απόκτησή του. Άλλωστε, σε 79 συνολικά συμμετοχές του είχε βρει δίχτυα 39 φορές, ενώ στο πρώτο μισό της εφετινής Ερεντιβιζιέ σκόραρε 13 φορές σε 17 παιχνίδια με τη Βίλεμ. Μάλιστα, παρότι έχει ήδη μετακομίσει πλέον στη Ντιναμό Κιέβου, στη λίστα των πρώτων σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος το όνομά του παραμένει στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης μαζί με αυτά των Ίρβινγκ Λοσάνο (Αϊντχόφεν) και Ντούσαν Τάντιτς (Άγιαξ), ενώ πρώτος είναι ο Λουκ Ντε Γιόνγκ (Αϊντχόφεν) με 18 γκολ.

Το συμβόλαιο του Σολ στη Βίλεμ εξέπνεε το καλοκαίρι και παρότι υπήρχε οψιόν ανανέωσης για έναν επιπλέον χρόνο, εν τούτοις το ενδιαφέρον για την απόκτησή του ήταν μεγάλο και κυρίως από συλλόγους της Βρετανίας: από τους δύο «αιωνίους» αντιπάλους της Σκωτίας, την Σέλτικ και την Ρέιντζερς, μέχρι τις αγγλικές Λιντς, Ντέρμπι, Χάντερσφιλντ, Μίντλεμσπρο και την ουαλική Σουόνσι, ενώ αργότερα προστέθηκαν και η Κάρντιφ με την Μπέρνλι. Όλη αυτή την περίοδο η Ντιναμό Κιέβου παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη του Σολ, ώσπου αποφάσισε να μπει και η ίδια στη μάχη για τα δικαιώματά του.

Η ουκρανική ομάδα, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ ως πρώτη από τον 11ο όμιλο, θέλησε να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή ενόψει και του αγώνα της με τον Ολυμπιακό στους «32» της διοργάνωσης. Έτσι, τον περασμένο μήνα κατάφερε τελικά να κερδίσει την κούρσα για την απόκτηση του Ισπανού επιθετικού και να τον εντάξει στο ρόστερ της.

Τα δυνατά του σημεία

Ο Σολ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος μέσα στην περιοχή για τις αντίπαλες άμυνες, ενώ δυνατό του σημείο είναι τα τελειώματα των φάσεων. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι έχει ύψος 1.81μ., είναι πολύ καλός στις εναέριες μονομαχίες και αυτά ήταν και τα στοιχεία που παρατήρησαν μεταξύ άλλων Σέλτικ και Ρέιντζερς, όταν αναζητούσαν μία εναλλακτική λύση στην επίθεσή τους για τους Λι Γκρίφιθς και Αλφρέδο Μορέλος αντίστοιχα.

Ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση της Ντιναμό Κιέβου για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ουκρανία και ακολούθησε άμεσα τον περασμένο μήνα την αποστολή της ομάδας στην Ισπανία για την προετοιμασία της. «Ο πιο σημαντικός αγώνας για μένα θα είναι στις 14 Φεβρουαρίου, καθώς αυτό θα είναι πιθανότατα το επίσημο ντεμπούτο μου στη Ντιναμό. Ανυπομονώ για το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό», είπε πριν από λίγες μέρες ο Φραν Σολ.

Την Πέμπτη ο Ολυμπιακός και το κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» θα περιμένει τόσο τον ουκρανικό σύλλογο, όσο και τον ίδιο τον Ισπανό επιθετικό, με την ελπίδα να είναι οι «ερυθρόλευκοι» αυτοί που θα πάρουν το θετικό αποτέλεσμα ώστε να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.