Η πτώση της Μάντσεστερ Σίτι

Οι λόγοι της αγωνιστικής πτώσης των «πολιτών» την εφετινή αγωνιστική περίοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, σε σχέση με την περσινή εντυπωσιακή τους πορεία στα μεγάλα «σαλόνια» του θεσμού

Η πτώση της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να συγκεντρώσει τα εύσημα την περσινή αγωνιστική περίοδο με την πορεία της στην Πρέμιερ Λιγκ στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και πετυχαίνοντας μία σειρά από εντυπωσιακά ρεκόρ. Πέρσι τέτοιον καιρό είχε ήδη ξεφύγει και μάλιστα με διαφορά από τους διώκτες της στην «κεφαλή» του βαθμολογικού πίνακα, ώσπου τελικά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην κορυφή της κατάταξης έχοντας ρεκόρ πόντων (100), περισσότερων γκολ (106) αλλά και μεταξύ άλλων ένα ανεπανάληπτο σερί συνεχόμενων νικών που από τα μέσα της περιόδου δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβητήσεις όσον αφορά την ομάδα που ανέβαινε στον βρετανικό «θρόνο».

Κι όμως… Όσοι πίστευαν ότι η εφετινή περίοδος θα ήταν ανάλογη της περσινής για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, τελικά διαψεύστηκαν! Με 14 αγωνιστικές να απομένουν πλέον για το φινάλε την τρέχουσας σεζόν στην κατηγορία, οι «γαλάζιοι» συνεχίζουν να κυνηγούν την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ενώ οι πιθανότητές τους για τη διατήρηση των σκήπτρων στην κατηγορία έχουν αρχίσει να μειώνονται. Τι άλλαξε όμως σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο στο «στρατόπεδο» της Μάντσεστερ Σίτι και οι «πολίτες» έδειξαν ένα διαφορετικό αγωνιστικό «πρόσωπο»;

Η ιστορία την τελευταία 10ετία

Πρώτα απ’ όλα, ξεκινώντας από ένα γενικότερο πλαίσιο, μπορεί ο Πεπ Γκουαρντιόλα να κατάφερε τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γερμανία να φτάσει στην κατάκτηση συνεχόμενων τίτλων με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα, ωστόσο στην Πρέμιερ Λιγκ η κατάσταση δεν είναι ανάλογη με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ΚΑΜΙΑ ομάδα της μεγάλης κατηγορία δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση σερί τίτλου πρωταθλήματος, όσα μεγάλα αστέρια κι αν είχε στο ρόστερ της και με οποιονδήποτε προπονητή στον πάγκο της. Από την «αυγή» της νέας χιλιετίας, δε, μόνο δύο ομάδες τα κατέφεραν: η Τσέλσι με τον Ζοσέ Μουρίνιο τις περιόδους 2004-05 και 2005-06 και φυσικά δύο φορές η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1998–99, 1999-00, 2000-01 και 2006-07, 2007-08, 2008-09) του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που ήταν μάλιστα και η τελευταία.

Το Μουντιάλ και η κούραση

Από το περασμένο καλοκαίρι ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε να αντιμετωπίσει στη Μάντσεστερ Σίτι τον παράγοντα κούραση, λόγω της συμμετοχής ουκ ολίγων ποδοσφαιριστών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ρωσίας. Εκ του αποτελέσματος, όσο μεγάλο ρόστερ κι αν είχαν οι «πολίτες» δεν κατάφεραν να βρουν λύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 16 παίκτες των «γαλάζιων» πήραν μέρος στο Μουντιάλ που ήταν μάλιστα και οι περισσότεροι σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο σύλλογο στον κόσμο, ενώ από αυτούς μόνο ο Ιλκάι Γκουντογκάν ολοκλήρωσε την πορεία του από τη φάση των ομίλων της διοργάνωση, με τον αποκλεισμό της Γερμανίας.

Τη στιγμή που ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων επέστρεψαν νωρίτερα στις ομάδες τους έπειτα από την ολοκλήρωση του Μουντιάλ και των καλοκαιρινών τους διακοπών, όπως για παράδειγμα οι Σαλάχ και Μανέ στη Λίβερπουλ, στη Σίτι ποδοσφαιριστές όπως οι Κέβιν Ντε Μπρούιν, Ραχίμ Στέρλινγκ άργησαν να επιστρέψουν, ενώ ο στόπερ Τζον Στόουνς που έφτασε ως τον «μικρό τελικό» με την εθνική Αγγλίας έχοντας στις «πλάτες» του 645 αγωνιστικά λεπτά στο Μουντιάλ, χρειάστηκε να κόψει τις καλοκαιρινές του διακοπές και να γυρίσει νωρίτερα για τις υποχρεώσεις της Σίτι στο πρωτάθλημα.

Η αντοχή, οι 30άρηδες και το τίμημα της επιτυχίας

Η κούραση από το Μουντιάλ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί από τους παίκτες «κλειδιά» του έμψυχου δυναμικού της Σίτι είναι από 30 ετών και άνω, όπως οι Φερναντίνιο (33), Κομπανί (32), Οταμέντι (30), Νταβίντ Σίλβα (33) και Αγκουέρο (30), έπαιξε επίσης το ρόλο του. Όπως επίσης και οι πολλές υποχρεώσεις των «πολιτών» σε όλες τις διοργανώσεις την τρέχουσα περίοδο. Σ’ αυτό ως ένα σημείο «ευθύνεται» και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ομάδα του στο κόλπο της διεκδίκησης όλων των τροπαίων. Πέρα από το πρωτάθλημα, οι «γαλάζιοι» έφτασαν ως τον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας όπου θα αντιμετωπίσουν την Τσέλσι τον επόμενο μήνα, ενώ συνάμα έχουν προκριθεί στους «16» του Κυπέλλου, αλλά και στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι, τη στιγμή που η Λίβερπουλ είχε τη δυνατότητα να γεμίσει τις «μπαταρίες» της (ειδικά το τελευταίο διάστημα) έχοντας αποκλειστεί από Λιγκ Καπ και Κύπελλο Αγγλίας, η Σίτι έδινε συνεχόμενους αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις με αποτέλεσμα η κούραση και τα προβλήματα αντοχής των ποδοσφαιριστών της να γίνουν εντονότερα.

Ο «πονοκέφαλος» των απουσιών

Πέρα από την κούραση, την εφετινή αγωνιστική περίοδο ο Γκουαρντιόλα είχε να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» των πολλών τραυματισμών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και το γεγονός ότι οι «πολίτες» κλήθηκαν να πορευτούν για αρκετό διάστημα δίχως σημαντικά τους στελέχη επίσης έπαιξε τεράστιο ρόλο. Ο «εγκέφαλος» των «πολιτών» στη μεσαία γραμμή, Κέβιν Ντε Μπρούιν, για παράδειγμα, που πέρσι έχασε μόνο ένα παιχνίδι της ομάδας του από τα 38 συνολικά στο πρωτάθλημα και μέτρησε 8 γκολ και 16 «ασίστ» (!), εφέτος έχει προλάβει να παίξει μόλις εννέα παιχνίδια από τα 24 συνολικά που έχει δώσει η ομάδα του. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός χρειάστηκε να μείνει μακριά από τη δράση για αρκετό διάστημα λόγω τραυματισμού, ενώ ανάλογη ήταν και η κατάσταση και για άλλους ποδοσφαιριστές της ομάδας όπως ο Αγκουέρο, ο Κομπανί, ο Μανγκαλά αλλά και ο Μεντί. Η απουσία δε του τελευταίου για τρεις μήνες εξαιτίας του προβλήματος στον μηνίσκο προκάλεσε έντονο πρόβλημα στο αριστερό άκρο της άμυνας της Μάντσεστερ Σίτι, με τον Γκουαρντιόλα να ψάχνει κάθε φορά και μία διαφορετική λύση για να καλύψει το κενό.

Το «back up» του Φερναντίνιο

Επιπρόσθετα, εντονότατο ήταν και το πρόβλημα που προέκυψε εφέτος στη Σίτι και με την περίπτωση του αντικαταστάτη του Φερναντίνιο. Ενός παίκτη «κλειδί» στη μεσαία γραμμή, που πάνω και στον ίδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το «οικοδόμημα» των «πολιτών». Ο Βραζιλιάνος διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του. Πέρσι πήρε μέρος στα 34 από τα 38 ματς στο πρωτάθλημα (5 γκολ και 4 «ασίστ») και συνολικά μέτρησε 48 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο εφέτος η Σίτι δεν κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της έναν παίκτη για να προσφέρει «ανάσες» στο διεθνή άσο. Το αποτέλεσμα ήταν ο τελευταίος να έχει ήδη αγωνιστεί στα 22 από τα 24 ματς της ομάδας του στην κατηγορία. Η αλήθεια είναι πάντως πως οι «γαλάζιοι» προσπάθησαν στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού να πάρουν έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή ως «back up» του Φερναντίνιο, ωστόσο οι προσπάθειές τους τελικά δεν απέφεραν «καρπούς». Ο Φρεντ της Σαχτάρ Ντόνετσκ προτίμησε τελικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο Ζορζίνιο άφησε τη Νάπολι για την Τσέλσι.

Το κεφάλαιο «Τσάμπιονς Λιγκ»

Στο ξεκίνημα της περιόδου ο Πεπ Γκουαρντιόλα ξεκαθάριζε πως πρώτος στόχος της ομάδας του ήταν η διατήρηση των «σκήπτρων» στην Πρέμιερ Λιγκ. Την ίδια στιγμή, όμως, γνώριζε πολύ καλά πως διακαής πόθος της διοίκησης της αγγλικής ομάδας ήταν η διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ και πιο συγκεκριμένα η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που οι ιθύνοντες των «γαλάζιων» επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες για την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών καταρρίπτοντας μεταγραφικά ρεκόρ, όπως επίσης αυτός ήταν και ο λόγος που στράφηκαν στον Πεπ Γκουαρντιόλα, πιθανότατα του καλύτερου προπονητή αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Το γεγονός μάλιστα ότι η Σίτι προερχόταν από μία εντυπωσιακή σεζόν με απίστευτα ρεκόρ και συνεχόμενες νίκες αναμφισβήτητα αύξησε και τις προσδοκίες των «πολιτών» για την Ευρώπη, όπως επίσης φυσικά και το γεγονός ότι «υπερδυνάμεις» της διοργάνωσης αντιμετώπισαν προβλήματα την εφετινή σεζόν ιδίως στο ξεκίνημα της περιόδου. Ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου αλλά και η Μπαρτσελόνα, που γέμισε με φιλοδοξίες άλλους διεκδικητές του εφετινού τίτλου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εκ των οποίων φυσικά και τη Σίτι.

Η ψυχολογική πίεση

Η ψυχολογική πίεση για διακρίσεις άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο έντονη στο «στρατόπεδο» των «πολιτών», ώσπου άρχισε να κορυφώνεται από τη στιγμή που η ομάδα βρέθηκε μεσούσης της περιόδου να βρίσκεται στο κυνήγι της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα και κάθε της παιχνίδι στην κατηγορία να αποτελεί πλέον… τελικό! Ένα «στραβοπάτημα» μπορεί να αποδεικνυόταν κομβικό στη μάχη της διεκδίκησης του τίτλου και μοιραία ήρθε προχθές το βράδυ η ήττα από τη Νιουκάστλ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» που έβαλε «φρένο» στο «στρατόπεδο» της Σίτι και προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο σύλλογο ενόψει της συνέχειας. Αν θα καταφέρουν οι «πολίτες» μέσα στις επόμενες αγωνιστικές να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εφέτος και να σώσουν την παρτίδα στο πρωτάθλημα θα το δούμε στη συνέχεια. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι το πλέον οι πιθανότητες κάθε άλλο παρά είναι με το μέρος τους. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τις επόμενες τρεις αγωνιστικές η Σίτι έχει πρόγραμμα «φωτιά» στην κατηγορία, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις Άρσεναλ και Τσέλσι στο Μάντσεστερ και ενδιάμεσα την Έβερτον του Μάρκο Σίλβα στο «Γκούντισον Παρκ»! Παιχνίδια που ίσως να κρίνουν και την έκβαση της υπόθεσης «τίτλος» την εφετινή σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.