Ο Γκουαρντιόλα και το… φάντασμα του Μουρίνιο

Το κοινό στοιχείο που ενώνει τον Καταλανό με τον Πορτογάλο τεχνικό, η ήττα από τη Νιουκάστλ που έβαλε «φρένο» στις βλέψεις της Σίτι και τα τρία ματς «φωτιά» στη μάχη του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ο Γκουαρντιόλα και το… φάντασμα του Μουρίνιο

Στο ξεκίνημα της εφετινής αγωνιστικής περιόδου ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε θέσει ως πρώτο στόχο της ομάδας του την διατήρηση των «σκήπτρων» στην Πρέμιερ Λιγκ. Πλέον, όμως, έχοντας φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου και με 14 αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της σεζόν, οι πιθανότητες των «πολιτών» για την επίτευξη του στόχου τους κάθε άλλο παρά είναι με το μέρος τους. Παρά και τα όσα είδαμε πέρσι από τους «γαλάζιους», με την εντυπωσιακή τους πορεία στο δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου, με απίστευτα ρεκόρ και μεταξύ άλλων ένα εξαιρετικό σερί νικών που προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, εν τούτοις εφέτος η κατάσταση για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έμελλε να είναι ανάλογη.

Η χθεσινοβραδινή ήττα από τη Νιουκάστλ του Ράφα Μπενίτεθ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» έβαλε «φρένο» στις βλέψεις των «πολιτών» για το τρόπαιο και μπορεί ο Καταλανός προπονητής να τονίζει πως η ομάδα του βρίσκεται «ακόμα στο παιχνίδι του τίτλου. Είμαστε ακόμα στον Ιανουάριο», εν τούτοις ακόμα και ο ίδιος αντιλαμβάνεται πλέον πως τα όποια περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για την ομάδα του. Τη στιγμή που πέρσι οι «πολίτες» είχαν μόλις δύο ήττες σε ολόκληρη την σεζόν, εφέτος από την 24η αγωνιστική μετρούν… τις διπλές (4), ενώ παράλληλα με δεδομένο ότι έχουν επίσης και δύο ισοπαλίες από το ξεκίνημα της περιόδου έχουν χάσει συνολικά 16 πόντους στην κατηγορία που είναι ήδη περισσότεροι απ’ όσους απώλεσαν πέρσι.

Το «φάντασμα» του Πορτογάλου

Την προηγούμενη περίοδο η Σίτι κέρδισε με διαφορά… 19 βαθμών τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Εφέτος ο Πορτογάλος απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τη θέση του στους «κόκκινους διαβόλους» και τη θέση των τελευταίων στη μάχη του τίτλου πήρε η Λίβερπουλ, αλλά όπως φάνηκε το… φάντασμα του 56χρονου συνεχίζει να κυνηγάει τον Γκουαρντιόλα!

Με την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από τη Νιουκάστλ ο Καταλανός τεχνικός παρέμεινε στις 73 νίκες στους πρώτους του 100 αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ, όσες ακριβώς είχε και ο Ζοσέ Μουρίνιο, ενώ μόνο σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου κατάφερε ο Γκουαρντιόλα να πετύχει περισσότερες νίκες. Στους «μπλαουγκράνα» μέτρησε 79 στα πρώτα 100 του παιχνίδια και στους Βαυαρούς 80. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με τους προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται ο Μανουέλ Πελεγκρίνι με 65 και ακολουθούν στην τρίτη θέση με 62 οι Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ο τίτλος θα περάσει από το Λονδίνο;

Πέρα αυτών όμως, η ουσία είναι πλέον ότι η υπόθεση τίτλος έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται για τη Μάντσεστερ Σίτι έπειτα και από τη χθεσινή ήττα από τη Νιουκάστλ στον αγγλικό Βορρά. Οι «πολίτες» απέτυχαν να «ψαλιδίσουν» τη διαφορά τους από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ενώ ενόψει της συνέχειας οι επόμενες τρεις αγωνιστικές ίσως και να κρίνουν την έκβαση του τίτλου στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Για τους «πολίτες» ακολουθούν τρία ματς «φωτιά», εκ των οποίων τα δύο απέναντι σε δύο ομάδες του Λονδίνου και μάλιστα της πρώτης 5άδας του βαθμολογικού πίνακα. Ο λόγος για την Άρσεναλ και την Τσέλσι τις οποίες η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θα υποδεχτεί στο «σπίτι» της, με την περίπτωση ακόμα και της ισοπαλίας να είναι φυσικά απαγορευτική για τους «πολίτες».

Ενδιάμεσα, η Σίτι θα έχει βέβαια και το παιχνίδι με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», εκεί όπου «τρίζει» η καρέκλα του Μάρκο Σίλβα και ο προπονητής των «ζαχαρωτών» θέλει διακαώς το θετικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να επιστρέψει η ομάδα του στο δρόμο των επιτυχιών. Αναμφισβήτητα, τα περιθώρια έχουν στενέψει πλέον επικίνδυνα για τη Μάντσεστερ Σίτι και οι επόμενες αναμετρήσεις της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κούρσα που μαίνεται για τη διεκδίκηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν το τρόπαιο θα περάσει πρώτα απ’ το Λονδίνο το επόμενο 10ήμερο πριν πάρει το δρόμο για το Μέρσεϊσαϊντ ή αν θα δοθεί παράταση στην αγωνία στη μάχη «γαλάζιων» και «κόκκινων» για το τρόπαιο δεν θα αργήσουμε και πολύ να το μάθουμε.