H κίνηση «κλειδί» της Μίλαν με την μεταγραφή του Πιάτεκ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει πως η μεταγραφή του Πιάτεκ στην Μίλαν, θα εξισορροπήσει τα οικονομικά της δεδομένα, τουλάχιστον για φέτος και αυτό θα παίξει ρόλο στο Financial Fair Play της UEFA.

H κίνηση «κλειδί» της Μίλαν με την μεταγραφή του Πιάτεκ

Οι ενέργειες του άκρως επιτυχημένου στο χώρο των επιχειρήσεων, Αμερικανού Πολ Σίνγκερ, και ιδιοκτήτη εδώ και μερικούς μήνες της Μίλαν, φαίνεται πως έχουν αντίκρυσμα και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το χρηματιστήριο δια μέσω μίας εκ των εταιρειών του , της « eBay» πετά στο χρηματιστήριο της Wall Street με αύξηση κατά 8%. Ο «όμιλος Έλλιοτ» του Πολ Σίνγκερ ο οποίος πέρυσι ανέλαβε και επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Telecom Italia, ανακοίνωσε άνοδο της μετοχής , άνω του 4%, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.!!!

Ο κ. Σίνγκερ παρουσίασε ένα σχέδιο σε πέντε στάδια για να φέρει την αποτίμηση του eBay κατά $ 55-63 ανά μετοχή, έως το τέλος του 2020. Μάλιστα η μετοχή πρόσφατα είχε κλείσει στα $ 31, φέρνοντας τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους σε -20%. Τώρα όμως όλα άρχισαν και αλλάζουν προς το καλύτερο όπως και η άλλη «εταιρεία» που ακούει στο όνομα ΜΙΛΑΝ.

Ο Κρίστοφ Πιάτεκ είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Μίλαν. Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παράγοντες της Τζένοα και των «κόκκινων διαβόλων» οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία , κι έτσι ο διεθνής Πολωνός φορ φόρεσε τη φανέλλα των «ροσονέρι» αντί του ποσού των 35 εκ.ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες και τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» να δοθούν μία κι έξω τα χρήματα κι όχι με δόσεις όπως ήθελαν αρχικά οι παράγοντες της Μίλαν. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Μιλάνου έπρεπε να βρει λύσει αφού έχει απέναντί της και την ΟΥΕΦΑ με τον Δημοσιονομικό κανονισμό, το Financial Fair Play.

Αρχικά είχαν δημιουργηθεί πολλές εντάσεις σχετικά με το θέμα αυτό και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρρωτιόντουσαν αν η Μίλαν θα μπορούσε τα φέρει εις πέρας. Ωστόσο μετά από συζητήσεις επι συζητήσεων με το νομικό της κυρίως τμήμα, δόθηκε η απάντηση πως η λύσει είναι βιώσιμη και η Μίλαν μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να επιτρέψει να εισέλθει στον ισολογισμό της μια αγορά τόσο σημαντική. Προσοχή, η διατύπωση "τουλάχιστον για τώρα" είναι σημαντική και την αναλύσουμε περαιτέρω καθώς και για τις σχέσεις με την UEFA. Η υπόθεση Πιάτεκ , ωστόσο, είναι βιώσιμη και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η αποχώρηση του Ιγκουαίν ο οποίος μετακινήθηκε (από την Γιουβέντους) στην Τσέλσι. Η ανάλυση αυτή αποσκοπεί στον προυπολογισμό του έτους 2018/19 ο οποίος θα κλείσει για την Μίλαν στις 30 Ιουνίου του 2019 και αυτή θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην συναλλαγή με την Γιουβέντους για τον Γκονσάλο Ιγκουαίν αφού είναι ότι για τη Γένοβα η υπόθεση Πιάτεκ.

Το κόστος

Η Μίλαν κατέβαλε με την μία το ποσό των 35 εκ. ευρώ για την ελευθέρας κάρτα του Πιάτεκ,ενώ στον ίδιο θα δίνει για 4ετές συμβόλαιο 2 εκ.ευρώ καθαρά (4 μεικτά). Στην ουσία λοιπόν η Μίλαν θα πληρώσει από τώρα έως το τέλος της σαιζόν για τον Πιάτεκ 2 εκ.ευρώ μεικτά σε μισθούς (κάτι περισσότερο από διάστημα 5 μηνών) και 3,9 εκ.ευρώ για την ελευθέρας του. Στοιχεία που θα διπλασιαστούν τα επόμενα 4 χρόνια κατά τα οποία η σύμβαση θα είναι σε πλήρη ισχύ. Στην πραγματικότητα, από τώρα μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Μίλαν θα έχει κόστος της συναλλαγής στον ισολογισμό της για τον Πιάτεκ περίπου € 5,9 εκατ.ευρώ!

Οπότε αν δούμε τι χρήματα εξοικονομά η Ιταλική ομάδα από τον Ιγκουαίν θα φτάσουμε στο συμπέρασμα πως θα βγει κερδισμένη. Η Μίλαν σύμφωνα με τον δανεισμό του Ιγκουαίν κατέβαλε στην Γιουβέντους 18 εκ.ευρώ, έχοντας δικαίωμα εξαγοράς του συμβολαίου του με 36 εκ. ευρώ,ενώ ο μισθός του ήταν 9 εκ.ευρώ.

Στην πραγματικότητα η δημοσιονομική επίπτωση της υπόθεσης Ιγκουαίν , αυτή τη σαιζόν θα ήταν περίπου 32 εκ. ευρώ , όπου τώρα περίπου, θα μισά θα μείνουν στα ταμεία των «ροσονέρι».Έπειτα 7.5 εκ.ευρώ μεικτά θα πρέπει να καταβληθούν στον ποδοσφαιριστή είτε από τη νέα του ομάδα την Τσέλσι, είτε από την προηγούμενη την Γιουβέντους. Σίγουρα πάντως όχι από την Μίλαν

Η συμφωνία λοιπόν για τον Πιάτεκ είναι οριστική και θα έχει αντίκτυπο –θετικό για την Μίλαν- στους προυπολογισμούς της έως τις 30 Ιουνίου 2023. Αυτό σημαίνει ότι από της 30ης Ιουνίου 2019 η Ιταλική ομάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να αντισταθμίσει με το ίδιο ποσό των εξόδων για την ένταξη και την απόσβεση της ελευθέρας του Πιάτεκ. Ποιες εγγυήσεις θα δοθούν στην UEFA; Και πώς μπορεί ο ίδιος φορέας ελέγχου του Financial Fair Play να εγκρίνει ένα σχέδιο για να επιστρέψει από την εκταμίευση σίγουρα παραμένει αβέβαιο.. Αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης των «ροσονέρι» Πολ Σίνγκερ δεν είναι χθεσινός από σκληρές και άλλες δουλειές θα βρεί τον τρόπο . Για την ώρα η ομάδα και οι φίλαθλοί της μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo