Ο χαμένος «πόλεμος» του Τιερί Ανρί και ο Ζαρντίμ που καλείται να «ξελασπώσει» τη Μονακό

Οι 104 ημέρες του Γάλλου τεχνικού στη Μονακό, τα λάθη της διοίκησης και τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει ο Ζαρντίμ (για δεύτερη φορά την εφετινή σεζόν) στη μάχη της ομάδας για «σωτηρία» στο Σαμπιονά

Ο χαμένος «πόλεμος» του Τιερί Ανρί και ο Ζαρντίμ που καλείται να «ξελασπώσει» τη Μονακό

Στο ξεκίνημα της εφετινής περιόδου ο Λεονάρντο Ζαρντίμ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον αγωνιστικό κατήφορο της Μονακό, με αποτέλεσμα να δει την πόρτα της εξόδου του «Λουί ΙΙ» στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη. Όπως αποδείχτηκε, όμως, ούτε η αντικατάστασή του από τον Τιερί Ανρί στην τεχνική ηγεσία δεν έμελλε τελικά να επαναφέρει το σύλλογο στο δρόμο των επιτυχιών, αποδεικνύοντας πως οι προπονητές δεν διαθέτουν… μαγικό ραβδί για να αντιμετωπίζουν τις βαθιές «πληγές» που δημιουργούνται με την αποδυνάμωση του ρόστερ.

Ο Ανρί, στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής, ανέφερε στην επίσημη παρουσίασής του πως η ομάδα του πήγαινε σε… πόλεμο στην προσπάθειά της να ανακάμψει στο Σαμπιονά. Στην πράξη όμως, ο συγκεκριμένος «πόλεμος» είχε «χαθεί» από το καλοκαίρι, κάτι που δεν είχε αντιληφθεί όχι μόνο ο ίδιος ο 41χρονος, αλλά και η διοίκηση του γαλλικού συλλόγου.

Τότε που οι Μονεγάσκοι γέμισαν μεν με δεκάδες εκατομμύρια το ταμείο τους, αλλά την ίδια στιγμή έχασαν πολύτιμα στελέχη του έμψυχου δυναμικού τους. Από τον 22χρονο εξτρέμ Τομά Λεμάρ, ο οποίος με τα 75 εκατομμύρια ευρώ έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Ατλέτικο, μέχρι τον Φαμπίνιο που μετακόμισε στη Λίβερπουλ έναντι 45 εκατομμυρίων, όπως επίσης τους Κονγκολό και Ντιακμπί που πήγαν «πακέτο» στη Χάντερσφιλντ με 30 εκατομμύρια, αλλά μεταξύ άλλων και τους Ζοάο Μουτίνιο και Κεϊτά Μπαλντέ σε Γουλβς και Ίντερ αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι προσθήκες που έγιναν δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και μοιραία ο κατηφορικός δρόμος που είχε πάρει η ομάδα δεν είχε επιστροφή…

Η πορεία των Μονεγάσκων το τελευταίο 3μηνο

Ο Ανρί έβαλε τον περασμένο Οκτώβρη την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά μόλις… τρεις μήνες αργότερα (!) αποτέλεσε παρελθόν από τη θέση του, με την ομάδα ανήμπορη να σηκώσει κεφάλι. Ο 41χρονος παρέλαβε την Μονακό στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Λιγκ 1, όμως 104 μέρες αργότερα ο σύλλογος όχι μόνο δεν κατάφερε να ανακάμψει και να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού, αλλά αντίθετα έπεσε ακόμα μία θέση, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην προτελευταία θέση της κατάταξης έπειτα από 21 αγωνιστικές.

Το μοναδικό τρίποντο της Μονακό επί «εποχής Ζαρντίμ» την τρέχουσα περίοδο ήταν στην πρεμιέρα, στο εκτός έδρας 3-1 επί της Ναντ, ενώ ο Ανρί παρότι ανέλαβε στα μέσα Οκτωβρίου χρειάστηκε να φτάσει στις 24 Νοεμβρίου για να πανηγυρίσει την παρθενική του νίκη στην κατηγορία, στο εκτός έδρας 1-0 επί της Καέν. Έκτοτε, στα επτά παιχνίδια που έδωσε μέχρι σήμερα ο σύλλογος στο θεσμό με τον 41χρονο στον πάγκο, κατάφερε να γευτεί άλλη μία φορά τη χαρά της νίκης, στο εκτός έδρας 2-0 επί της Αμιάν στις 4 Δεκεμβρίου - αφού στα υπόλοιπα ματς υπέστη τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες.

Η απόκτηση του Σεσκ Φάμπρεγκας κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου που διανύουμε δεν «μακιγιάρισε» τα πολλά προβλήματα, ενώ ακόμα και η πρόκριση στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ (σ. θα αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα την Γκινκάμπ) δεν… χρύσωσε το χάπι! Όσο για το Τσάμπιονς Λιγκ; Η Μονακό ολοκλήρωσε την πορεία της στην τελευταία θέση του πρώτου γκρουπ της φάσης των ομίλων με μόλις έναν πόντο στη συγκομιδή της (σ. πέντε λιγότερους από την τρίτη Κλαμπ Μπριζ) και αποχαιρέτησε τις ευρωπαϊκές διοργάνωσης.

Η επόμενη μέρα…

Με τον σύλλογο να βαδίζει σε... επικίνδυνα μονοπάτια και τις πιθανότητες υποβιβασμού από το Σαμπιονά να μεγαλώνουν, οι ιθύνοντες της Μονακό πήραν την απόφαση αυτή την εβδομάδα να αποδεσμεύσουν τον Ανρί από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και να επαναφέρουν τον Ζαρντίμ. Παράλληλα όμως παραδέχτηκαν και τα λάθη που έγιναν, δια στόματος του αντιπροέδρου, Βαντίμ Βασίλιεφ: «Πουλήσαμε πολλούς σημαντικούς παίκτες το καλοκαίρι. Πολύ βιαστική η απόλυση του Ζαρντίμ».

Επί της ουσίας, ο Πορτογάλος τεχνικός θα κληθεί πλέον στις εναπομείναντες 17 αγωνιστικές του Σαμπιονά να γλιτώσει τη Μονακό από τον υποβιβασμό, ενώ το θετικό για τον 44χρονο (σ. που βρίσκεται στο σύλλογο και από το 2014) είναι ότι οι Μονεγάσκοι απέχουν μόλις 3 βαθμούς από τη θέση που χαρίζει την παραμονή στο θεσμό (σ. ισοβαθμούν Αμιάν και Καέν).